For å undergrave støtten til Ukraina, sørger russerne nå bevisst for å la krigen utløse en verdensomspennende sultkatastrofe, hevder den amerikanske forfatteren av mange bestselgere om østeuropeisk og russisk politikk og historie.

I et stort intervju med den polske avisa Gazeta Wyborcza - som i dag blir gjengitt i tyske «die Welt» - påpeker Anne Applebaum (57) at det sikkert ikke var noen glipp, da sjefen for den russiske fjernsynsstasjonen RT for et par dager siden spådde at resten av verden vil bli tvunget til å forhandle med Moskva, den dagen hele kloden er rammet av matmangel.

– Russerne blokkerer bevisst havnene og er åpenbart villige til å gjøre alt for å hindre Ukraina i å eksportere kornet sitt, sier hun.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

En plan

Applebaum tror målet er å utløse en krise - for eksempel i Afrika eller Egypt - så alvorlig at Vesten blir nødt til å heve sanksjonene og å komme til Moskva for å forhandle.

Hun blir konfrontert med historikeren Timothy Snyders analyse av den russiske taktikken, som han mener er en operasjon for å ødelegge den ukrainske staten. For det andre vil Putin utløse en flodbølge med flyktninger fra Nordafrika og Midt-Østen - og på den måten destabilisere EU.

– Det stemmer. Russerne har i ti år arbeidet på en plan om å destabilisere Den europeiske unionen. Også om dette snakker de ganske åpent. De støtter åpent politiske partier som er mot EU, understøtter EU-fiendtlige politikere og forsøker å gjøre alt for å destabilisere demokratiet og dermed få EU til å gå i oppløsning, svarer Anne Applebaum og fortsetter:

«Natos skyld»

– Spørsmålet som nå melder seg er om EU, sammen med Nato, kanskje med FN, kanskje med Tyrkia og Egypt, kan organisere en slags blokade i Svartehavet - slik at Ukraina får eksportert kornet sitt. Vi får se. Jeg vet ikke om vi kommer til å lykkes, for jeg vet ikke om alle land er besluttsomme nok - eller om de ønsker det.

– Uansett hva som skjer - det være seg høye drivstoffpriser eller turbulens i handelsmarkedene - så forteller de (Kreml, red.anm.) menneskene hjemme i Russland og i resten av verden at Ukraina og Nato har skylden, sier Anne Applebaum.

Se video: Her treffer raketten med voldsom kraft: - Beviset

Enten eller

Hun advarer mot at det foreligger sanksjonsplaner, men ingen planer for informasjon for å forklare menneskene i Vesten hvorfor sanksjonene er nødvendige. Denne mangelen blir bevisst utnyttet av Moskva for å peke ut vestmaktene som de skyldige. I Vesten er det allerede folk som er overbevist om at tingene forholder seg slik:

– Vi må være forberedt - og bør ha et svar klart.

Applebaum sier at hun ikke tror den vestlige verden har noe valg med tanke på å opprettholde sanksjonene - selv om Vesten selv blir hardt rammet.

Nyhetsstudio: Krigen i Ukraina

– Enten hjelper vi Ukraina, fortsetter denne kursen og opprettholder sanksjonene - ellers kommer vi til å få en åpen krig i hele Europa. Jeg kan ikke få øye på andre muligheter. Jeg tror at forsvaret av Ukraina er en eksistensiell oppgave for Vesten - og at det her ikke finnes noe spillerom.

Forfatteren tror ikke på et umiddelbart forestående angrep på Litauen for å skaffe russisk landforbindelse til Kaliningrad. Til det mangler Putin militært potensiale.

– Men det er klart at hvis han vinner krigen i Ukraina så må et slikt fremtidsscenario tas i betraktning.

Ingen hurtig seier

Applebaum er verken bekymret for at Putin kan sette inn atomvåpen mot Vesten - eller at den russiske diktatoren skal bli «for sterkt ydmyket», slik mange til nå har advart mot.

– I øyeblikket hjelper vi riktig nok Ukraina - men ikke i et omfang som setter landet i stand til å få en hurtig seier - så langt i fra. Ukrainerne har ikke fått flymaskiner, noen av våpnene begynner først nå å komme frem.

Applebaum sier at det i begynnelsen av krigen var umulig å bedømme Putins tilstand.

– Men nå innser jeg at russerne - i henhold til deres eget scenario - handler rasjonelt. De besluttet seg for å trekke seg tilbake fra Kyiv, fordi det første angrepet var mislykket - men heller ikke i Østen foretar de ikke særlig risikable skritt.

Les flere kommentarer fra Asbjørn Svarstad

Konsentrasjonsleirer og massemord

– Jeg har angst for noe helt annet: Russerne står i Donbass og beslutter på ett eller annet tidspunkt at de har oppnådd nok og ønsker seg derfor en våpenhvile. Da kan det skje at Vesten sier: OK, vi har en våpenhvile - dette er slutten på krigen. I en slik situasjon kan det også komme til press på Ukraina for å få dem til å innstille kampene.

– I en slik situasjon vil Russland ha kontroll over en femtedel av territoriet, kan sjalte og valte – og deportere menneskene fra Donbass til Russland, organisere konsentrasjonsleirer og massemord. Etter noen års ventetid kan Russland angripe Kyiv på nytt. Det er dette scenariet jeg frykter mest, sier Applebaum.

Haster

Applebaum blir spurt om hun tror massive leveranser av våpen fortsatt kan ruste opp Ukraina på en slik måte at angriperne blir drevet tilbake.

– Det er kanskje likevel for sent. Men det handler om - så hurtig som mulig - å få Ukraina utstyrt med våpen som russerne ikke er i besittelse av. Jeg tenker på utstyr av typen MLRS - som HIMARS-rakettkastere som er i stand til å ødelegge russisk artilleri og kan være stasjonert på såpass stor avstand at russerne ikke kan bombardere dem.

Anne Appelbaum advarer mot fredsforhandlinger nå.

– Det vil etter min mening være en feil å tro at volden i de okkuperte områdene vil opphøre fordi om den åpne krigen tar slutt. Hvis vi skal forsvare ukrainernes liv og redde den ukrainske staten, kan vi ikke tillate at russerne ødelegger de østlige og sørlige delene av landet.

Les mer fra Norsk debatt

Ødelegge Ukraina

Men hva vil russerne med store landområder som er bombet sønder og sammen - og som det vil koste mange milliarder å få bygd opp igjen?

– Dette er en gjennomført imperialistisk krig, som Putin bruker for å vise at han er i stand til å utvide Russlands territorium - og å ødelegge Ukraina.