Politisk journalistikk kan ha sine komiske sider.

Som torsdag kveld, da kommunikasjonsbransjen og mediene skulle overgå seg selv i politisk mingling på aller høyeste nivå.

Vi er på serveringsstedet Lorry. Et tradisjonsrikt sted like ved Slottsparken i sentrum av Oslo. Settingen er slik:

Én gang i året blir alle de 169 stortingsrepresentantene invitert på middag på Slottet sammen med regjeringen. Her holder kong Harald sin tradisjonsrike tale til politikerne. I går tuller han med Stortingets badstue og strømregning. Alle har det hyggelig. De spiser og drikker godt.

Etterpå bruker mange av politikerne å møtes på et nesten like tradisjonsrikt nachspiel, på Lorry rett borti gata. Her har mange krangler foregått, og noen viktige avgjørelser blitt tatt.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Og det er ikke bare etter Slottsmiddagen at Lorry har blitt brukt som fornemt nahcspiel-sted.

Det mest berømte spetakkelet oppsto etter NHO-middagen i 2012. Da skal daværende næringsminister Trond Giske (Ap) nærmest ha gitt styreleder Harald Norvik i Telenor fyken over restaurantbordet.

Ingen fikk fyken i går, så vidt jeg vet, men på forhånd var forventningene til å ta og føle på:

I første etasje satt halve First House, seriøst staffet opp med ex-statsrådene Tor Mikkel Wara og Jon Georg Dahle i spissen for et helt langbord av kommunikasjonsrådgivere.

I andre etasje holdt kommunikasjonsbyrået Kruse Larsen hoff. De hadde like godt invitert til «alternativ slottsmiddag», der det ynglet med kommunikasjonsfolk, politiske rådgivere og enkelte journalister. Mye god mat og god drikke, for å si det slik. Skal man ha håp om å påvirke en liten politisk beslutning eller to, kan det ikke spares på godene.

I samme etasje var også et 20-talls medarbeidere fra NRK. *

Målet var edelt nok:

Å møte stortingsrepresentantene i en uformell sammenheng, på «nøytral grunn». Bli kjent, utveksle gode historier, kanskje få en nyhet eller en interessant analyse til senere bruk. Kanskje ville de være litt ekstra løsmunnet også, etter god mat og drikke på Slottet?

Og vi skal ikke gjøre oss bedre enn vi er: Også fra Nettavisen var vi en liten gjeng fra politikk, økonomi og debatt som spiste og koste oss mens vi ventet på hovedpersonene.

Men hvor ble politikerne av? Nå måtte vel Slottsmiddagen snart være ferdig? Den bruker da ikke være så langvarig?

Plutselig sprer nyheten seg gjennom lokalet:

Stortingsrepresentantene og statsrådene står utenfor i kø! De kommer ikke inn! Mange av dem har allerede gått hjem! Her er for fullt!

Og ganske riktig: Der ute står de. På det meste opp mot 60 personer i en lang kø som bukter seg bortover gata, og de kan ikke slippes inn. Der ute står folk som Mímir Kristjánsson (Rødt) og Roy Steffensen (Frp). Der står landbruksminister Sandra Borch (Sp) og der står Nicolai Astrup (H).

Vi aner sjokk og vantro. Vi aner et øyeblikks forfjamselse over å ikke få viljen sin.

Etter et helt år med granskinger og pendler-skandaler må de tåle også dette, å møte både seg selv og en streng dørvakt i døra ...

Noen gir seg raskt, mange går andre steder, og prøver seg senere. Noen er tålmodige, og langt om lenge slipper for eksempel klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) og ytterligere noen få politikersjeler inn for å mingle og la seg påvirke. Kanskje i styrkeforholdet 1 til 100.

Slik sett må gårsdagens etter-slottet-opplevelse på Lorry kalles årets mest mislykkede nachspiel.

Men ellers var alle enige om at det hadde vært en hyggelig kveld.

---

* I første utgave av denne kommentaren var det med navn på deltakere fra NRK, som ikke var korrekt. De er derfor tatt ut.