Kildene er - mildt sagt - tynne, når utenriksminister Sergej Lavrov går ut og hevder at den tyske despoten hadde jødisk blod i årene. Øvelsen går ut på å «bevise» at president Volodymyr Zelenskij kan være en ekte nazist - til tross for at han tilhører en jødisk familie.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Tjenestepike hos en jøde?

Ryktene om Hitlers angivelig jødiske bakgrunn begynte å florere i utenlandske aviser kort tid etter at han i 1933 kom til makten i Tyskland. Det skulle handle om at jødehaterens fattige bestemor Anna Maria (1795-1847) - i 1836 var tjenestepike i hjemmet hos en jødisk familie i Graz. Herren i huset skulle ha forgrepet seg på henne. Og resultatet ble angivelig Adolf Hitlers far - Alois Schicklgruber (1837-1903).

«Kongen av Polen»

Historien ble gjentatt under avhørene av toppnazisten Hans Frank - advokat og under krigen den fryktede «kongen av Polen» - som under forberedelsene til den store rettsprosessen i Nürnberg ble en angrende synder som - i desperasjon for å unngå dødsdommen - hadde mye på hjertet.

Han fortalte blant annet at han en gang ble sendt til Østerrike for å rense offentlige arkiver for alle spor som kunne knytte Hitlers familie til den angivelige jødiske stamfaren. Hans Frank husket sågar at den angivelige barnefarens etternavn var Frankenberger. Problemet er bare at det før andre verdenskrig ikke fantes en eneste jøde med dette navnet i Østerrike eller Tyskland.

Rik bonde

I byen Graz’ omfattende arkiver har det i årtier vært søkt - forgjeves - etter spor av en jøde som kunne passe til beskrivelsene, enn si tegn på at en fattigjente ved navn Anna Maria Schicklgruber skulle ha fått et barn utenfor ekteskap.

Det finnes heller ikke indikasjoner på at Anna Maria Schicklgruber overhodet befant seg i Graz på det aktuelle tidspunktet.

Seriøse historikere heller mer i retning av at hun ble besvangret av den rike bonden Johann Nepomuk Hüttler. Denne overtalte storebroren sin - Johann Georg Hiedler - til å gi opp livet som omstreifende møllersvenn og gifte seg med barnets mor.

Hiedler/Hüttler/Hitler

Men det var storbonden Nepomuk som tok til seg «lausungen» Alois og oppdro ham som sin egen sønn.

Først flere tiår senere dukket den da voksne Alois opp på prestekontoret. Han hadde med seg to vitner som sverget på at Alois var sønn av Johann Georg Hiedler - mannen som var gift med moren hans.

Alois ble nå ført inn i kirkebøkene som «ektefødt» sønn av sin mors ektefelle. Han fikk skiftet ut sitt gamle familienavn - som var Schicklgruber - med Hitler. (Forskjellig stavemåte av det samme etternavnet skal den gangen ha vært vanlig i Østerrike.)

Innavl

Forklaringen på at Alois Schicklgruber ventet så mange år før han sørget for å bli «legitimert», skal ha vært at mora hans og hennes ektemann først måtte være døde. Hans virkelige far - Nepomuk - insisterte dessuten på å vente til hans egen hustru var borte, slik at han ikke skulle bli tvunget til å vedgå farskapet overfor henne.

En annen forklaring kan være det faktum at Adolf Hitlers mor - Klara - var den samme Nepomuks datterdatter. Som Alois far, ble Nepomuk Adolf Hitlers bestefar.

Alois Schicklgruber/Hitler giftet seg altså med sin egen niese - «tjukkeste innavl», som historikeren Werner Maser i sin tid uttrykte det.

Den samme historikeren brukte flere år på å grave etter «Hitlersk» familiehistorie, og informasjonene hans blir fortsatt tatt for god fisk av moderne kolleger.

Her kan du lese flere kommentarer fra Asbjørn Svarstad

Jakten

Umiddelbart etter at Nazi-Tyskland i mars 1938 marsjerte inn i Østerrike - under jubel fra store deler av befolkningen - ble det sendt ut gestapofolk og andre spesialister som skulle oppspore alt arkivmateriale som kunne knyttes til Hitlers familiehistorie.

Kirkebøker ble manipulert eller aktuelle sider revet ut. (Under krigen gikk det rykter om at gestapistene faktisk hadde funnet dokumentasjon på at Hitler var av jødisk blod - men at SS-sjefen Heinrich Himmler beholdt dem med tanke på senere utpressing av «der Führer». Heller ikke for denne påstanden finns det indisier eller bevis.)

Fordrivelsen

Historikeren Maser var ikke tvil om at massiv innavl i mange ledd bakover må ha vært årsaken til Hitlers etter hvert desperate innsats for å få fjernet sporene sine.

Noen få måneder etter at han var kommet til makten, ga han ordre om å anlegge Rikets største militærbase og øvingsområde på et 200 kvadratkilometer stort område i Waldviertel. Seks tusen bønder ble fordrevet fra gårdene sine.

Werner Maser mener at hovedmotivet var å få fjernet fra jordens overflate de landsbyene i området hvor Schicklgruber/Hitler hadde holdt til i mange generasjoner.

En av de første kirkegårdene som ble bombet sønder og sammen under skyteøvelser, var den i landsbyen Strones ved Döllersheim, der Hitlers far ble født og mange beboerne tilhørte den samme familien. En påkostet grav for Anna Maria Schicklgruber forsvant på denne måten - men også gravene til godt som alle Hitler-forfedre og -mødre.

Graven

Hitlers far var en tyrann som hadde to ulykkelige ekteskap bak seg, da han ble gift for tredje gang med den vesentlig yngre Klara Pölzl (1860-1907). Paret fikk seks barn. Bare Adolf og lillesøsteren Paula vokste opp. Familien bodde fra 1897 i et lite hus ved kirkegården i Leonding utenfor Linz, der begge foreldrene inntil for få år siden lå begravd.

Klara Hitler døde av kreft og ble de siste ukene pleiet av familiens lege, som var jøde - og senere ble takket av Adolf Hitler i form av en utreisetillatelse.

Under dekningen av Fritzl-saken i 2008, reiste jeg en dag til Leonding for å ta en kikk på gravstedet som i nazitiden var valfartssted for brune av alle slag. Da jeg svingte inn ved kirken, fikk jeg se et eldre ektepar som sto hånd i hånd - med bøyde hoder - foran en gravstein under et digert tre.

De to forsvant hurtig ved synet av mitt kamera, men hadde for så vidt allerede bekreftet ryktet om at dette fortsatt var et nazi-kultsted.

Rundt graven lå det hundrevis av utbrente stearinlys-holdere, så ingen tvil om at trafikken på stedet var omfattende.

Les mer fra Norsk debatt her

Slutten på graven

En gledesstrålende nabo ringte meg en tidlig morgen for ti år siden for fortelle hva som natta i forveien hadde skjedd på kirkegården i Leonding.

Maskiner rullet inn i ly av nattens mulm og mørke. Og neste morgen var både treet og gravsteinen forsvunnet - uten at det var så mye som et spor igjen etter disse relikviene.

Med mindre russerne kan diske opp med hittil ukjente dokumenter fra sine egne krigsarkiver, så kan vi trygt avskrive utenriksminister Lavrovs teorier som det rene sprøyt.

PS. Adolf Hitler skal overfor kamerater ha gitt uttrykk for takknemlighet i forbindelse med at faren - før hans egen fødsel - hadde fått familienavnet Schicklgruber skiftet ut.

«Kan du forestille deg en folkemengde som brøler Heil Schicklgruber», spurte han retorisk.