Gå til sidens hovedinnhold

Ansvaret for fiaskoen i Afghanistan kan ikke tilskrives noen andre enn USA, NATO og egen regjering

Å bebreide Pakistan for Talibans maktovertakelse er en forvrenging av historien og inngår i rekken av typisk vestlig tankegods der man peker mot andre for sine fiaskoer istedenfor å rette blikket mot en selv.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

I en artikkel i nettavisen den 26. august forsøker Mahmoud Farahmand å bebreide Pakistan for Talibans maktovertakelse i Afghanistan.

Dette er en forvrenging av historien, og inngår i rekken av typisk vestlig tankegods der man peker mot andre for sine fiaskoer istedenfor å rette blikket mot en selv.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Vi vet av historien at det er ikke første gang at man prøver å beskylde andre for egen fiasko. Vi vet av historien at da krigen i Vietnam begynte å gå i feil retning, fant man årsaken til det ved å beskylde nabolandet Kambodsja.

Resultatet av det ble at man fikk styrtet en av sine beste allierte, prins Sihanouk, uten at krigen i Vietnam fikk noe annet utfall.

Det samme gjør man her.

I lommene på korrupte politikere

Ansvaret for fiaskoen i Afghanistan kan ikke tilskrives noen andre enn USA, NATO og den Afghanske regjeringen. Vi som har fulgt med fra sidelinjen kunne på et mye tidligere tidspunkt se hvilken vei det bar. Det at USA og NATO ikke gjorde det samme, får stå for deres regning.

Det ble bevilget milliarder av dollar for å få etablert en afghansk hær, men beklageligvis havnet de meste av pengene i lommene på korrupte politikere og grådige offiserer isteden for å bli brukt på det tiltenkte formålet. Det resulterte i at den afghanske hæren knapt nok avfyrte et skudd da de skulle forsvare regjeringen i Kabul mot Taliban.

Les også: Hamars statsstøttede anti-antirasister

Dette er én av feilene som ble begått. En annen var å dytte en udugelig og korrupt regjering på folket i Afghanistan. Man valgte en regjering som var avskåret fra den afghanske politiske kulturen og samfunnet.

Den siste og viktigste årsaken til fiaskoen i Afghanistan ligger i USAs og NATOs framgangsmåte da de ble krigstrøtte. Ingen var i tvil om hva som ville komme ut av forhandlingene i Doha da man ble vitne til den ene innrømmelsen etter den andre til Taliban.

Pakistan er selvfølgelig et viktig naboland for Afghanistan og begge er sterkt knyttet til hverandre gjennom kultur og økonomiske forbindelser. Pakistan kunne selvfølgelig ikke være likegyldig til hva som foregikk i deres naboland.

Kan ikke bebreide Pakistan

Men å skylde på Pakistan for at Taliban hersker i Afghanistan er ufint. Det at Pakistan ikke kunne følge med på en feil kurs som USA og NATO etter hvert valgte i Afghanistan, er ikke en forbrytelse. Alle selvstendige land har rett til å gjøre sine egne strategisk overveielser og handle etter det.

Pakistan kjente terrenget bedre og stemte sitt kart etter det. At kartet til USA og NATO ikke stemte med terrenget kan ikke man bebreide Pakistan for.

Det man glemmer her er at det pakistanske folket er de som, sammen med det afghanske folk, har betalt den høyeste prisen for den 20 år lange krigføringen.

Les også: Arsenals krise kan bli Martins mareritt

Pakistan har mistet 70 000 menneskeliv* og har vært utsatt for noen av de grovest terroristangrep fra afghansk jord slik som da flere hundre barn på en skole i Peshawar ble drept.

Pakistan har vært vestlig alliert og er fortsatt det. Pakistan har aldri ønsket noe islamsk styre i Afghanistan. Men at Pakistan klokt nok har innsett at man ikke kan overstyre det afghanske folk bør heller være en lærdom for mange heller enn en beskyldning mot Pakistan.

Hvis USA på et tidlig tidspunkt hadde vist vilje til en politisk løsning og tatt sine allierte - som Pakistan - med på råd, ville kanskje resultatet vært noe annet i dag.

Det klokeste er å se hvilke feil vi gjorde

Nederlaget i Afghanistan vil i historien bli begrunnet med vestlig arroganse, et udugelig regime i Kabul, klønete forhandlinger i Doha som resulterte i avtalen med Taliban, og ikke minst en uforklarlig kaotisk og ydmykende tilbaketrekking fra Kabul.

Taliban kan sies å være dyktige krigere og deres utholdenhet være en årsak til deres seier, men mye av dette også skyldes feil begått av USA og NATO.

Jeg tror at det mest realistiske og klokeste vi kan gjøre er å se hvilke feil vi gjorde framfor å se det riktige andre gjorde.

* Tallet oppgitt i oversikten er 66.000, men de er fra 2019 og utgjør i dag cirka 70.000.

Les flere meninger fra norsk debatt

Kommentarer til denne saken