Alle partier bortsett fra Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti markerer nå sterk motstand mot at tidligere Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg blir ny sentralbanksjef.

- Når det kommer til Stoltenbergs kandidatur, så er vi begynt å bli stadig mer skeptiske, sier Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen, som lenge har holdt døren på gløtt.

De andre rødgrønne partiene SV og MDG har lenge vært motstandere av Jens Stoltenberg som sjef for Norges Bank, og på høyresiden er det sterk motstand til å få en så sentral eks-politiker med tette bånd til alle sentrale personer i Arbeiderpartiet som leder for en sentralbank som skal være uavhengig.

Statsminister Jonas Gahr Støre har allerede meldt seg inhabil til å behandle ansettelsen, og det er i seg selv oppsiktsvekkende.

Det hjelper ikke at Justisdepartementets lovavdeling mener at Stoltenberg formelt er habil til jobben. Det betyr ikke annet enn at han kan delta i saksbehandlingen i Norges Bank.

Det er nærmest en selvfølge.

Det avgjørende er om Jens Stoltenberg uansett har uformelle bånd som svekker tilliten til at Norges Bank er uavhengig. Det mener både Frp, Høyre, Venstre, SV, MDG og Rødt - altså et klart flertall blant partiene på Stortinget.

Så sterk motstand blir vanskelig: Stortingsflertallet skeptisk til Jens Stoltenberg

Stoltenbergs tilhengere vil sikkert prøve å gjøre et nummer av habilitetsvurderingen, men det er en avsporing og den formelle habiliteten har heller ikke vært kjernen i diskusjonen.

For viktigst er de uformelle bindingene, og der har det kommet flere ødeleggende drypp om Jens Stoltenbergs kandidatur de siste dagene:

Aftenpostens politiske redaktør oppsummerer ganske treffende: «Noen har spist middag sammen (...) og vært på hyttetur. Og på seminar. Og hjulpet med eiendomstransaksjon. Og diskutert ansettelser. Og løftet frem en statsminister».

Det har gått to måneder siden jeg markerte sterkt skepsis her i spalten Nett på sak: - Jens Stoltenbergs tette politiske bindinger gjør ham uegnet som sjef for Norges Bank, var min konklusjon.

Den konklusjonen har stått seg, for å si det forsiktig.

Et oppkonstruert argument for NATO-sjefen er at han skal være en sterk leder, og evne å holde Oljefondets leder Nicolai Tangen i ørene. Den argumentasjonen er nå død, etter at det er avslørt at også Tangen har deltatt i uformelle og til nå hemmelige samtaler om at Jens Stoltenberg kunne bli sjef for Norges Bank.

For ett år siden møttes nemlig Jens Stoltenberg og Nicolai Tangen i en privat middag hjemme hos jurist, forretningsmann og Arbeiderparti-bakspiller Knut Brundtland (som er sønn av Gro Harlem Brundtland). Et tema som ble drøftet over middagen var Stoltenberg som sentralbanksjef, men der har partene påfallende dårlig hukommelse.

- Det kan jeg ikke erindre, svarte Tangen i en SMS til Aftenposten når han ble konfrontert med at Jens Stoltenberg hadde bekreftet at dette var tema på middagen 3. januar 2021.

Tangen har bedre hukommelse når det gjelder et nytt fortrolig møte mellom ham selv og Jens Stoltenberg på en lang flytur til New York i september 2021. Der husker han at de snakket om stillingen.

- Det gir en følelse av kameraderi, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen, og hun er ikke alene om den følelsen.

Tangen selv var aktiv
For hver dag som går, kommer nye drypp som tegner bilde av høy aktivitet i Kameratklubben Grei.

At Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg er nære venner, vet alle. Og Gro Harlem Brundtlands sønn er en del av den samme vennekretsen. Brundtland var for øvrig med på det famøse og luksuriøse seminaret Nicolai Tangen spanderte på norske samfunnstopper før han søkte og ble Oljefond-sjef.

Statsminister Jonas Gahr Støre opplyser til TV 2 at oljefondsjefen i en ny privat middag hos Knut Brundtland i mai tok opp Stoltenbergs kandidatur. Mannen som angivelig skulle bli holdt i ørene, var altså aktiv i ansettelsen av Jens Stoltenberg.

Les saken: Støre til TV 2: Nicolai Tangen tok opp Stoltenberg-kandidatur i privat middag hos Knut Brundtland i mai

Jonas Gahr Støre opplyser at han har snakket med både Jens Stoltenberg direkte om stillingen, og også med sin nære venn Knut Brundtland og oljefondssjef Nicolai Tangen.

Middagsverten, Knut Brundtland, har ikke svart på spørsmål verken fra TV 2 eller Aftenposten.

Oljefondsjef Nicolai Tangen har bedre hukommelse og mer opplysninger om den siste middagen: - Jeg kan bekrefte at jeg var på en uformell middag med Knut Brundtland og Jonas Gahr Støre i mai. Vi snakket om en rekke ting, inkludert Oljefondet og Norges Bank, skriver Tangen i en epost til TV 2.

SISTE: NTB viser til at Jonas Gahr Støre har forklart at han ikke har diskutert jobben som sentralbanksjef med Jens Stoltenberg, men det viser seg å være feil. De to snakket om stillingen på en tur de gikk sammen i oktober, men det husket ikke Gahr Støre da han i desember sa til NTB at de aldri har snakket om stillingen med Jens Stoltenberg.

I dag husker statsminister Jonas Gahr Støre: - Stoltenberg og jeg gikk en tur søndag 24. oktober, da nevnte han at stillingen som sentralbanksjef kunne interessere ham, svarer Jonas Gahr Støre til NTB i dag.

Konklusjon:
Man skal være både naiv og blåøyd hvis man ikke ser at de tette båndene mellom Jens Stoltenberg og statsminister Jonas Gahr Støre skaper problemer for Norges Bank som en uavhengig og frittstående sentralbank.

Når ikke Stoltenberg allerede har trukket sin søknad, så bidrar han til en ny vanskelig sak for en regjering som allerede har nok problemer. Statsminister Jonas Gahr Støre har erklært seg inhabil, så nå ligger ballen hos finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Les også

Jens Stoltenberg bør trekke seg og spare regjeringen for en ny Norges Bank-tabbe

Trygve Slagsvold Vedum var landbruks- og matminister i regjeringen til Jens Stoltenberg fra 2012 til 2013 og arbeidet tett sammen med Stoltenberg for det rødgrønne regjeringssamarbeidet.

Om ikke Jens Stoltenberg er den rette til å holde Nicolai Tangen i ørene, så er han i det minste en hyggelig middagsgjest i Kameratklubben Grei. Det er ikke den andre kandidaten, den faglig sterkere økonomen og visesentralbanksjefen Ida Wolden Bache. Hun er jo bare en flink kvinnelig leder som gjør jobben sin.