Den interne krigen om tre gjenværende atomkraftverkene har herjet den tyske regjeringskoalisjonen i tre-fire måneder. Mens liberalerne i FDP vil beholde de eksisterende verkene – og gjerne gjenåpne flere andre, har De grønne satt foten ned hele veien mens sosialdemokratene stort sett har fulgt med på hanekampen fra Olaf Scholz´ plass på gjerdet.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Forhatt energikilde

Energiminister Robert Habek – grønn visekansler og sitt partis dominerende ansikt utad – har hele tiden vridd seg som en ål i nettet. På den ene siden krever «grasrota» i partiet og velgermassen at den forhatte energikilden må droppes så hurtig som mulig – altså ved nyttårsskiftet.

Vel vitende om at siste helgs årsmøte i partiet ville by på heftig trøbbel, holdt han tappert fatt i kravet. Til nød, kunne han kanskje diskutere muligheten for å «strekke» driften av to verk med fire og en halv måned. I så fall skulle det kun produseres atomkraft i perioder hvor det blir absolutt nødvendig for å sikre leveransen av strøm til næringsliv og private husstander.

«Strekk-drift»

Mens ekspertene rev seg i håret og påpekte at du ikke bare kan stille et atomkraftverk på «vent», raste koalisjonspartnerne i regjeringen. FDP fikk så dårlig oppslutning for tre uker siden i Niedersachsen at partiet røk ut av delstatens parlament.

Finansminister – og partisjef – Christian Lindner har dermed pådratt seg et overhengende markeringsbehov – for nå holder store deler av velgerkorpset åpenbart på å vende ham ryggen. Så FDP gikk dermed i krig for å beholde flere atomkraftverk intakt til minst utløpet av 2024.

I løpet av den langvarige bruduljen har Lindner og Habek demonstrert for noen hver at de to ikke tåler trynet på hverandre. Samtidig blir det mer og mer tydelig at samarbeidet mellom de tre regjeringspartiene er stadig sterkere preget av en betent tone.

Intern strid

Løsningen på striden ble at kansler Olaf Scholz på tirsdag denne uka – to dager etter De grønnes årsmøte – sendte ut en forordning om at tre kraftverk blir holdt i drift til den 15. april.

Slik kunne Habek si seg fornøyd med kompromisset – selv om sterke krefter i partiet hans murrer høyt – og Lindner kan skryte av å ha sørget for å ha trumfet gjennom nødvendig kraftproduksjon i de vanskelige månedene som nå følger.

Men knapt lå Olaf Scholz’ avgjørelse på bordet, så kom lobbyistene for industrien med krav om at kansler Scholz må behandle saken på nytt. De påpeker blant annet at muligheten for kjøp av fransk strøm til vinteren kan bli betydelig mindre enn beregnet.

På den ene siden fører tekniske problemer på flere av atomkraftverkene til at kapasiteten er skrudd betydelig ned. På den andre siden rasler store fagforeninger med trusler om en streikebølge i nettopp disse verkene.

Nødvendig produksjon?

Fremtredende FDP-folk kunne selvsagt ikke la en slik mulighet gå fra seg, så de kastet seg sporenstreks på vogna. Fra i dag er atomkraft-spørsmålet aktuelt igjen. Og den freden som Olaf Scholz sikkert hadde ønsket seg, forsvinner som dugg for sola.

Les flere kommentarer fra Asbjørn Svarstad

De grønne argumenterer med at landet – selv midt i en energikrise – ikke har særlig bruk for den elektrisiteten som blir fremstilt i de tre atomkraftverkene – mens andre hevder at produksjonen fra «Emsland», «Isar 2» og «Neckarwestheim 2» faktisk utgjør hele sju prosent av totalen og dermed vil komme godt med.

For alle de tre atomkraftverkenes tilfelle må det kjøpes nye brennstaver, hvis de skal drives lengre enn til den 15. april neste år. (Og slikt må bestilles i dyre dommer fra nettopp Russland.) Dette er et scenario som vil få Robert Habeks parti til å gå av skaftet. Der i gården virker det som en total «no-go» å sette i gang med noe som etterlater mer strålefarlig avfall.

Flytende gass

FDP kan komme til å slå på den store tromma for å få flere av de allerede stengte verkene gjenåpnet. Så her er det virkelig lagt i ovnen til en het vinter.

Dette er Nettavisens spaltister

Robert Habek setter alt inn på at flyttbare mottak for flytende NGL-gass - fra blant annet Norge - kommer på plass så hurtig at de allerede rett etter nyttår kan kompensere for uteblivelsen av russisk gass. Men også Habek selv vedgår at det fortsatt er mange skjær i sjøen og flere kompliserte problemer som må løses før det kan flyte LGN-gass i tyske rør.

Skulle krisa bli så omfattende at den grønne energiministeren blir stående som ansvarlig for nedlukking av fabrikker – og tap av hundretusener med arbeidsplasser – så er det vanskelig å forestille seg at Robert Habek fortsetter/får fortsette en vinter til som minister. Enn si at partiet hans kan fortsette i regjeringssamarbeidet.

Og jo verre vinteren blir på energifronten, jo større kommer presset til å bli for å få Olaf Scholz til å gå med på kravet om flere år med mer hjemmelaget atomkraft.