Cubanere både på Cuba og eksil demonstrerer nå. De ber om frihet, mat og medisiner.

Organisasjonen BLM gikk ut på Instagram med krav om at USA må avslutte embargoen. De får støtte av politiker Alexandria Ocasio-Cortez (D) når de forklarer altså den akutte nøden på Cuba som en følge av USAs handelsblokade. Også politikere på den norske venstresiden, som SV, hegner om forestillingen om at USA er årsaken til miseren på Cuba, som har forsterket seg under pandemien.

I et beleiret land og under overhengende fare for krig er det dårlige forhold for demokrati. Situasjonen må forstås i denne konteksten, skriver vara for SV Marcus Amano i Bergen bystyre, i Klassekampen.

De løper diktaturets ærend.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Cubas globale handel

Men hva består «el bloqueo», blokaden, av?

Den består av at USA har begrenset handel med Cuba. Men det betyr ikke at Cuba ikke handler med andre land. Cuba handler med en rekke land, og EU-landet Spania er den største handelspartneren er Spania. Cuba importerer varer fra Spania for en milliard dollar, kommer det fram av OEC. Kina er nummer to.

Cuba kjøpte kinesiske varer for 790 millioner dollar. På handlelista står det blant annet elektronikk, biler og motorer, blant annet. Cuba eksporterer tobakk, sink- og blymalm til Kina for 461 millioner dollar. Selv Norge eksporterte varer til Cuba i 2019, går det fram av OECs oversikt. Til sammen importerte Cuba varer for nesten 5,3 milliarder dollar i 2019.

Cuba lider ikke av noen blokade.

Varer fra USA til Cuba

Og USA har hatt handel med Cuba siden handelssanksjonen ble satt i verk i 1962. Det har vært mulig å selge matvarer og medisiner til Cuba. Selv under Trumps styre i 2019, ble gikk det sendt varer fra USA verdt 287 millioner dollar, kommer det fram av United States Census Bureau. Det har også vært mulig for cubanere i eksil å sende penger til sine på øya, noe de også har gjort i alle år.

Cubanere i USA har sendt rundt tre milliarder kroner til Cuba årlig, kommer det fram av The Guardian. Også cubanere bosatt i Norge sender penger til Cuba. Turistene mangler ikke varer.

Rundt 4,7 millioner turister besøkte Cuba i 2018. De fløy til Havanna med blant andre Air France og Iberia. Mange bodde på et av den spanske hotellkjeden Melías 40 hotell og manglet intet. Ikke egg, kylling, ris og såpe, som cubanerne må stå i kø for å kanskje få.

Black Lives Matter har fått kritikk fra cubanere i eksil i hele verden.

– Hovedproblemet er det autoritære styret. Selv om USA løftet sanksjonen ville alt forsvinne slik som det har gjort i årevis, svarer en i BLMs kommentarfelt.

Les også: Dette har du krav på i sommerjobben

Cubanere i Norge protesterer

Heller ikke i Oslo er det mange cubanere som ber om fjerning av sanksjonene. De ber om frihet, og at politiet ikke skal fengsle demonstrantene i hjemlandet. Hvis det er snakk om blokade, så kommer den innenfra, sier de.

Det har vært straffbart å private selskap og bare 13 prosent av befolkningen jobber i privat sektor, melder France 24 og viser til regjeringskilder. Som følge av koronakrisen, har imidlertid regjeringen åpnet for at man kan starte opp selskaper innenfor 124 felt.

De statlige butikkene kan heller ikke levere, i fjor meldte statsavisen Granma at cubanerne kunne kjøpe tre såpestykker per person. Det hadde da vært problemer med leveransen av såpe – og selvsagt alle andre basisvarer.

Frie reiser og utreiser har og vært forbudt. Fram til 2012, måtte man søke og betale for å få lov til å reise ut av landet. Det ble ellers regnet som salida illegal, ulovlig utreise, og ble straffet med fengselsstraffer.

I løpet av alle disse 62 årene har man ofte sett cubanere reise av gårde på små flåter, som regel mot USA. Millioner av cubanere bor i dag i utlendighet, både i nabolandene, i USA og i Europa.

Fedreland og liv

Selv om man med det blotte øye kan se at det finnes mat å få i Havanna for dem som ikke har cubansk pass, så er det tungt å fordøye for dem med hjertet lengst til venstre.

De ser på regimet som noen som gjør opprør mot el kapitalistisk «imperio yankui» (yankee-imperiet), som Fidel Castro kalte det. Men det er et faktum som cubanerne nå slåss for å få endret i disse dager.

Regimets slagord «patria o muerte», fedreland eller døden er byttet ut med patria y vida, fedreland og liv.

Les mer fra Norsk debatt her