Kristelig Folkepartis leder Kjell Ingolf Ropstad ga feil opplysninger som kan ha skaffet ham en uberettighet skattefordel på 175.000 kroner.

Dette er en potensielt svært alvorlig utvikling av det som begynte som en kreativ utnyttelse av Stortingets regler om penderbolig.

- Det var en dårlig vurdering som jeg beklager og ikke skulle gjort. Og jeg skjønner at det er mange som er skuffet over at jeg gjorde den vurderingen, sier Ropstad til Aftenposten.

Her kan du lese hele saken på Aftenposten: KrF-lederen sa han hadde utgifter hos foreldrene for å slippe skatt. Men Ropstad betalte ikke en krone.

Professor i Offentlig rett, Christoffer Eriksen, mener at saken er alvorlig: - Det er veldig alvorlig dersom en statsråd gir uriktige eller ufullstendige opplysninger når det kan føre til skattemessige fordeler, sier Eriksen til Aftenposten.

Jusprofessoren mener at det er naturlig at saken nå blir fulgt opp både fra Statsministerens kontor (SMK) og fra skattemyndighetene.

Med denne dreiningen brenner det et blått lys for KrF-lederens verv som barne- og familieminister i den avgående regjeringen til Erna Solberg. Det er omtrent en måned igjen til Ropstad uansett blir byttet ut, og spørsmålet er hvilke konsekvenser feil opplysninger får for hans tid i departementet.

Fra før er det kjent at Kjell Ingolf Ropstad fikk gratis leilighet i Oslo fordi han opplyste at han bodde hjemme hos foreldrene på Evje i Agder. Samtidig eide han en del av en bolig på Lillestrøm og kunne innkassere leieinntekter på den, mens han fikk gratis bolig på statens regning noen mil unna.

Den nye utviklingen handler om Ropstad har - eller skulle - betalt skatt av fordelen av gratis bolig. Nøkkelen er om han har en annen leilighet han har utgifter på, eller om det er en ren skattemessig fordel.

Fra 2010 til 2019 hadde Ropstad pendlerleilighet på Stortingets regning, men først da han gikk inn i regjering, ble han spurt direkte om han hadde utgifter til den angivelige boligen på hjemstedet, altså gutterommet.

Ingen på Stortinget hadde stilt det spørsmålet, så dermed hadde han ikke betalt skatt av pendlerboligen de ni første årene. Men da saken kom til Statsministerens kontor, ble spørsmålene flere og mer detaljerte.

Ifølge dokumenter Aftenposten har fått innsyn i fra SMK, opplyste KrF-lederen i fjor høst at han hadde utgifter til gutterommet. I desember skulle foreldrene sende en regning for faste utgifter, men Ropstad betalte aldri en krone.

I 2019 hadde han opplyst at han ikke hadde slike utgifter, og derfor måtte han betale skatt av fordelen på 140.000 kroner for 2019.

Men for 2020 la han altså en plan der skatten ville bli borte fordi han angivelig hadde utgifter på gutterommet.

- Jeg avtalte med mine foreldre at jeg skulle dekke faste utgifter for dem, fordi jeg da ville falle inn under skattefritaket. Det var en dårlig vurdering, sier Kjell Ingolf Ropstad til Aftenposten.

Spørsmålet er hvor alvorlig denne saken nå er.

I beste fall for Kjell Ingolf Ropstad har han utnyttet et hull i regelverket for pendlerbolig og oppnådd en økonomisk fordel av å kunne leie ut boligen han disponerte. Det er grådig og i strid med intensjonen i regelverket, men flere andre enn Ropstad har utnyttet dette smutthullet.

Den nye omdreiningen gjør det mer alvorlig, fordi det i beste fall er veldig aktiv skattetilpasning som Ropstad innrømmer og beklager.

Ropstad har trolig fortsatt tid til å rydde opp i forholdet til skattemyndighetene, men det avgjørende for hans politiske fremtid er om Statsministerens kontor oppfatter at de feilaktige opplysningen er gjort med vilje eller ei.

I politikken er løgn og falske opplysninger en dødssynd. Derfor henger Kjell Ingolf Ropstads fremtid i regjeringen i en tynn tråd og han har en jobb å gjøre for å gjenopprette tilliten - ikke bare overfor velgerne, men også overfor statsminister Erna Solberg.

SISTE: Kjell Ingolf Ropstad sa til pressen på et pressemøte fredag formiddag at han ikke trekker seg som statsråd eller partileder.

PS! Hva mener du? Har du tillit til Kjell Ingolf Ropstad etter gutteromssaken? Skriv et debattinnlegg!