Gå til sidens hovedinnhold

Arbeidslivet bør tilpasse seg kvinnens biologi, ikke omvendt

Det handler dypest sett om hvilket verdigrunnlag vi skal bygge arbeidslivet vårt på.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Etter vedtak om at Norge kan tilby eggdonasjon, har det vært en diskusjon om hvilke nye muligheter dette gir.

I en artikkel i Dagens Næringsliv 9. april kan vi lese om leverandøren Frøya Life som gjerne vil ha samarbeid med norsk arbeidsliv for å tilby kvinner å fryse ned egg på arbeidsgivers regning.

Du kan lese mer om dette her (innlegget er bak betalingsmur).

Dett er noe som allerede skjer andre steder i verden. I USA for eksempel, arrangerer store, kjente techselskap såkalte «egg-freezing parties» og betaler unge kvinnelige ansatte for å fryse ned eggene sine sånn at de kan vente til senere i livet med å få barn, og heller satse alt på jobben i 20 og 30 åra.

En forretningsmulighet med et etisk dilemma

For Frøya Life og andre aktører som ønsker å tilby dette, er det en forretningsmulighet. For de arbeidsgiverne som tilbyr dette og kvinnene som mer eller mindre frivilling velger å motta dette tilbudet – er dette et stort etisk dilemma.

Det handler dypest sett om hvilket verdigrunnlag vi skal bygge arbeidslivet vårt på.

Resultatet av at det nå skal være lov å fryse ned egg i Norge, er at kvinner kan velge å bryte ut av de rammene som biologien setter. Den biologiske klokken slutter å tikke.

Om dette er noe som kvinnen av ulike årsaker selv velger, så er det en ting. Men hvis dette er et press direkte eller indirekte fra arbeidsgiver, står vi ovenfor en stor utfordring. Både for den enkelte arbeidstaker og samfunnet som helhet.

I pose og sekk

En utfordring med å få barn sent i 20 årene og begynnelsen av 30 årene er at det gjerne er da karrieren skyter fart, samtidig som familieplanleggingen gjerne melder seg.

Som mennesker vil vi gjerne ha i både pose og sekk, og da er det kanskje fristende å heller vente med barn til litt senere uti løypa.

Men jeg mener at denne muligheten og utviklingen tar oss i helt feil retning. Ikke minst setter den likestillingen i revers. Her må vi snu tvert om: det er arbeidslivet som må tilpasse seg kvinnens biologi, og ikke omvendt.

En interessant tanke

Da artikkelen om «egg-freezing parties» ble delt i Facebook-gruppen «DN-kvinner» med påfølgende spørsmål om hva kvinnene der inne tenkte om dette, var det enkelte som med litt humor foreslo at arbeidsgiver heller burde bidra med vaskehjelp eller andre praktiske ting som gjør hverdagen for en småbarnsfamilie enklere.

Det er en interessant tanke – om vi heller enn å utfordre kvinnens biologi bør spørre hvordan arbeidsgiver kan bidra til at arbeidstaker får en enklere hverdag med å kombinere familieliv med jobben.

Tidsklemma

I debatten om hvordan vi skal øke antall barnefødsler i Norge tror jeg at arbeidsgiver sitter med en viktig nøkkel.

Tidsklemma blir ofte beskrevet som en utfordring for mange familier. En mer fleksibel arbeidsdag, mulighet for hjemmekontor, og større aksept for de «forstyrrelsene» familielivet tidvis måtte by på i en arbeidshverdag ville bety mye for å lette på denne klemma.

Jeg har også hørt om noen fremoverlente arbeidsgivere som tilbyr ekstra feriedager til småbarnsforeldre for å få logistikken i forhold til planleggingsdager og ferie til å gå i hop.

Kvinner fortjener bedre

Det å være foreldre burde bli sett på som en god egenskap i arbeidslivet, ja noe som også gjør arbeidstakere mer egna for å påta seg lederoppgaver.

Jeg tror og håper at de attraktive arbeidsplassene i fremtida har større rom for at arbeidstakere kan være hele mennesker, med alt det innebærer.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Det er med andre ord mange muligheter for å gjøre det enklere å kombinere familieliv med jobb. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser.

Min klare oppfordring til arbeidsgivere er å legge til rette for kombinasjonen familieliv og jobb, ikke arrangere «egg-freezing-parties». Kvinnene fortjener langt bedre enn som så.

Kommentarer til denne saken