Gå til sidens hovedinnhold

Avlyste eksamener er en bjørnetjenste

Kriterier for opptak til høyere utdanning har vært ganske ulne før korona, men nå blir det enda mindre samsvar mellom opptakskrav og potensial for å fullføre.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

I dag vedtok regjeringen å avlyse skriftlig eksamen for 10. klasse og videregående skoler i Norge. Dette begrunnes ut fra at elever rundt om i landet har fått ulikt utdanningstilbud, og at det derfor blir urettferdig å teste alle mot samme standard.

Vi ser at venstresiden, utdanningsdirektoratet og lærerorganisasjoner har presset hardt på for dette. Det vi vet på forhånd er at mange i disse gruppene i utgangspunktet er i mot eksamener og bruk av målinger i skolen.

Det er synd at en Høyre-regjering velger å gi etter i denne saken, men det kan forstås ut fra et behov for å dekke over sin egen manglende innsats på skolen og unge under pandemien.

Dette er saken: Melby med tung avgjørelse: - Det er et svært inngripende tiltak

Det er naturligvis en fallitterklæring at opplæringstilbudet har vært så svekket når så mange andre rammede har fått støtte fra staten.

Disse unge har ikke bare mistet viktig samvær med andre unge og blitt frarøvet rett til skolegang, det er de samme unge som må ta kostnadene via et senere lavere uttak fra oljefondet.

Men de har ikke stemmerett enda, så derfor er de ikke så interessante for partiene.

For noen år siden uttrykte noen professorer bekymring for at økningen i antall som ble uteksaminert fra videregående førte til et lavere generelt nivå på studenter som begynte på høyskoler og universiteter. De hadde observert at mange nye studenter ikke hang med, og advarte mot å senke nivået på høyskolene tilsvarende.

Med større arbeidsledighet vil det være ytterligere press på å komme inn på høyere utdanning.

Er det da riktig å la unge voksne med alderspoeng og folkehøgskole, samt ungdom med fordelaktig standpunktkarakterer okkupere de begrensede plassene på bekostning av flinke elever med eksamen fra 2019 og 2022?

Det er selvsagt urettferdig at elever som har fått store hull i utdannelsen dette året ikke skal kunne konkurrere på lik linje om et begrenset antall universitetsplasser. Men spørsmålet er likevel om de egentlig er faglig klare?

Hvis så var, ville de jo klare eksamen uten store problemer.

Les mer fra Norsk debatt her

Studenter på universitet må ta ansvar for egen læring. Det er i liten grad møteplikt, og de som faktisk gjennomfører vet selv at egen innsats er det som teller. Slik bør det være i 3. klasse på videregående også.

Kriterier for opptak til høyere utdanning har vært ganske ulne før korona, men nå blir det enda mindre samsvar mellom opptakskrav og potensial for å fullføre.

Men når vi først deler ut tilleggspoeng for alder, kjønn, militærtjeneste og meningsløse folkehøgskoler, da sier jeg:

La de skolene som vil gjennomføre eksamen, og gi ekstrapoeng til de elevene som faktisk avlegger et minimum av skriftlig eksamen.

Kommentarer til denne saken