Gå til sidens hovedinnhold

Årets forbilde 2021: Maren Lundby

Maren Lundby (27) er for sunn og frisk til å drive toppidrett. Det er sykt det.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

DEN FØRSTE PRISEN på Idrettsgallaen 2022 er allerede vunnet. Når hadde vi sist en sunn sjel i et sunt legeme i idretter der vekta avgjør like mye som lungekapasitet, ferdigheter og mental styrke?

Når regjerende olympisk mester Maren Lundby velger helsa foran toppidretten tar hun det beste, riktigste og modigste valget hun har gjort i hele sin karriere.

Samtidig forteller hun oss hvor syk og farlig toppidretten kan være.

I NORGE ELSKER vi forbilder så mye at vi løfter dem fram og gir dem priser når idrettsåret som er gått oppsummeres tidlig i januar. De blir ikke større enn Maren Lundby. Når en helt frisk utøver skroter en OL-sesong på grunn av helsa, setter hun en dagsorden vi har venta på så lenge.

Maren Lundby er ikke skadet, hun er ikke syk og hun har ikke vondt et eneste sted.

Maren Lundbys problem er at hun aldri har følt seg sunnere.

HVOR SYKT ER ikke det? Og hvilket tankekors er det ikke hun bringer til torgs? Maren Lundby er for frisk til å være idrettskvinne. Bare tanken bør få det altoverskyggende konkurranseinstinktet i Idretts-Norge til å skjelve.

I landet der det de siste 29 åra har vært typisk norsk å være god, og gjerne litt bedre enn det, er det for alle å se hva noen av våre beste jenter, gutter, kvinner og menn ofrer for om mulig å leve opp til akkurat det.

De legger det viktigste de har i potten.

Helsa.

Les flere kommentarer fra MortenP

MAREN LUNDBYS SKADDE kne, det som fikk henne til å legge om treningsrutiner og blant mye annet bytte nedslagsfot før forrige sesong, er ikke poenget her. Selv om det har noe med saken å gjøre, så har det ikke noe med saken å gjøre. Det er valget som er greia, motet hun viser når hun velger seg selv foran OL i Beijing.

Hadde Maren Lundby vært en av de andre ville hun prøvd å presse sitronen.

Heldigvis er hun ikke det.

DA EN AV Norges beste skihoppere gjennom tidene sa ja til å være med i «Skal vi danse», fikk hun kritikk for å kløne til egen OL-oppladning. Man gjør ikke sånn i en OL-sesong. Toppidrett er tross alt litt proffere enn som så.

Det ingen visste var at den alternative dansetreninga var Maren Lundbys siste forsøk på å få kroppen i matchvekt, uten å ty til usunne og farlige alternativer.

Det er folk der ute som skylder Maren Lundby en unnskyldning.

Les mer fra Norsk debatt

VELDIG MANGE ANDRE bør takke henne for avgjørelsen, kommuniseringen av avgjørelsen og signalene det gir rundt vekt-tematikken i hoppsporten. 22 år etter skrekkbildene av Tysklands storhopper Sven Hannawald, bilder som minnet mer om en utmagret krigsfange enn noe annet, er dette dosen som bør fortelle hoppsjefene at ikke alt kan løses med skilengder i forhold til BMI.

Men det handler ikke bare om skihopping, det handler om idretten generelt, der vinterens OL vil være fult av mentalt nedkjørte og hardt pressede sjeler i usunne legemer.

Maren Lundby skal se de konkurransene på TV.

Hun er for sunn til å vinne medaljer.

Kommentarer til denne saken