Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Regimesympatisøren Bahareh Letnes roser Iran for å ha fått plass i FNs kommisjon for kvinnerettigheter. Hun mener at dette vil bidra til å forbedre kvinners situasjonen i Iran.
Les saken her: Bahareh Letnes med nye sjokkuttalelser om Iran: – Helt på jordet
Det er ikke bare kvinner og menneskerettighetsforkjempere verden over som har protestert mot utnevnelsen, men også organer som FNs Watch. FNs Watch overvåker FNs aktiviteter og har tidligere reagert på Saudi-Arabias plass i FNs utvalg for menneskerettigheter.
Sjefen for FN Watch har kalt dagen for en svart dag for kvinne- og menneskerettigheter, og har bedt USA og EU-statene om å reagere.
Kunnskapsløs hvitvasking
Det er ikke bare beklagelig at Letnes driver med kunnskapsløs hvitvasking av kvinneundertrykkelse. Det er også direkte farlig å spre den slags falske nyheter som kjendis.
Ved å gå til angrep på en norsk politiker, bidrar hun også til at politikere kvier seg for å engasjere seg i saker som gjelder Iran.
Det skader kvinnenes sak.
Les mer: Iran utnevnt til FNs utvalg for kvinners rettigheter: – Helt absurd
Mange titalls kvinner sitter og råtner i iranske fengsler for å ha krevd sine grunnleggende rettigheter. 20-åringen Saba Kord Afshair fikk en dom på hele 24 år for å ha deltatt i en kampanje mot landets obligatoriske hijab-lov.
Samtidig har en far som har halshugget 14-åringen Romina Ashrafi som æresdrap, blitt dømt til bare ni års fengsel fordi landet gir strafferabatt i æressaker.
Slike lover eksisterte ikke før den islamske revolusjon i 1979. Iran er kanskje det eneste landet i verden der kvinner systematisk blir diskriminert som ikke-likeverdige.
Annenrangs borgere
Hele samfunnssystemet, fra lovgivning, domstolene, politiet, utdanningsinstitusjonene, media og TV, er gjennomsyret av et nedlatende, grovt undertrykkende kvinnesyn - som gjør kvinner til annenrangs borgere.
Iranske kvinner kvier seg for eksempel for å rapportere om voldtekt og trakassering, fordi de blir anklaget for selv å være skyldige i å ha fristet menn.
Skolebøker framhever lydige koner som kvinneideal - og bilder av jenter sløyfes fra mattebøker på skolen. På svære plakater langs veiene instrueres kvinner om å dekke seg til for å ikke friste menn.
I februar ble det kjent at den iranske landslagstreneren i alpint, Samira Zargari, ble forhindret fra å reise til Italia av hennes ektemann. Dette fordi kvinnene trenger en verges tillatelse til å reise ut av landet.
De blir systematisk diskriminert i familiefordelingssaker, ved skilsmisse, og de kan verken bli statsoverhode, få en ministerpost eller bli dommere.
De får ikke sykle, eller synge solo.
Alt dette var annerledes før revolusjonen i 1979. Den iranske menneskerettighetsforkjemperen, Shirin Ebadi, som ble tildelt Nobels fredspris i 2004, var dommer i Iran før revolusjonen. Ved å si at kvinner ikke var likestilte tidligere, viser Letnes sin enorme kunnskapsløshet.
Her kan du lese flere kommentarer fra Mina Bai
Den blå jenta
Iranske kvinner er likevel tøffe og motarbeider systemet så godt de kan. En av disse arenaene er retten til å utdanne seg.
Selv om titalls utdanninger er forbudt for kvinner, og til tross for grov diskriminering i jobbmarkedet, prøver kvinner å bekjempe systemet. Dette er ikke en ære som må tildeles et undertrykkende system, slik Letnes tar til orde for.
I 2019 satt Sahar Khodayari, kjent som den blå jenta, fyr på seg selv i protest. Hun hadde fått en seks måneders fengselsdom for å ha kommet seg inn på en fotballstadion. For å komme inn, hadde hun sminket seg som en mann.
Hun døde av skadene.
Saken vakte internasjonal oppmerksomhet, noe som tvang regimet til å gi kvinner adgang til fotballstadion, ikke minst etter press fra FIFA. Men det hele viste seg å være et spill for galleriet.
Da internasjonale protester stilnet og medias søkelys opphørte, gikk ting tilbake til det gamle og vante: Kvinner har ikke adgang til fotballstadioner under de populære iranske liga-kampene.
All ære til Emilie Enger Mehl
Letnes skylder på amerikanske sanksjoner for å forklare kvinnenes dårlige kår i Iran. Amerikanske sanksjoner ble opphevet mellom 2015 til 2018. Tiltaket medførte ikke én eneste endring i kvinners situasjon. Dette fordi Iran styres av islamister som setter Sharia over alt annet.
I løpet av et 42 år langt styre, har kvinnene ikke engang klart å ta juridiske grep for å heve lavalderen for barneekteskap.
I Iran kan en jente giftes bort når hun er 13 år gammel. Ved å gå rettens vei kan foreldre til og med få lov å gifte bort sine ni år gamle døtre. Dette var forbudt før.
Les flere meninger fra Norsk debatt her
Valg av Iran for FN kommisjonens kvinnerettigheter legitimerer kvinneundertrykkelse. All ære til Sp-politiker Emilie Enger Mehl i utenrikskomiteen, som har reagert på saken.
Jeg håper slike som Letnes, som drar «iraner-kortet», ikke skremmer norske politikere fra å engasjere seg i Iran-saker. Kvinnene der trenger deres støtte.
Letnes, og slike som henne, svikter ikke bare de iranske kvinnene, men bidrar også til å skade deres tapre kamp for likeverd og likestilling.