For ikke så altfor mange år siden var ensidige vinklinger i media når det kom til Midtøsten et gjengs fenomen i Norge. Spesielt NRK fikk mange klager for partisk dekning.

I 2011 sendte for eksempel den israelske ambassaden inn formell klage til kringkastingsrådet for NRKs reportasjer fra regionen. I 2014 kunne vi lese om at flest klager til kringkastingsrådet omhandlet anti-israelsk vinkling i statskanalen.

Det er derfor ikke rart mange reagerer når det fremdeles kan komme et overtramp. Og nettopp derfor bør NRK være ekstra varsomme. Det var tydeligvis ikke Shaun Henrik Matheson, programleder for NRKs «På luften med Shaun» på NRK P13.

Les også: NRK-programleder gikk amok på lufta - nå har Kringkastingsrådet fått flere hundre klager

Han skulle kommentere den imponerende utrullingen av covid-19-vaksiner i Israel, og måtte medgi at resultatene så langt har vært gode. Etter sjablongmessige anklager om at Israel gjennomfører «tusenvis» av drap av palestinere, antyder Matheson at det hadde vært fint om vaksinen ikke virket.

Med andre ord, hadde det vært bedre om flere israelere ble syke av covid-19.

Vi skal ha stor takhøyde for humor og harselerende kommentarer. Også fra NRK. Men da forbeholder jeg meg også retten å ta til motmæle når jeg mener en journalist har gått langt over streken.

I innslaget ironiserer også Matheson over hvor utenkelig det egentlig er at det skal komme «gode nyheter» fra Israel i det hele tatt. Virkelig? Følger han overhodet med på hva som skjer i Israel og regionen for øvrig?

Har Matheson fått med seg hvordan det foregår en normalisering mellom Israel og mange andre land i Midtøsten og Afrika, etter årevis med splid? Har han sett hvordan andre land i regionen, som Egypt, Hellas og Kypros nettopp ønsker seg samarbeid med Israel innen spørsmål som handel, turisme, energi og sikkerhet?

Verden for øvrig har fått øynene opp for andre sider ved Israel enn konflikt og elendighet. Israelske TV-serier som Fauda og Red Lines er blitt enormt populære, også i Norge. Israelsk innovasjon, som Soda Stream eller high-tech-produkter, er etter hvert blitt godt kjent overalt.

Inntil pandemien kom var Israel et reisemål i vekst.

Les mer fra Norsk Debatt her

Og nå, i bekjempelsen av viruset, har vi alle blitt imponert over effektiv og målrettet håndtering fra israelske myndigheters side.

Så, ja, Matheson, gode nyheter fra Israel har det vært mange av den siste tiden.

Når verden endrer seg, må mediene gjøre det samme. I spørsmål om Israel fremstår slike innslag som Matheson sitt som et unødvendig gufs fra fortiden.

At NRK siden har valgt å avpublisere innlegget, viser forhåpentligvis at statskanalen innser dette selv.