De siste ukene har innboksen min vært full av fortvilelse og lidelse. Syke og skadde mennesker over hele landet er i disse dager redde for det foreslåtte kuttet i fribeløpet for uføre. Det betyr at inntekt de har ved siden av trygda skal avkortes fra første krone.

Hvem rammer disse kuttene?

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Mor og sønn taper

For eksempel familien Reine. Sønnen Thomas har Downs syndrom og jobber på en kommunal tiltaksplass, der han belønnes med «oppmuntringspenger». At han kan gjøre denne lille jobben er avgjørende for hans selvfølelse. Men det blåser politikerne i. Nå skal han trekkes i trygda for de 12.000 han tjener årlig i jobben sin.

Mora til Thomas, Kari Reine, er også ufør. I tillegg til trygda får hun omsorgslønn for å passe på sønnen. Men uføre skal ikke få lov til å passe på de syke barna sine på samme vilkår som friske folk. Så nå skal Kari trekkes i trygda for pengene hun får i omsorgslønn. Dermed taper både hun og sønnen.

Les også: Hei! Lønna di reduseres med 30-40 prosent fra nyttår av. Er ikke det greit, da?

Lønner seg ikke å jobbe mer

En annen som blir rammet er «Ellen». Hun er sykepleier og har vært ufør siden 2015. Fordi immunforsvaret er svekket, svinger arbeidsevnen hennes veldig. Under pandemien har hun bidratt som sykepleier. Mens kollegene hennes som jobber ved siden av AFP får beholde alt, må hun trekke 72 av 100 kroner av alt hun tjener over fribeløpet. Nå forsvinner også de første 40.000 hun kan tjene uten å få avkorting.

Etter å ha betalt skatt, parkering, drivstoff og bompenger, lønner det seg rett og slett ikke å jobbe. Dermed mister staten både skatteinntekter og en sykepleier vi har bruk for, mens «Ellen» mister noen sårt tiltrengte kroner og følelsen av å kunne bidra.

Veien til å bidra blir lenger

Eller hva med sønnen til «Karianne»? Han ble grovt mishandlet av medelever gjennom tenårene. Nå sliter han tungt psykisk og er ufør i en alder av 22. Drømmen er å kunne komme tilbake til arbeidslivet og tjene egne penger, men det er vanskelig. Han sliter med store lidelser og har veldig vanskelig for å sove.

Én kveld i uka har han en jobb hvor han pakker varer på kveldstid. Det betyr at han kommer ut av huset og får bidra. Men nå kan det hende dette ene lyspunktet i livet hans slukkes. I tillegg til å få trygda avkorta, må han nemlig begynne å rapportere timene han jobber til Nav. Det orker han ikke. Dermed er veien tilbake til jobb blitt mye lengre.

Les også: Thomas (21) tjener 12 kroner timen. Nå får han lønnskutt av regjeringen: – Dette er dypt urettferdig

Stenges ute av samfunnet

Disse historiene er ikke unike. Hver eneste dag mottar jeg flere titalls henvendelser fra mennesker som har mobilisert det siste de har av arbeidsevne til å bidra, til tross for at de er alvorlig syke. De har tatt «arbeidslinja» på alvor, og trodd at den handla om at det skulle lønne seg å jobbe - ikke å straffe folk for å være syke.

De er eksamensvakter, støttekontakter eller lokale folkevalgte. De skriver kryssord i lokalavisene eller syr en gang i blant. De er ekstrahjelp en kveld i uka, eller gjør småjobber når helsa holder. Nå vil regjeringen Støre kutte i trygda deres. Resultatet er at uføre mennesker effektivt stenges ute av samfunnet.

Møtte forståelse og omsorg

I uka som gikk hørte jeg også en annen lidelseshistorie. Den handlet om en stortingspresident som «misforstod» reglene for pendlerbolig. Hun hadde vært i en tøff livssituasjon, og dessuten vært alvorlig syk i perioder. Derfor var det vanskelig å følge reglene. For dette møtte hun stor forståelse blant sine kolleger på Stortinget.

Stortingsdirektøren forsikret om at hun ikke ville bli straffet, til tross for at hun hadde fått flere hundre tusen kroner for mye. I et møte med de parlamentariske lederne fra andre stortingspartier fikk hun trøst og omsorg i en tøff tid. Hennes eget parti, Arbeiderpartiet, forsikret om at de hadde full tillit til henne. Før hun altså ble politianmeldt, og selv valgte å gå av.

Gi norske uføre trygghet til jul

Det var 360.000 fortvilte uføre som måtte høre om Eva Kristin Hansens lidelse på TV. Alvorlig syke mennesker som står i en vanskelig livssituasjon. Kanskje enda vanskeligere enn den tidligere stortingspresidentens, tatt i betraktning at de verken har pendlerbolig eller millionlønn. Mennesker som nettopp har fått et brev fra Nav om at de snart vil miste fribeløpet sitt, fordi Eva Kristin Hansens parti går inn for det.

Disse uføre har aldri opplevd at noen henlegger sakene deres fordi de «misforstår» reglene. Ingen parlamentariske ledere samler seg for å gi dem trøst og støtte.

Les mer fra Norsk debatt

Det er fint å se at politikere har omsorg for sine medmennesker, og lar seg bevege av å høre om personlige tragedier. Vi vil jo ikke ha maskiner som styrer landet heller.

Det er bare så merkelig at den samme omsorgen som politikerne alltid viser hverandre, forsvinner sporløst når det er syke og uføre mennesker som lider.

Min oppfordring til Arbeiderpartiet og de andre som vil kutte fribeløpet er enkel:

Tenk at det er sidemannen din på Stortinget det går utover. Tenk at det er en partikollega som står i fare for å miste noen tusenlapper og en kjekk ekstrajobb. Da er jeg sikker på at dere vil finne de 255 millionene som trengs for å gi norske uføre trygghet til jul.

Les flere artikler om regjeringens kuttforslag for uføre: