Gå til sidens hovedinnhold

Arbeiderpartiet og Høyre svikter dyra

Det er overraskende at pelsdyrbransjen som driver i hele verden går overens med verdigrunnlagene til Høyre og Ap. 

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Stortinget vedtok i 2019 å avvikle den norske pelsdyrnæringen. Dette var en stor seier for de mange dyr som hvert år blir holdt fanget i små bur før de blir drept kun for hårene sine.

Les også: Hva vet vi egentlig om krigen i Syria?

MDG vedtok på landsmøtet sitt å videreføre dette med et forbud mot import av pels. Fordi kampen mot næringer som misbruker dyr ikke er over ved avvikling av norsk pelsdyrindustri.

Fortsatt mulig med pels-import

Fortsatt kan man importere pels til Norge fra utlandet hvor forholdene ikke er noe bedre enn de var i Norge. Når den norske næringen praktiserte å putte ville dyr i små bur hele livet uten mulighet for å kunne leve gode liv, kan man tenke seg hvordan det er i utlandet når tilstanden ofte er verre der.

Gjør importforbud mot pels MDG til et forbudsparti?

Noen vil hevde at dette er et eksempel på at MDG er et forbudsparti.

Jeg vil hevde det er liberal politikk å avskaffe industrier som holder dyr fanget, i tillegg til potensialet for smittsomme sykdommer denne næringen innebærer. Derfor er næringer som pelsnæringen illiberal, og et forbud vil skape et mer liberalt samfunn.

Vi må som samfunn klare å finne frihet på måter som ikke innskrenker andres frihet utilbørlig.

Når MDG i tillegg går inn for å gi mennesker større valgfrihet i eget liv med regulert salg av cannabis, synes jeg ikke betegnelsen forbudsparti passer.

Styringspartiene svikter dyra

Ap sier ingenting om importforbud i sitt nye program og Høyre sier heller ingenting i sitt programutkast. Her svikter man dyra og bidrar til å opprettholde usunne og illiberale næringers markedsgrunnlag. At Frp og Sp ikke har tenkt til å styrke dyrs rettigheter internasjonalt, er ikke overraskende.

Les også: Snart er de en like stor sommerplage som flåtten

Men at pelsdyrbransjen som driver i hele verden går overens med verdigrunnlagene til Høyre og Ap, er overraskende.

Må ta dyrs rettigheter på alvor

Det medfører at om man ønsker å ta dyrs rettigheter på alvor over hele verden, bør man stemme på andre partier enn styringspartiene slik at vi kan skape et samfunn hvor voksne mennesker kan ta frie valg over sin egen kropp.

Og hvor vi samtidig ikke tar friheten fra dyr som ikke har gjort noe annet galt enn å se bra ut å ha på skulderen.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Reklame

NÅ: Tilbud på alle produkter fra Dewalt

Kommentarer til denne saken