Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
I en kommentar 26. mai, tar VGs debattjournalist, Selma Moren, én for laget for sinte, unge feminister i forbindelse med justisminister,Emilie Enger Mehls mye omtalte TikTok-video fra FN-bygget.
Don Quijote red som kjent i sin forvirring til kamp mot vindmøller da han innbilte seg at de var hans fiender. Selma Moren, og hennes likesinnede, framstår om mulig enda mer forvirret. De ser vindmøller, men tror hele tiden det er en sammensvergelse mot eget kjønn.
Denne tilnærmingen vitner om en sterk berøringsangst overfor det å kritisere kvinner og deres handlinger.
Det er aldri kvinner som trår feil. Det er alltid andre forklaringsmodeller, sexisme og aldersdiskriminering.
Når Emilie Enger Mehl, som justisminister legger ut en slik video, så bør det ikke forbause noen at verken videoen blir kritisert, eller at noen driver gjøn med den.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Jeg har sett videoen. Man kan vel si at den fokuserte på andre ting enn FN bygningens innvendige arkitektur, eller hvilket budskap hun skulle framføre.
Selma Moren spør retorisk om Jonas Gahr Støre hadde fått tilsvarende oppmerksomhet om han hadde lagt ut en slik video? Ehh, ja. Selvsagt hadde han det.
Men det er umulig å forestille seg at han, som statsminister, skulle delt en slik video. Eller en annen mannlig statsråd, for den saks skyld.
Kommentaren bærer preg av et kart som ikke stemmer over ens med terrenget. Og i stedet for å endre kartet, endrer man som vanlig terrenget, slik at det stemmer overens med ens egen virkelighetsforståelse.
Og her ser man kvinnediskriminering der man ønsker det. Fullstendig uten hensyn til at det kan være en viss sannsynlighet for at Mehl spiller på kropp og utseende. Og det må Selma Moren tåle å høre.
Se den mye omtalte videoen:
Verken Emilie Enger Mehl, eller Selma Moren, for den saks skyld, er så dumme at de tror at en slik TikTok-video, eller kjolen justisministeren stilte med på Elle-gallaen i fjor, ville gå upåaktet hen. Eller at det var tilfeldig.
Jeg tror Emilie Enger Mehl lever svært godt med det. Hvilket Selma Moren og andre feminister ikke gjør. Og de gjør – dessverre – Emilie Enger Mehl til et offer.
Straks noen stiller spørsmål ved at en justisminister profilerer seg på denne måten, eller at utseendet hennes blir kommentert, trekker de sexisme- og mannsjåvinismekortet.
Kan det tenkes at Mehls posisjon som justisminister faktisk gjør det problematisk å stille i ovennevnte kjole, eller legge ut en TikTok-video med rumpa i fokus?
Og om det ikke er problematisk, må det kanskje likevel aksepteres at det ikke går ubemerket hen.
Igjen trekkes det sedvanlige middelaldrende menn-kortet: «Jeg ønsker meg et samfunn der du kan være en respektert politiker uten å være mann over en viss alder,» skriver VG-journalisten. Akkurat som om Erna Solberg ikke er en respektert politiker? Eller Kirsti Bergstø. Eller, for den saks skyld, Emilie Enger Mehl?
Les også: Mediene er mikrofonstativ for influensere med dårlig påvirkning
Ville en mannlig partileder sluppet unna med det samme? Tror ikke det, nei. Det triste er at Moren skader den saken hun kjemper for, når hun roper «ulv ulv.»
Dette ensidige søkelyset på at alt koker ned til sexisme og den store, stygge mannen, helt ute av stand til å kunne kritisere eget kjønn – herunder influensere som fronter kroppspress på en mildt sagt problematisk måte – fremkommer som selvrettferdig, harmdirrende og uten substans.
Det er synd for likestillingen og diskusjonen rundt den. Man burde kunne bruke sin posisjon på en mer produktiv måte.