Du trenger ikke se mer enn én episode av «Luksusfellen» for å forstå at folk kan låses i forferdelige gjeldssituasjoner på grunn av skyhøy forbruksgjeld. At det finnes over 21 sesonger av «Luksusfellen», sier sitt om omfanget.

Det er lett å moralisere over dem som har tatt opp forbrukslån, men pekefingeren burde rettes mot bransjen som med liten skrift låner ut penger med en svimlende rente.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Rammer de sårbare

Det har lenge vært lønnsomt å kaste lån etter folk som ikke egentlig skulle hatt det. Med aggressive reklamer nevnes knapt høye renter. Lånebransjen tjener seg rik mens andre blir låst i en gjeldsspiral. I dag er den totale forbruksgjelden i Norge på 153,3 milliarder kroner. Av dette har 250.000 nordmenn betalingsanmerkning som følge av at de ikke har klart å betjene gjelden.

Les også: Dette har du krav på i sommerjobben

Bankene som virkelig har satset på forbrukslån, lån du får på dagen og uten noen sikkerhet, har virkelig tjent gode penger det siste året. Bank Norwegian kan vise til et års resultat etter skatt på 1,9 milliarder. Når vi vet at inkassosaker og inkassogjeld øker mest blant unge er en uregulert kredittbransje en oppskrift på å gjøre unge mennesker til gjeldslaver for en bransje som ikke bidrar nevneverdig positivt i samfunnet.

Vi trenger maksrente

Forbrukslånsbransjen viser sitt sanne ansikt under koronakrisen: Her skal det tjenes penger.

I 2020 ble renten på boliglån redusert, mens renten på forbrukslån faktisk økte litt. Kanskje var det for mye å håpe at bransjen viste anstendighet under krisen. Men vi trenger ikke håpe på anstendighet når vi kan stille krav til bransjen.

I flere EU-land er det innført maksrente. Altså en grense for hvor høy den effektive renten skal være. For eksempel kan man knytte den til maks tre prosent over boliglånsrenten eller styringsrenten.

Dette vil temme en bransje som mildt sagt profiterer på andres ulykke i en krevende tid for hele samfunnet. Det kan være greit å minne om at statens forsinkelsesrente er på åtte prosent, dette er renten som skal virkelig få folk til å betale. Det er rundt halvparten av snittet til forbrukslånene.

Timingen for å temme forbrukslånebransjen har knapt vært bedre

For få år siden fremmet SV forslag på stortinget om maksrente på forbrukslån og reklameforbud. Det er på tide å hente frem disse forslagene. Da hindrer vi at mennesker havner i et bunnløst gjeldsfengsel.

Les mer fra Norsk debatt her

Nå trenger vi at regjeringen ser at dette er en bransje som ikke kan stoles på.

Vi trenger maksrente på forbrukslån nå.