Gå til sidens hovedinnhold

Alkohol på fotballkamp?

Høyres programkomité foreslår å åpne for alkoholservering på større idrettsarrangementet. Til lyden av mye støy. Men er dette virkelig en stor sak?

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Når Høyres representant i TV-ruta henviser til DNB Arena i Stavanger, der «hele familien spiser middag og far og farfar kanskje tar seg et glass vin eller to», er det selvfølgelig en ganske søkt framstilling. Det skulle bli litt av en restaurant, om den skulle betjene 10.000 mennesker på Intility Arena eller Lerkendal!

Dette handler ikke om å spise middag med et glass vin til – som for øvrig er praksis over hele landet når det gjelder VIP-tribunen. Spørsmålet er om folk skal tillates å ta seg en øl rett før kamp, og kanskje én til i pausa. Mer rekker du nemlig ikke. Og her ligger en misforståelse begravd. Det er nemlig ingen som foreslår at det skal være lov å ta med seg alkohol ut på tribunen.

Sånn er det heller ikke på arenaene i England, der forbudet mot å ta med seg en halvliter ut på tribunen håndheves strengt.

Les også: Etter Super League - hvor går fotballen?

Så hva er problemet? Når noen argumenterer med at det kan bli utrygt for familier, er dette en klassisk stråmannsargumentasjon. Hvem er det som tar med seg ungene på fotballkamp, og så velger å forlate dem på tribunen til fordel for en rask øl i pausa?

Dette er i virkeligheten et bitte lite spørsmål, som gjøres til en stor sak. For det er jo ingen som forsøker å nedlegge forbud mot at folk tar seg både en og to og tre øl på puben som ofte ligger vegg-i-vegg med eller til og med inne i arenabygget – men med inngang fra utsida. Som på Intility og Ullevaal Stadion.

Argumentet med at «alkohol og idrett hører ikke sammen» synes fornuftig nok. Men det er altså helt i utakt med dagens og helt sikkert morgendagens praksis. For mange av oss er det å gå på pub i forkant av en fotball- eller ishockeykamp en viktig del av totalopplevelsen. Det er på puben vi går gjennom lagoppstillingene og diskuterer taktikk og tabellsituasjonen.

Dette har altså ingenting med fyll å gjøre. Hender det at folk er i overkant berusa på tribunen? Ja, men de fleste som gjør det én gang, gjør det aldri igjen. Det er nemlig ikke noe morsomt å ikke huske verken resultat eller hvem det var som scora.

Dette er med andre ord en oppkonstruert problemstilling? Nettopp.

Les også: