Gå til sidens hovedinnhold

Æresdrap på homoseksuell ung mann i Iran ryster verden

Alireza Fazeli-Monfared skulle starte et nytt liv i Tyrkia, men ble på brutalt vis drept av halvbroren og to andre familiemedlemmer.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

I forrige uke kom den sjokkerende nyheten om at den 20 år gamle homofile, Alireza Fazeli-Monfared, var blitt drept av sin halvbror og to andre familiemedlemmer i den sørlige provinsen Khuzestan i Iran.

Fazeli-Monfared tilhørte den Arab-Iranske minoriteten. Drapet på ham ble karakterisert som et æresdrap av aktivister og nyhetsmagasiner utenfor Iran.

Halvbror arrestert

Ifølge Alirezas kjæreste, som ventet på ham i Tyrkia, bodde han ikke lenger hjemme hos familien sin i Ahwaz, fordi han stadig ble truet på livet, og trakassert av familiemedlemmene.

Halvbroren, sammen med to andre familiemedlemmer, er nå arrestert i Iran for drapet.

Iranske homoseksuelle og lesbiske aktivister legger ikke bare skylden på halvbroren eller familiemedlemmene for øvrig, men også på samfunnet som stadig blir hjernevasket til å forfølge folk med andre seksuelle legninger enn det myndighetene legger opp til.

Homoseksuelle henrettes

Irans Sharia-system får utdelt en del av skylden, da homoseksuelle mennesker kan henrettes - etter loven.

Ifølge britiske Wikileaks dokumenter, omtalt av Jerusalem Post, har omtrent 4 000 homoseksuelle blitt hengt i etterkant av islamske revolusjonen i 1979 i Iran.

Her kan du lese flere kommentarer av Mina Bai

Dette er en konsekvens av at homoseksualitet har blitt straffbart i Iran og straffes med døden. Homoseksuelle stemples ofte som farlige pedofile eller forbindes med andre forbrytelser.

Aksepterer kun to kjønn

I tillegg har aktivister gitt militærsystemet deler av skylden på drapet på Fazeli-Monfared. Militærtjeneste er obligatorisk i Iran, men unntak blir gjort for enkelte grupper. Dette kan for eksempel være mennesker med sykdommer eller transseksuelle, der fritak blir gjort av moralske grunner.

Landets Sharia system aksepterer ikke at det finnes homoseksuelle mennesker i landet. Transepersoner derimot har myndigheten anerkjent.

Systemet aksepterer kun to kjønn. Myndighetene i Iran subsidierer dermed transseksuelle for å undergå kjønnsskifte-operasjoner, slik at de enten blir en mann eller kvinne.

Militære gir fritak for transseksuelle gjennom en medisinsk vurdering, og gjennom å få tilgang på svært personlige opplysninger. Legningen skrives senere på et frikort, som utstedes fra militæret.

Et slikt kort avslører ens seksuelle legning, og kan direkte bidra til personforfølgelse. Og et slikt kort hadde blitt sendt hjem til Fazeli-Monfareds familie. Hans halvbror fikk tak i det.

Skulle starte et nytt liv

Aktivistgruppen 6Rang (seks farger), som driver kampanjer for iranske lesbiske og transseksuelle, skrev en rekke innlegg på sosiale medier på fredag. De skrev blant annet at de tre mennene lokket Fazeli-Monfared «til et øde sted» og drepte ham på brutalt vis.

Andre har antydet at han ble halshugget, men dette ikke er bekreftet.

Etter en dag ringte halvbroren til Fazeli-Monfareds mor og meddelte at liket hans lå under et palmetre.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Videre rapporterte BBC Persian om en lydfil fra Fazeli-Monfared, hvor han forklarte at han var i alvorlig fare og var i ferd med å reise til Tyrkia og deretter videre til Europa.

Ifølge 6Rang, sa Fazeli-Monfareds partner Bayat i Tyrkia, at Fazeli-Monfared planla å flykte til Tyrkia og sikre seg asyl i Europa hvor kan kunne leve fritt.

Attitude magazine, den mest selgende magazine for LGBT samfunn i Storbritannia og Europa, har hyllet Fazeli-Monfared på Instagram ved å poste et bilde av ham, der det er skrevet: «Rest in Power».