Hva det skulle tjene til å gå til angrep på den nederlandske nasjonalmaleren Johannes Vermeers (1632-1675) verk fra 1665, henger i løse lufta.

Det er for øvrig ingen heksekunst å ta seg inn på museet midt i den nederlandske byen, der noen av de mest spektakulære Rembrandt-arbeidene også henger.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Lysets mester

Johannes Vermeer ble kalt for «lysets mester», og maleriet hans viser en kvinne med turban, en som han visstnok aldri hadde møtt - utenom i sin egen fantasi.

Helt A4 kan hun ikke - heller ikke i datidens målestokk - ha vært. Hvorfor akkurat denne kvinnen nå ble mål for ung ødeleggelseslyst, har nyhetsbyråene ennå ikke meldt noe om.

Piken med øreringen lærte jeg å kjenne sist sommer under et besøk i det fantastiske Mauritshuis-museet i Den Haag. Den kjempedigre villaen bugner av fantastiske skilderier fra landets største kunstnere. Og stedet var smekk fullt av interesserte mennesker - alt fra norske turister til nederlandske småbarnsfamilier med hele skokken på slep. Ikke noe problem å slå i hjel noen morsomme og spennende timer der.

Potetstappe

Onsdagens vandaler tilhører noe som kaller seg «Just stop oil». Tidligere i uka slo tyske likesinnede - som heter «Siste generasjon» - til mot galleriet Barberini i Potsdam utenfor Berlin.

Legendariske Claude Monets maleri «Meules» ble tilplasket med potetstappe. De to gjerningspersonene skrøt etterpå høylytt på nettet av sin heltemodige innsats til ære for vår felles fremtid. Men brusehodene hadde nok ikke i farten fått med seg at bildet var godt beskyttet av en forseglet glassboks, så bildet - på markedet verdt over en milliard kroner - ble slett ikke skadet. Bare den originale gullrammen ble litt ødelagt.

For to uker siden var det også folk fra «Just stop oil» som forsøkte å smadre Vincent van der Goghs «Solsikker» på National Gallery i London. Den gangen slo de til med tomatsuppe på boks fra Campbell. Kanskje en eller annen henvisning til at Andy Warhol pleide å fremstille suppebokser fra nettopp dette firmaet?

Her kan du lese flere kommentarer av Asbjørn Svarstad

Motorveien til Berlin

I Berlin har vi de siste månedene vært mest plaget med den delen av «aktivistene» som mener seg berettiget til å stoppe biltrafikken inn og ut av sentrum.

De slår som regel til midt i morgenrushet, limer seg fast på asfalten - og sørger for at vanlige folk på vei til jobb blir utsatt for forsinkelser på flere timer. Dette er ikke akkurat noen måte å skaffe seg sympati fra de mange som kommer for sent. Og det skaffer bestemt ingen støtte i befolkningen at også ambulanser i full utrykning blir nektet å slippe gjennom.

De siste dagene har blitt mer dramatiske, fordi bilførerne selv nekter å finne seg i det lenger - og selv rydder kjørebanen, men da gjerne så brutalt at ordensmaktens folk må gripe inn for å beskytte «demonstrantene». Mens synderne selv - til nå - har sluppet unna med noen timer i varetekt og ei bot på et par tusen, synes myndighetene i Berlin nå å endre taktikk.

De siste aktivistene som sto for retten, fikk så digre bøter at et par av dem ble ganske bleke om nebbet.

Blir verre

I går kveld gikk lederen for den tyske politifagbevegelsen ut og advarte mot at aktivistene snart kommer til å bli lei av å lime seg fast på motorveien til Berlin - eller på milliard-dyre kunstverk.

– Dette blir etter hvert så dagligdags at mediene slutter å slå angrepene stort opp. Altså må de ty til stadig skarpere lut for å få oppmerksomhet. Jeg venter bare på at deler av organisasjonen skal radikalisere seg - og at en del av medlemmene vil ta i bruk gammeldags terrorisme. De kommer heller ikke til å gå av veien for å sette menneskeliv i fare - mens de forsøker å diktere politikerne våre til hva de skal gjøre, lyder Rainer Wendts dramatiske advarsel.

Les mer fra Norsk debatt

Blir dyrt

En talsmann for galleriet i Potsdam forklarer hvordan aktivistene allerede har oppnådd å gjøre stor skade.

Det har til nå vært dyrt nok å forsikre kunstverk som blir lånt ut mellom institusjoner i ulike land. Men etter de siste ukenes angrep, har forsikringsselskapene allerede tatt grep for å skru sine priser kraftig opp. Dette betyr i praksis at det for fremtiden vil være så godt som umulig å få låne kjente verker fra utlandet.

Før eller senere skal det sikkert lykkes dem å få skadet et verdensberømt maleri eller to. Etterpå kommer de selvrettferdige borgerbarna sikkert til å stå frem som store helter og frihetskjempere i klimaets hellige tjeneste.

Men om klimaet vil ha noe igjen for hærverket?

PS. Berlin preges i dag av sirener fra politi, brannvesen og ambulanser: På minst seks sentrale steder i byen har «aktivister» klint seg fast til veibanen. Det skal være snakk om flere på hvert sted - og derfor en kjempejobb for ordensmakten å fjerne. For folkene må også gå forsiktig frem, slik at ingen kommer til skade når limet på hender og føtter skal løsnes.