Hver uke er de på plass i gatene i Frankrike, og hver uke blir de enda flere. De minner ikke lite om Astérix og Obélix og deres kamp mot romerne. Men dette er ikke en fiksjon på tegnebrettet. Og argumentene er mer og mer på kanten.

Ta for eksempel Cassandra Fristot.

Jødisk komplott

33 år og lærer. Hun deltok lørdag for to uker siden i Metz i Øst-Frankrike. På plakaten hun bar sto navnet på ni personligheter med jødisk opprinnelse, pluss Emmanuel Macron, presidenten. Og så sto det «Men hvem?», det nye slagordet til demonstrantene.

Et klart hint om at jøder står bak et komplott som har brakt korona og andre vederstyggeligheter til Frankrike - ja, til hele verden.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Frøken Fristot ble arrestert og vil snart bli stilt for retten. I Frankrike er antisemittiske utsagn forbudt ved lov. Lærerinnen plasserer seg ytterst til høyre politisk. Det gjør også mange andre demonstranter, men ikke alle.

Noen går med gule «jødestjerner» og skriker om folkemord - denne gang på gallerne.

Påbudt vaksinepass

Frankrike har de største antivax-rekkene i Europa, og blir stadig flere. Hvorfor, og hvem er de?

«Det er vårt land som mer enn noensinne heller til den mørke siden av den moderne tid», sier sosiologen Michel Wieviorka.

For ham utgjør franske sosiale og kulturelle konflikter oftest et brudd med moderniteten. Den som begynte med Renessansen og Lysets århundre - tiden for de store oppdagelser, tankefrihet, filosofi og fremskritt innen vitenskap og forskning, og som la grunnlaget for både den industrielle revolusjonen og en rekke politiske oppgjør.

For folk flest er sosiologens analyse rent vås.

Les også: Halleluja! Messi(as) er kommet

For dem er det såre enkelt: makten (Macron) får ikke pålegge dem noe som helst. Aller minst en vaksine de ikke tror på - og et påbudt koronapass som fra 9. august forbyr dem det aller meste: butikker, kinoer, restauranter også videre.

Blir syke, vil vaksineres

I tillegg er det en del som er enige med dem, blant annet flere kjente personer fra helsevesenet, journalister og andre.

De hevder at man umiddelbart må stoppe vaksinasjonen fordi 1000 franskmenn har dødd i løpet av seks måneder etter vaksinen.

Men hysj, dette holdes hemmelig.

Selv om Antivaxerne ikke er SÅ mange i forhold til folketallet, uttrykker de en stigende mistillit til samfunnet, politikere og medier. De føler at Delta-variantens herjinger gir dem rett.

Noen av dem er blitt smittet av Delta. At det første de da trygler om på sykehuset er å få vaksinen, vil ingen innrømme.

Denne gjengen er i krig - mot sunn fornuft.

Kronisk mistillit

Mest av alt ligner de mer og mer på De gule vestene, som for halvannet år siden satte Frankrike på hodet og truet makten i Paris.

Folk som sliter i hverdagen, som ikke får endene til å møtes, og som føler seg forbigått av globaliseringen.

Den gangen begynte det som en protest mot dyrere bensinavgifter. Nå er det helsetiltak, tredd over hodet på vanlige folk, som trigger.

Les mer fra Norsk debatt her

Historisk sett er det jo ikke noe nytt at franskmenn protesterer, og det eksisterer fremdeles et gap mellom makten og eliten - og folket.

I Norge har vi stor tillit til helse- og andre myndigheter, samt en vedvarende dialog. Det er nesten blitt et fremmedord i Frankrike.

Etter De gule vestene forsøkte Macron å innføre det, men det lykkes ikke noe videre.

Mistilliten ulmer fremdeles, konspirasjonsteoriene blomstrer og svindlerne fikser ulovlige covidpass.

I tillegg er det nå hetebølge og skogbranner.

Sikkert også Macrons feil.