GI TERJE LIVERØD en arena til å kritisere norsk toppfotball, og han henter megafonen og brøler. Hver gang. Ingenting er bra, og ingenting gjøres riktig i den profesjonelle delen av det vakre spillet, avdeling Norge.

Alt er feil.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

FRA LEDELSEN PÅ toppen til kursen som er valgt, modellen det jobbes etter, den daglige driften og utviklingen rundt om i klubbene - alt er bånn. Terje Liverød ser ingen framtid for norsk toppfotball slik det er i dag. Alt og alle er ubrukelig og udugelige.

Fotballpresidenten, direktøren for toppfotball, NTF-sjefen, klubbledere, klubbadministrasjoner, trenere, spillerutviklere og spillere - nær sagt alle får passet sitt påskrevet.

Dere kan ingenting.

Dere skjønner ingenting.

Alt dere tar i råtner.

Eller for å bruke Liverøds egne ord om nivået på Eliteserien, uttalt til VG sist onsdag:

- Det er bare søppel.

OM SUMMEN AV disse betraktningene er en overdrivelse? Ja, litt. Men ikke veldig mye. Terje Liverød er inkvisitorisk i sin kritikk av norsk fotball. Han tar ingen fanger. Han brenner alle på bålet. Og jeg skjønner ikke hvorfor, jeg skjønner ikke nødvendigheten av å slå gode poenger og en betydelig porsjon sannhet i hodet på folk med slegge.

Å idiotforklare folk har aldri fått noen til å lytte eller skifte mening.

Det vil alltid virke mot sin hensikt.

Les også: Brauten kan bli solgt for 1,7 milliarder kroner, men norsk fotball får ikke bedre skussmål av den grunn

TERJE LIVERØD ER ingen dum mann. Han er klok, gjennomtenkt, følger godt med og er flink til å telle og regne. I sommer, i en mye omtalt sak i DN, presenterte han en rapport som tok for seg resultatutviklingen i norsk fotball siden tusenårsskiftet.

Det var ikke veldig lystig lesning, for å si det mildt.

For oss som følger med var det heller ikke veldig mye nytt.

OM DU TROR dette er en meningsytring som slakter det Terje Liverød står for og mener, må du tro om igjen. Jeg er langt på vei enig med mannen. Mye av det han påpeker, som at breddeklubbene bestemmer over toppfotballen gjennom fotballtinget, er innlysende meningsløshet. Det samme er antall lag i de to øverste divisjonene.

Det er derfor ikke innholdet som er problemet, det er måten han formidler det på.

Hadde han brukt innestemme kunne vi kanskje fått en debatt.

Her kan du lese flere kommentarer fra MortenP

ETTER Å HA fortalt DN at «den norske fotballindustrien er helt og holdent kaputt og akterutseilt», blir Liverød personlig i VG. NTF OG NFF mangler kompetente ledere. Å si at Martin Ødegaard er en spiller i verdensklasse er fordummende. Og når toppfotballdirektør Lise Klaveness åpner munnen om trenerutdannelsen i Norge, blir han provosert og sier det er så dumt at det er helt dødfødt.

Og altså, Eliteserien hører hjemme på dynga.

INGEN SLIPPER UNNA, alle får egentlig sitt. Spillere må trues for å spille i Bodø. Det samme gjelder Molde, en klubb mellom bakkar og berg. Litt nord for Molde har du fiskeværet Kristiansund. I Lillestrøm bor det bare bønder.

Den som ikke vet bedre tror kanskje det er en av VIF-Klanens mange nidviser, men dette er Terje Liverøds dom over norsk fotball.

Det er det som er så synd.

Les mer fra Norsk debatt her

TALLENE HAN VISER til forteller det han sier, det samme gjør sammenlikningene på Norge og de vi liker å sammenlikne oss med. Vi er ikke veldig gode. Det er veldig mye som kan bli veldig mye bedre.

Jeg gir Terje Liverød den, han skyter ikke ballen på tribunen.

Men:

Skal kritikken nå fram, må også Terje Liverød bli veldig mye bedre.