(Jeune): Du har mest sannsynlig levd under en stein om du ikke har fått med deg at komiker og skuespiller Will Smith slo til komiker og Oscar-vert Chris Rock, etter hans vits om konas hårtap.

En hel verden satt i sjokk av at en tidligere komiker, som selv har vitset med både det ene og det andre, gikk til fysisk angrep på en annen komiker, på grunn av en vits.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Se slaget «hele» verden snakker om:

Noe er riv ruskende galt i samfunnet

Min første tanke var at denne smekken på mange måter er et symbol på hva som holder på å skje med humorverden. For sannheten er at dette er bare en av mange smekker mot humorens frihet. Will Smith blir av flere nærmest hyllet for å stå opp for konen sin.

Sagt med andre ord blir han egentlig hyllet for å bruke vold til å kjempe mot noe så «farlig» som en vits. Og ja, vitsen kan oppfattes som både usmakelig og ufølsom. Akkurat som så mange andre vitser som går på bekostning av noen, som jo de fleste vitser gjør. Men en vits er fortsatt bare en vits.

Når så mange reagerer mer på en vits under et show som er kjent for å ha drøye vitser (tenk Ricky Gervais som vert på Golden Globes), enn de gjør på en faktisk voldshendelse, sier det litt om hva som holder på å skje i samfunnet.

Heldigvis er det også mange som forsvarer en komikers rett til å vitse uten å bli utsatt for vold, men det er jo helt absurd at det i det hele tatt er en diskusjon.

Når ble komikere en trussel?

Det begynner å bli skremmende mange eksempler på komikere som blir forsøkt kansellert. Vitser som ble sagt for ti år siden blir dradd fram igjen i lyset for å ikke lenger være «korrekte». Det har vært forsøk på å fjerne visse komikere og deres show fra for eksempel Netflix. Det har vært mennesker som går i faktiske protester, og som nekter å gå på jobb, på grunn av at komikere har kødda med visse type såre temaer eller grupper. Mange forventer at materiale som de ikke liker, eller som de oppfatter som støtende, helst skal fjernes fra jordens overflate.

Hvordan i alle verdens dager er vi kommet så langt at komikere og humorens verden blir oppfattet som en trussel? Ja, til og med en så «farlig» trussel, at den får publikum til å reagere mer på en vits enn på vold? Komikere, som vi faktisk betaler for å servere oss vitser, må nå forvente at det i publikum sitter folk med forstørrelsesglass og observerer, klare til å «ta» dem. Aller helst ønsker de å ha styring og kontroll over materialet som blir brukt.

Og gud hjelpe komikerne om de skulle komme til å fornærme noen, sette noe på spissen, eller vitse om noe som angår akkurat dem.

‍Det ironiske er at mørk humor og selvironi av forskning blir kategorisert som sunt og bra for den psykiske helsen. Faktisk sier forskning at mennesker som klarer å kødde om sin egen elendighet, har det generelt bedre. Og her sitter vi å kansellerer mennesker som bruker tid på å prøve å få oss til å le, oppi all elendigheten?

Les også: Tre grunner til at ørefiker ikke er great again

Komikere fortjener støtte

Hvor skal vi sette grensene for hva som er innafor?

Det er stort problem at komikere nå må gå både to og tre runder ekstra før de slipper materialet sitt, i frykt for å miste jobbene sine og bli kansellert. Humorens frie verden får stadig flere regler, og stadig flere smekker. Etter min mening har det gått for langt for lenge siden.

Les mer fra Norsk debatt her

Fremover er vi nødt til å støtte opp om våre komikere og deres rett til å kødde om det de vil. Det er absurd at det i det hele tatt må sies så ofte.

Først publisert på Jeune.no, debattsiden for unge