Ukulturen fortsetter i gråsonen mellom Arbeiderpartiets partiorganisasjon og stortingsgruppen. Det kommer klart til uttrykk i bakvaskelsen mot stortingsrepresentant Sverre Myrli, som ble vurdert som ny stortingspresident.

Sett utenfra var Myrli en naturlig kandidat. Han var fjerde visepresident og har 12 års erfaring fra Stortinget, noe som kommer godt med i en stilling der tradisjon og form spiller en viktig rolle.

Men det var før en bakvaskelseskampanje som dreide seg om at Myrli - på 1990-tallet - hadde et forhold til en AUF-jente på 18 år. Dette var på et tidspunkt Myrli var 26 år, altså et ikke helt uvanlig forhold mellom unge voksne som begge samtykket til.

Hvorfor et over tyve år gammelt forhold skulle spille en rolle i dag, er vanskelig å forstå. #metoo burde handle om trakassering og misbruk av stilling, ikke om seksual(dobbel)moral. Tilbake står mistankene om at dette kortet ble dratt opp i en kamp om verv, altså en ren seksuell bakvaskelse - eller en kombinasjon av løgn og slarv.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Men forsøket på å sverte Sverre Myrli slo tilbake. Da han møtte pressen i Stortingets vandrehall kalte han hele prosessen for et «uverdig spill». Det har han helt rett i, og han skal ha fått applaus da han tok et oppgjør med dette på gruppemøtet samme dag.

- Jeg synes det er uheldig at man begynner å grave i fortiden og sette ut rykter. Det er fryktelig skadelig for et parti. Jeg hadde trodd at vi nå var over det, men noen er tydeligvis ikke ferdig med det, sa Myrli etter møtet.

Myrli var like klar overfor Nettavisen: - Jeg vet ikke hvorfor det blir brukt mot meg, sa han.

Les saken: - Vraket fordi han hadde forhold til ung kvinne

Nå bør Arbeiderpartiet gå dypere inn i svertelsene mot Myrli og røyke ut dem som bruker slike midler. Partiet får ikke bukt med ukulturen før man tar et oppgjør med slike metoder.

Arbeiderpartiet er nå i den absurde situasjonen at en kandidat ble vraket etter en kampanje om et over 20 år gammelt forhold, mens den avgåtte stortingspresidenten Eva Kristin Hansen fortsatt ikke har forstått hvorfor hun måtte ga av, og har engasjert advokat (!) John Christian Elden for å bli gjeninnsatt.

Som om det er en juridisk rettighet å ha tillitt etter å ha jukset til seg pendlerbolig og en uberettiget skattbar fordel på nesten 500.000 kroner.

Les også

Stortingspresident uten troverdighet har en forklaring som er umulig å tro på

Les også

Stortingspresident misforstod seg unna skatt på gratis bolig for 450.000 kroner

Nå etterforsker politiet jukset med pendlerboliger, og de vil ganske sikkert skjære igjennom tåken som er forsøkt lagt over saken. Den handler nemlig ikke om uklare regler, men om klare forsøk på å omgå reglene. Hovedprinsippet er at man skal bo i pendlerboligen, og ikke i en villa i Ski.

Nå har Arbeiderpartiet valgt ny stortingspresident, og Eva Kristin Hansen blir ikke gjeninnsatt. Det forstår selvsagt John Christian Elden, så hans mange utspill må tolkes på en annen bakgrunn - nemlig forsøk på å lette det strafferettslige presset mot klienten.

I likhet med de andre som angivelig ikke forstår enkle regler er hovedforsvaret at reglene var uklare, og at Stortinget ga feil informasjon. Eva Kristin Hansens problem er at hun ikke opplyste til Stortinget at hun eide halvparten av boligen i Ski, men det er et forhold som politiet må ordne opp i. Stortingspresident blir hun neppe igjen.

Nå blir Masud Gharahkhani (39) ny stortingspresident, og det er et valg som kan inspirere mange norske innvandrere. Gharahkanis familie kom til Norge med en dollar i lomma etter å ha flyktet fra det muslimske presteskapets revolusjon i Iran. I dag får hans mor gullklokken etter en lang karriere som lærer. Det er en historie om en enorm klassereise, men også en historie om hva ressursrike innvandrere kan bidra med og hvilke muligheter Norge gir.

Les også: Blir stortingspresident: - Kom til Norge med én dollar i lomma

Det beste som kommer ut av pendlerboligjukset og den velfortjente kritikken mot Stortinget og enkelte representanter, er det moralske oppgjøret Sverre Myrli modig tok mot bakvaskelsene - og at vi har fått en ny stortingspresident som har levd et liv med utfordringer og hardt arbeid.

Men det må være deprimerende for statsminister og partileder Jonas Gahr Støre å se at ukulturen lever i beste velgående. Det lover dårlig for den kommende stortingsperioden.

PS! Hva mener du? Er det greit å dra opp en tyve år gammel sak for å sverte en politiker? Skriv et debattinnlegg!