Gå til sidens hovedinnhold

Aldri var ran lettere enn nå

Jeg står bak det mest åpenbare ransoffer som tenkes kan, en dame så gammel og skrøpelig at sier du bø på en litt brå og uvennlig måte vil hun besvime av skrekk.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Vi står i kassakøen på Kiwi. Damen tar ut 10.000 kroner i kontanter.

Før jeg går videre i denne historien må jeg fortelle at jeg kommer fra en tid hvor det var ganske vanlig å rane banker og postkontorer i Norge. Iført finlandshette og avsagt hagle stormet ransmenn inn i for eksempel Bergen Bank, Andresens Bank, DNC, Kreditkassen, Fiskernes Bank, Bøndernes Bank eller Bud-, Hustad- og Fræna Sparebank. Det vrimlet av slike banker. Det fantes knapt et sted i Norge hvor man ikke kunne ta for seg. Ingen plass var for liten til ikke å tilby store muligheter. For ran.

Nå kan jeg ikke huske sist jeg hørte om et bankran. Jeg vet ikke helt når det snudde, men det begynte vel med at bankene fant ut at det ikke var nok med skuddsikre sluser, kameraer og alarmer av alle slag. Etter hvert gikk de over til noe enda mer preventivt. De fjernet hele banken. I alle fall fysisk.

Her kan du lese flere innlegg av Baard Fiksdal.

Etter hvert oppsto et fenomen som heter bank i butikk. Her kan man ta ut inntil 20.000 kroner i kontanter. Det er et fenomen jeg ikke har tenkt så mye over, men i dag var jeg altså på Kiwi, og der ser som kjent alle kundene ut som bankranere for tiden. Særlig de med svarte munnbind ser skumle ut. Jeg stiller meg opp i en ganske lang kø. Først i køen står den gamle damen og fumler med en pinkode hun knapt kan huske.

Nå må jeg skynde meg å understreke at ikke alle som står i en slik kø behøver å være kriminelle. Det er rett og slett meget sannsynlig at de aller fleste er snille og gode mennesker som ikke har tenkt å gjøre en gammel dame fortred. Men det kan jo også tenkes at det er en og annen drittsekk som også tilfeldigvis står der og tenker at her er det ingen kamera eller vektere eller annen nevneverdig sikkerhet. Og politiet er sikkert opptatt med andre ting, siden det er torsdag.

Den gamle damen ber jenta i kassa ta ut 10.000 kroner. Det meste er i 200- og 500-sedler. Det blir en tykk bunke med penger. Damen stapper hele bunken i vesken sin og tasser ut. Nå fins det sikkert ganske mange som ikke har sett slike sedler på lang tid. Det fins sikkert de som har fortrengt at det fortsatt er noe som heter kontanter, ja, som vil ha problemer med å beskrive motivene på selv de vanligste sedler.

Her kan du lese flere meninger fra Nettavisen Norsk debatt.

Samtidig er det lett å fortrenge at det fortsatt fins svært gamle mennesker som tar med seg lårhalsen sin og går ut på glattisen på kalde dager og som kan finne på å leve direkte livsfarlig, når de velger å foretrekke kontanter, uansett hvor farlig det måtte være, og som uten noen som helst tanke på hvor sårbare de er for et vindpust eller en rusavhengig med dårlig spontankontroll og voldelig grunnholdning som står der med de aller verste hensikter. Utenfor Kiwi.

Kommentarer til denne saken