Det er akkurat det Klassekampen har gjort, når de i dag har intervjuet investor Øystein Stray Spetalen om strømprisene.

Den kjente milliardæren, som står nokså langt unna politisk fra den venstreorienterte dagsavisen, har som vanlig ganske friske synspunkter:

– Vi har dessverre fått inn en kunnskapsløs gjeng, hevder han, og sikter til «de som har sittet i regjering de siste 10 årene».

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Kort oppsummert mener han at norsk kraftpolitikk har sviktet folk flest, og at det er en nasjonal katastrofe for Norge.

Hele vårt bosettingsmønster her oppe i nord er nemlig bygget på billig energi, enten det er hus, leiligheter, hytter, industri eller kontorplasser.

Klassekampen viser til at Øystein Stray Spetalen allerede i 2014 advarte mot at strømkablene ville føre til økte priser, og at han var villig til å vedde en milliard kroner med sjefen for Agder Energi om at strømprisene kom til øke med mer enn et par øre.

Investoren har heller ikke noen tro på at vindmøller til havs eller til fjells vil løse problemene:

– Vet du hva som er problemet i Norge når det er kaldt? Det blåser ikke. Effekten av vindmøller kan ikke måle seg med energien fra vannkraft eller naturgass.

Ifølge investoren er det hele egentlig ganske enkel matte:

Norge har i dag et kraftoverskudd på omtrent 14 terrawattimer. Strømkablene til Tyskland og England kan eksportere 12,6 terrawattimer på det meste. Og vips, da finnes ikke noe kraftoverskudd lenger.

Da selges all kraften ut, til europeiske priser - om ikke politikerne snarest setter inn ekstraordinære tiltak.

Konkret foreslår Stray Spetalen en petroleumsskatt på 78 prosent på all kraft som eksporteres til utlandet. I tillegg mener han Norge må melde seg ut av ACER, EUs energisamarbeidsbyrå.

De konkrete tiltakene for å få ned strømprisene vil utvilsomt bli diskutert stolpe opp og stolpe ned, men jeg tror Spetalen har ett grunnleggende poeng:

Dette handler ikke bare om høye strømpriser, og hvorvidt vi kan finne støtteordninger for å kompensere de som har det vanskeligst når nettene blir lange og kulda setter inn.

Her kan du lese flere innlegg av Erik Stephansen

Dette handler dypest sett om at hele Norges velstand er grunnlagt på billig energi.

Spør en vestlending, for eksempel i Odda eller Høyanger, i Sunndal eller Sauda eller Bremanger - hva bygdene deres hadde vært om ikke krafta ramlet nærmest gratis ned langs fjellsidene over dem.

Hvor mange hadde bodd der da - uten smelteverkene og den kraftkrevende instustrien?

For ikke å snakke om hva Norge hadde vært uten nasjonsbyggerne som sørget for at den rene og billige elektrisiteten kom hele landet til gode. På samme måte som framsynte politikere på 70-tallet sikret den norske oljerikdommen slik at vi i dag har et oljefond for fremtidige generasjoner.

Også kollega Skjalg Fjellheim i Nordlys var inne på det samme tidligere denne uka, i kommentaren Det er noe som brister.

Han mener at strømprisene kan destabilisere hele det norske samfunnet, og pekte særlig på småbarnsmoren Anita Bjørnevig Knutsen som tirsdag kveld møtte i Debatten hos Fredrik Solvang.

– Strømprisene knuser den norske arbeiderklassen, sa hun, og satte antakelig ord på hvordan mange av SVs og Arbeiderpartiets velgere, altså såkalt «vanlige folk» føler det akkurat nå.

Men vi kan også forsøke å se større på det:

Det går også an å argumentere for at lave energipriser er en viktig årsak til at det bor folk i Norge.

Om ikke elektrifiseringen hadde tatt fart i de norske utkantene i forrige århundre, hadde antakelig sentraliseringsbølgene på 50-, 60- og 70-tallet liknet mye mer på Sverige - hvor den nesten ikke bor folk utenfor de tre største byene.

Det var visstnok revykongen Arve Opsahl som i en forestilling på Chat Noir i 1985 først sa at Norge er et land for spesielt interesserte.

Lave strømpriser er antakelig ett av våre største konkurransefortrinn for å bøte på dette.

Ikke bare for insdustribygging og arbeidsplasser, men for at det i det hele tatt bor folk her i landet vi alle er så glade i.

Det er ikke minst noe å tenke på for Senterpartiet.