I over et år nå har Norge håndtert korona-pandemien bedre enn alle andre land. Men i dag gikk Jonas Gahr Støre, drevet av maktbegjær, ut og kritiserte regjeringen for denne usedvanlige vellykkede håndteringen av pandemien. «Vi i AP kunne gjort det bedre», sa han.

Det er tøv! Det er utidig. Det er meningsløst. De fleste husker nok at Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol allerede i mai i fjor kritiserte regjeringen for å ha FOR STRENGE restriksjoner på utenlandsreiser og utlendingers innreise til Norge. Men nå opptrer Gahr Støre med selektiv hukommelse.

Les mer fra Norsk Debatt her

Avgjørende å kunne stole på politikerne

Det finnes kun en eneste grunn til at Gahr Støre sa det han sa: Bidra til at han personlig kunne få oppfylt sitt ønske om å bli statsminister til høsten. Det norske folks beste hadde han over hodet ikke i tankene.

Politikeres oppgave er å ivareta borgernes beste. De er valgt for å ivareta de felles interessene. Forskjellige ideologier og meninger kan medføre at synet på veien dit kan være forskjellig. Derfor har vi politiske partier, litt for mange etter mitt syn.

Men noen ganger er det ikke forskjellige veier å gå. Da må de faglige ekspertene avgjøre hvilke tiltak som skal tas. For bare ekspertene har faglig bakgrunn for å gjøre det som er riktig. Da blir det en felles oppgave for ALLE de folkevalgte å støtte opp om fagekspertisen.

Det er vel neppe noen gang siden den 2. verdenskrig at politikerne har hatt en så viktig felles oppgave som den man fikk i mars 2020, det å hindre at tusenvis i Norge skulle dø av korona-viruset.

I en slik situasjon er det avgjørende viktig at vi kan stole på våre politikere, våre samfunnsledere, uansett farge og ideologi.

Les også: Forbered deg på at påsken kan ryke likevel

Maktsyke overgår klokskapen

Ingen politiker kan begynne å blande seg inn i legers vurderinger. Hvordan skulle det bli om en meget syk person skulle få diagnosen stilt av en politiker fremfor av en lege?

Eller få en livsviktig medisinsk behandling bestemt av en politiker? Skal politikerne begynne å skrive ut resepter? Jeg tror de fleste skjønner at dette er meningsløst.

Men av og til blir politikernes eget maktbegjær så dominerende at de ikke kan dy seg. Maktsyken overgår klokskapen. Og hukommelsen.

Ingvild Kjerkol fra Arbeiderpartiet var først ute, allerede i mai i fjor. Hun kritiserte først regjeringen for ikke å åpne Norge mer. Og etterpå for å ha åpnet for mye.

I høst medførte dramatisk dårlige meningsmålinger at FrP mente de måtte markere seg. De gikk sammen med SV, SP og AP og stemte mot de smittevernrådene regjeringen fremmet på vegne av fagekspertisen.

Men ingen som stemmer FrP liker at partiet opptrer som støtteparti for sosialistene. Ikke liker de at politikerne overstyrer smittevernekspertene heller. Så resultatet ble at FrP bare raste ytterligere på meningsmålingene.

Et resultat av en totalt forfeilet strategi på å vinne velgere.

Populistisk stil

Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo, er et kapittel for seg. Helt siden pandemien startet har Raymond vært ute med sine nesten daglige pressekonferanser og kritisert smittevernekspertene og regjeringen. Klokelig nok overså de fleste han lenge.

Men folk begynte etter hvert å bli grundig lei av koronaen og alle restriksjonene. Det er fullt forståelig. Rundt jul begynte det å ropes på å «åpne opp mer» fra mange hold, ikke minst fra Arbeiderpartiet.

Raymond Johansen registrerte selvsagt dette. I en skikkelig populistisk stil krevde han 26. januar 2021 at regjeringen måtte åpne opp samfunnet straks.

Les også: Hvor mange må dø før vi forstår det?

«Det er begrenset hvor lenge Oslos befolkning kan leve med disse tiltakene», sa han. 29. januar fulgte han opp med: «Oslo er klar til å åpne». Raymond ville at Oslo skulle ha nesten alle vaksinedosene som kom til Norge og han var sterkt i mot at Oslo skulle inngå i den røde sonen rundt Follo da den britiske mutanten ble oppdaget der. «Vi er klare til å åpne», sa han.

Pressen sviktet sitt ansvar i denne situasjonen. De hang seg på. «Deadline for dugnadsånden. Et eller annet sted går det en grense for hva folk i livets vår orker å ofre for dem i livets høst» skrev Leif Welhaven i VG, Norges største avis, den 10. februar 2021.

Astrid Meland fulgte opp på kommentarplass og skrev 15. februar: «Nå ser vi slutten på korona-pandemien» og «Pandemien er altså over når vi bestemmer oss for å si at den er over».

Nesten synkende smitte i alle land - ikke i Norge

Det politiske presset på regjeringen ble umulig å stå imot. 16. februar overførte regjeringen mye av smittevernet til kommunene. Raymond foretok dagen etter en liten lettelse av tiltakene i Oslo, men langt mindre enn han hadde lovet. Plutselig satt han med ansvaret selv.

Hva skjedde?

I løpet av 5 dager gikk antall nye smittede i Oslo fra 105 til 245, det høyeste antall nysmittede noen gang registrert under pandemien. R-tallet gikk fra 0,9 til 1,4, også det høyeste tallet siden pandemien rammet Norge. Smitten har bredt seg fra Oslo til rundt om i landet. Nesten alle andre land har nå en synkende smitte. I Norge er den stigende. 9. mars hadde vi det høyeste antallet nye smittede i Norge siden pandemien startet.

Raymond Johansen måtte stramme inn igjen. Han og Arbeiderpartiets smittestrategi har mislyktes totalt! Men Raymond gikk ut og kritiserte kommunene rundt Oslo for «manglende samarbeid», et samarbeid han selv to uker tidligere IKKE ville være med i.

Les også: Jubileet vi fryktet

Kritikk fra Molde-ordfører på sin plass

Uklokt nok gikk Moldes ordfører ut og kritiserte Raymond Johansen og Oslos håndtering av korona-krisen. Kritikken var definitivt på sin plass. Den baserte seg på et helt riktig faktum.

Men timingen var særdeles uheldig. Ordføreren hadde latt seg lokke ut av Arbeiderpartiets og Raymond Johansens mange forsøk på å lage politisk spill av korona-krisen. Om det var aldri så riktig det han sa burde han derfor ikke sagt det.

Raymond Johansen og Jonas Gahr Støre ble fornærmet. Ingenting er så patetisk som når politikere, som kritiserer alle andre, blir fornærmet når man selv blir kritisert.

Jeg tror folk flest nå har forstått hvor alvorlig dette viruset er. Folk er utrolig lei viruset og restriksjonene. Men de har sett at bare en liten lemping av restriksjonene får store konsekvenser.

De følger derfor lojalt FHI, HD og regjeringens råd og regler. De har forstått at dette er den eneste veien til å komme ut av denne pandemien.

Hvilken klode lever du på?

Raymond Johansen og Arbeiderpartiet i Oslo sitter nå i det med begge benene. De har tatt feil! Grovt feil. De har mislyktes med sine populistiske utspill. De har rett og slett bommet grovt. Noe annet går det ikke an å si om det.

Derfor er det egnet til å reagere når Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, skal fortsette det partipolitiske spillet rundt koronaen og i dag sier: «Vi kunne gjort det bedre».

Hvilken klode lever du på Jonas Gahr Støre?

Så godt som alle har for lengst sett at Arbeiderpartiets smittevern-eksperiment i Oslo har gått fullstendig galt. De husker at det bare er noen uker siden Arbeiderpartiet sto og ropte på at regjeringen måtte åpne mer. De husker også at Arbeiderpartiet i fjor sommer kritiserte regjeringen for å ha for strenge reiserestriksjoner.

Jonas Gahr Støre, er det ikke på tide at du også, som samfunnsleder, blir ditt ansvar bevisst?

Innlegget ble først publisert på Per Arne Flods Facebook-profil. Det er gjengitt med tillatelse.

Les også: Oslo - pandemiens mest ensomme by?