Den tiende mai kunne man lese en kronikk i Aftenposten skrevet av den russiske studenten Anna Jevsejeva. I kronikken gikk den russiske studenten til hardt angrep på forfatteren Erlend Loe, som i begynnelsen av april hadde en kronikk om Russlands brutale angrepskrig mot Ukraina på trykk i samme avis.

I kronikken klager hun på Ukrainas «provoserende» opptreden og trekker spesielt frem russisk misnøye med at enkelte gater i Kyiv er oppkalt etter ukrainske «nazister» fra annen verdenskrig. I følge Jevsejeva er dette spesielt provoserende, siden Sovjetunionen mistet rundt 30 millioner mennesker i krigen og «alle russiske familier opplevde å miste medlemmer». Som studenten påpeker opplevde «alle russiske familier» å miste medlemmer.

Les tilsvar fra Anna Jevsejeva og Arne Treholt lenger ned i teksten.

At Sovjetunionen på dette tidspunktet også omfattet Ukraina, hvor over syv millioner av de 30 millionene døde kom fra, hopper hun bukk over. At nasjonalister som etter hvert har fått gater oppkalt etter seg egentlig både drev ukrainsk uavhengighetskamp etter Stalin hadde brent avlingene og med vilje sultet i hjel flere millioner av deres landsmenn for å gi dem en lærepenge, føler hun heller ikke noe behov for å nevne.

Det er tross alt ikke en del av narrativet i det Moskva-styrte propagandaapparatet hun er en del av.

Jevsejevas kronikk kan i praksis leses som en tresiders punktlistet oppsummering av Kremls krigspropaganda, men det synes ikke å ha fått noen alarmklokker til å ringe i Aftenposten. I ingressen presenteres hun med denne tilforlatelige biografien:

«Om forfatteren: Anna Jevsejeva er en russisk student bosatt i Moskva. Hun fordyper seg i internasjonale relasjoner. Hun har gått på norsk-russisk videregående skole i Moskva og jobbet som tolk og oversetter.»

Aftenpostens debattredaksjon kan ikke en gang ha påspandert seg et helt enkelt Google-søk før de satte propagandaen på trykk.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Hvem er Anna Jevsejeva?

For hvem er egentlig Anna Jevsejeva? (Eller Anna Evseeva, som hun oversetter navnet sitt med på sosiale medier hvor hun regelmessig poserer i uniform og markedsfører den militære orkestertjeneste for det russiske militæret.)

Evseeva som studerer ved presidentakademiet i Moskva, et sted mest kjent for å utdanne folk til Kremls maktapparat og KGBs arvtaker FSB, gjorde seg først bemerket i 2016. Da begynte hun å markere seg for renvasking av sin mentor og personlige trener, landssviksdømte Arne Treholt.

Les tilsvar fra Anna Jevsejeva og Arne Treholt lenger ned i teksten.

Siden har Evseevas navn til stadighet kommet opp der Kreml trenger markedsføring. Er hun ikke på den russiske ambassaden i Oslo for å markedsføre Russland som kulturnasjon, dukker hun opp i Kirkenes, Sør-Varanger, Murmansk og Moskva i samme offisielle ærend. Samtidig benytter hun sin plattform for å fremme Kremls interesser og militære romantikk.

De som følger Evseeva får servert både idylliske bilder av hvor fint det har blitt på Krym etter okkupasjonen og renspikket russisk militær voldspropaganda.

Denne Facebookpostingen fra 2018 er illustrerende for det siste. Da det amerikanske skipet Iwo Jima la til kai i Oslo rant det over for Evseeva. Hun bare måtte poste en gammel sovjetisk militærsang, ment for å skremme Vesten med russiske atomvåpen:

Dediseres til nordmenn som inviterte amerikansk krigsskip med 6000 amerikanske soldater til Norge ...

Vi har tatt i bruk
En ballistisk rakett
Det er vår tekniske oppfinnelse
Vår framgang!
Den fortjente ære
Spredd seg som en bølge,
Og vi har rett til å være stolte
Av det vårt Fedreland er sterkt i!

Refreng:
Den er et virkelig mål!
Og fungerer etter sin hensikt!
Åh, så gangbar, åh, så vanskelig den er!
Men den gir oss et trygt forsvar mot våre fiender.

Å, lille rakett,
Ballistisk prosjektil,
Når du flyr rundt planeten,
Har du dine klare mål.
Det finnes slik kraft i deg
Hvorfor vil ikke alle forstå?
Å lille rakett, du kan fly overalt
Ikke noe sted i verden kan gjemme seg for deg.

Refreng:
Den er et virkelig mål!
Og fungerer etter sin hensikt!
Åh, så gangbar, åh, så vanskelig den er!
Men den gir oss et trygt forsvar mot våre fiender.

Vårt Fedreland utvikles,
Vårt Fedreland blir sterkere,
Våre vitenskapsmenn er respekterte
Av hele vårt folk.
Vi vet - at hver eneste oppgave
Blir løst,
Og hele landet ønsker lykke til
I deres viktige arbeid!

Refreng:
La vårt materiell bli berømt!
Om andre ikke gjør, elsker vi våre raketter!
Åh, så gangbar, åh, så vanskelig den er!
Men den gir oss et trygt forsvar mot våre fiender.
Hei!

Vi kunne fortsatt.

Vi kunne fortsatt lenge.

Det ville ikke tatt Aftenposten spesielt lang tid å forstå at de slett ikke hadde mottatt en kronikk fra en tilfeldig student med hjerte for Norge, men fra en mangeårig aktiv bidragsyter i Kremls informasjonskrig.

Og den sjekken er det faktisk viktig at norske medier gjør.

For hva har «studenten» Anna Evseeva til felles med kjente størrelser som Syriafareren Kari Jaquesson, den notoriske sprederen av koronakonspirasjoner Margrethe Salvesen (tidligere Bhatti - ja DEN Bhatti), gammelkommunisten Pål Steigan, norske Putinforstående akademikere med professor Glenn Diesen i spissen og de litt perifere restene av Johan Galtungs «fredsbevegelse», nå videreført av hans sønn, Andreas Galtung?

Svaret er selvsagt Evseevas mentor og personlige trener, landssvikeren Arne Treholt.

Her kan du lese om Nettavisens spaltister

Det virker ikke som om Treholt noen gang sluttet i jobben sin

De senere årene har det blitt en slags sport å stille spørsmål om hvor mye Treholt EGENTLIG jobbet for russerne. Var han ikke en naiv og idealistisk fyr som så gjerne ville ha en bedre verden?

Ingen av oss som har jobbet med disse problemstillingene de siste tyve årene stiller oss det spørsmålet. Vi stiller et annet og vesentlig viktigere spørsmål:

Er det noen grunn til å tro at mannen noensinne sluttet i jobben sin?

Mitt svar på det spørsmålet er et rungende«NEI!».

Etter Treholts benådning var han en pengeløs, hjemløs og venneløs karakter. Etter mystiske gaver og en nesten overnaturlig innsikt i rubelens valutabevegelser ble han mangemillionær. Ikke minst gjennom forretningssamarbeid med gamle KGB-kontakter.

En del av Treholts superprofitt har over tid gått til «veldedighet». Ikke bare har han finansiert russisk informasjonsarbeid i enklaven Kaliningrad, han har også gått inn med eierandeler i Steigan.no.

Når han ikke tjener penger på uklart vis er Treholt mye opptatt med å pleie kontakt med stort sett alle de som bruker tid på å rive i stykker norsk offentlighet.

Sammen med den norske professoren og faste bidragsyteren i Kremls engelskspråklige propagandakanal Russia Today, Glenn Diesen, skriver han kronikker om hvorfor Russland slett ikke er ekspansjonistisk, men kun er opptatt av å holde på sin posisjon. Kremls offisielle propagandalinje med en norsk akademiker og en dømt landssviker som underskrivere der altså.

Les tilsvar fra Anna Jevsejeva og Arne Treholt lenger ned i teksten.

Treholt stopper ikke der. Sammen med Lars Birkelund sprer han historier om hvordan Putin egentlig er en frigjører når han bomber den ene ukrainske byen etter den andre i grus.

Og slik fortsetter det. Skal Russland forsvares kan du være sikker på at den gamle landssvikeren ikke er langt unna.

Og ikke bare der.

Russisk desinformasjon har nemlig to mål. For å seire mot Vesten holder det ikke å bare fortelle den russiske historie. I tillegg skal den vestlige offentlige samtalen ødelegges.

Her kan du lese flere kommentarer fra Bård Standal

Propagandaoffensiven har så vidt startet

Det er en viktig del av den russiske informasjonskrigen å støtte alt som kan bidra til å skape splid og ufred i vesten. Den russiske analytikeren Malek Dudakov sa det slik på russisk statskontrollert i forrige uke: «Vi må utnytte splittelsene i de vestlige samfunnene og arbeide for å øke dem».

Og det har Russland gjort lenge. De finansierer begge sider. Det er ikke så viktig hvem det er bare de lager bråk. Derfor hjelper Russland for eksempel både Black Lives Matter og de høyreekstreme som sloss mot dem.

De siste to årene er det ingen sak som har vært mer brukt for å skape de splittelsene Russland ønsker seg enn koronasituasjonen.

Og hvem dukker opp igjen?

Selvsagt Arne Treholt.

Les mer fra Norsk debatt

Ikke bare bruker han selv tid på å drive propaganda for Margrethe Salvesen, Norges største «koronarebell» (for å bruke Treholts egne ord). Hun dukker også opp på bilder sammen med ham i Moskva. Og på bilder fra «planleggingsmøte» i Oslo sammen med Pål Steigan og Kari Jaquesson, selve personifiseringen av hvordan prorussisk propaganda i Syria og korona-desinformasjon kan smelte sammen.

Hadde Aftenposten gravd litt i hvem Evseeva faktisk er ville de funnet alt dette. De ville også sett bilder av Treholt, Evseeva og Alexander Legkov. Putins dopingdømte idrettsambassadør som nå bruker tiden sin på å spre Kremls propaganda.

Kanskje ville det fått Aftenposten til å tenke annerledes før de satte russisk statspropaganda på trykk. Kanskje ikke.

Uansett er det viktig at vi er årvåkne nå.

For Putins - og Arne Treholts - propagandaoffensiv har så vidt startet.

Nettavisen har spurt Anna Jevsejeva, Arne Treholt og Aftenpostens debattredaksjon om svar til denne kommentaren før publisering. Aftenposten ønsker ikke å kommentere, men her er tilsvarene til Jevsejeva og Treholt:

Les tilsvaret til Anna Jevsejeva her:

Les tilsvaret til Arne Treholt her: