(Avisa Nordland)

«Kvinner er ytterliggående i alt. De er enten bedre eller verre enn mennene», mente den franske forfatteren Jean de La Bruyère 1645-1696). Noen ganger definitivt verre.

Nylig kunne NRKs ungdomskanal, P3, fortelle historien om unge mennesker som lager «liggelister». En liggeliste er en listen over seksuelle partnere, gjerne skrevet i notater på mobilen. Noen noterer tall eller karakterer, navn eller kallenavn på partnerne, og beskrivelse av sexen.

En ung kvinne på 25 har ei liste med 37 navn. Det er hennes sak. Men det er ikke hennes sak at hun viser denne listen til venninnene sine. Sånn at de skal vite hva den eller den mannen kan prestere, hvordan penisen han ser ut og annet av interesse.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Tenk deg å være ung mann på 21, kanskje ikke spesielt erfaren, og bli utsatt for noe sånt! Det er faktisk helt (unnskyld uttrykket) fucka!

Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at også menn lager sånne lister, og diskuterer dem men kompisene sine. Det er ikke greit i det hele tatt! Det er så langt over privatlivets grenser som det er mulig å komme. Men tenkt dere om P3 hadde laget en sak om menns lister, presentert positiv vinkling, for å «fjerne skammen med liggelister». NRK hadde ikke engang kommet på det.

Og det hadde blitt et helsikes liv. Horder av kvinner hadde rast, og oversvømt menn med karakteristikker om hvor neandertaler og barnslige de er. Likestilling og kvinneundertrykking, mobbing og kvinnefiendtlighet. NRK P3 hadde aldri sluppet unna med det.

Men kvinner som driver med det samme? Det har knapt vært en liten krusning i et vinglass.

Les også: Alle partier starter i det små, eller har du glemt MDG, Stavrum?

Kvinner kan tydeligvis si hva som helst om menn. Og slippe unna med det. Menn teller ikke. I Helse- og omsorgsdepartementets høring om forslag til lov for å motvirke kroppspress, påpekte Reform – ressurssenter for menn, at høringen først om fremst dreier seg om kvinners utfordringer, mens det mangler perspektiv på gutter og menns situasjon.

Når gutter i unntaksvis nevnes, gjøres det typisk ved å hevde at gutter i mindre grad lider under kroppspress enn det jenter gjør. Selv om det er svært spesifikke idealer knyttet til hvordan en guttekropp, og ikke minst en mannekropp, bør se ut. Mange gutter og menn opplever at idealene er uoppnåelige.

I tillegg skal det liksom være positivt at kvinner deler liggelistene sine med venninnene. De støttes av psykolog Benjamin Silseth, som tror liggelister kan skape en mer åpen samtale om sex. Og så kan man spore hvem jenta har vært sammen med, hvis hun skulle få en kjønnssykdom.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Han advarer riktig nok mot å nevne navn. Men det er jo hele hensikten med delingen, sånn at venninnene kan vite om de skal styre unna eller ikke.

Og hva hadde vi kalt en mann (21) med ei liggeliste med 38 navn i løpet av et år, som han deler med kompisene, og skryter av offentlig? Nettopp. Alle nordlendinger vet hvilket ord jeg tenker på. Men kvinner, de slipper unna med det også.