Gå til sidens hovedinnhold

Arbeiderpartiets «skattegaranti» er best før valget

Ap-leder Jonas Gahr Støre «garanterer» å holde skattetrykket nede, men er sjanseløs hvis han må ha støtte fra Rødt, MDG og SV.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Det er fullt skattekaos blant de rødgrønne partiene.

  • SV gir «velferdsløfter» som koster flesk
  • Mens Senterpartiet vil senke skattene.

Fra ytre venstre kommer kravene om å la de rike få svi, og øke skattene med over 30 milliarder kroner i året.

Arbeiderpartiet forsøker å legge seg på en ansvarlig linje og «garanterer» at de vil kun vil øke skattene med syv milliarder kroner i året.

Med andre ord er det bare ett løfte man kan gi, og det er at det garantert blir rødgrønt skattekaos ved en eventuell valgseier.

Det som er helt sikkert er at alle som tjener over 750.000 kroner får en skattesmell.

Men det kan bli enda verre: Venstresiden ønsker å øke skattene også for dem som tjener over 600.000 kroner.

RØDGRØNN FORUNDRINGSPAKKE: Det eneste alle unntatt Senterpartiet er enige om, er at skattene skal opp: Ap legger på syv milliarder, SV høyner med 8 milliarder mer, mens Rødt vil gå 15 milliarder høyere enn SV. Og Miljøpartiet De Grønne klinker til og la på enda to milliarder i 2021-budsjettet.

Det eneste Ap-leder Jonas Gahr Støre kan garantere er hva som vil være Arbeiderpartiets politikk de neste fire årene.

Det innrømmer han også selv: - Jeg kan ikke forskuttere resultatet av en forhandling, men dette er veldig viktig for Arbeiderpartiet. Vi kommer til å legge veldig vekt på at vi får gjennomslaget på dette, sa han på pressekonferansen etter Aps landsmøte - dagen etter at han lanserte skattegarantien i VG..

Samtidig har de rødgrønne partiene hakket jevnt og trutt på regjeringen som angivelig har gjort de rike rikere, og de fattige fattigere. Hvis de virkelig mener at det må en kraftig kursendring til, så monner det lite å fikle litt med skattesystemet.

Miljøpartiet De Grønne har ambisjoner om et nasjonalt grønt sjokk på linje med Oslo. Partiet vil stå hardt på kraftige avgiftsøkninger på alt som forurenser.

Senterpartiet vil ha ned avgiftene generelt, og spesielt mange av avgiftene MDG vil øke.

Trenger vi skatteøkninger?

Venstresiden ønsker skatteskjerpelser for å ha mer penger til offentlige utgifter, og for å ta fra de rike.

Men trenger vi virkelig å skru opp skattene for å øke pengebruken til stat, fylker og kommuner?

Svaret på det er nei. Statens pensjonsfond utland er for øyeblikket på 11.052 milliarder kroner, eller rundt regnet to millioner kroner per nordmann.

Den såkalte handlingsregelen sier at vi kan bruke 330 milliarder oljekroner på statsbudsjettet for 2022. Det holder i massevis for å finansiere ytelser og løfter SV kommer med.

Dessuten er det en myte at nordmenns skatteinnbetalinger har sunket i de snart åtte årene med borgerlig regjering. Ser vi bort fra unntaks- og kriseårene 2020 og 2021 (på grunn av pandemien), så har skatteinngangen økt jevnt og trutt.

Når pandemien er over, venter de fleste makroøkonomer en privat kjøpefest. Det betyr økte skatteinntekter for det offentlige - og det lenge før man har begynt å skru på skattesatsene.

Hvis noen tror at statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen førte en gjerrig finanspolitikk, så er det feil. Det offentlige forbruket har økt og økt. I 2018 var summen av offentlige utgifter 1.318 milliarder kroner, og planen er å bruke 1.538 milliarder kroner i år.

Men størrelsen på offentlig sektor og fordelingseffekter av skatt er en typisk konflikt som skiller høyresiden og venstresiden i norsk politikk. Poenget her er ikke å argumentere for at det er riktig eller feil å øke offentlig forbruk, men å påpeke den åpenbare mangelen ved Arbeiderpartiets skattegaranti:

Den er best før 13. september 2021.

PS! Hva mener du? Tror du at en ny rødgrønn regjering vil øke skattene betydlig, eller vil Arbeiderpartiet lykkes i å holde venstresiden i sjakk? Skriv et debattinnlegg!