(Bygdeposten): Det er nesten umulig å komme inn på legestudiet i Norge. I en kronikk i Aftenposten skriver videregåendeelev – Henrik Halvorsen Aas – at kravene for å komme inn på studiet er så høye at mange gir opp tanken. Det er trist og det gjør at Norge gir slipp på flinke ungdommer, som har et brennende ønske om å bli lege. Han skriver «får du en femmer, som er en veldig god karakter, vet du at medisinstudiet er blitt en mer uoppnåelig drøm». Å få kun seksere på vitnemålet, og i tillegg sikre seg realfagspoeng, er nesten uoppnåelig.Dette ekstreme karakterkravet gjør at Norge mister veldig mange dyktige leger. Det er stor mangel på fastleger i Norge. Derfor er behovet for påfyll i rekkene stort.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det skal selvsagt være strenge krav for å komme inn på studiet, men er det virkelig slik at en «femmerelev» blir en dårligere lege enn en «sekserelev»? Selvfølgelig ikke. Å gå løs på et så krevende studie som medisin, krever en ekstrem sterk motivasjon. Legeyrket har høy status, men det mangler ikke på historier om at yrket også har sine svært negative sider. Den som skal bli lege må derfor ha sterkere motivasjon for å gå løs på studiet, enn prestisjen som følger med å komme inn.

Les også: Kongefamilie med sjaman som helbreder kreft og prinsesse som snakker med engler

Alle mennesker har erfaring med én eller flere leger. Slett ikke alle er like gode. Noen ser pasienten. Noen ser kun PC-skjermen. Noen er oppriktig interessert i deg og ditt problem. Andre er mest interessert i hva de kan tjene på deg. Forskjellen her er trolig menneskelig betinget og har ikke noe med utdanning å gjøre. Noen passer rett og slett bedre til å jobbe med mennesker enn andre. Det er med legejobben som med alle andre jobber. Du bør han talent og du blir ikke skikkelig god før du har jobbet en stund.

Les mer fra Norsk debatt her

Skillet mellom en sterk femmer og en svak sekser er hårfin. Men det kan bety et være eller ikke være for legedrømmen. I selve studiet derimot vil dette karakterskillet ikke bety noe som helst. Trolig er det vanskeligste med legestudiet å komme inn på det. Det er sikkert bra å ha seks i matte på videregående, men gjør det deg til en skikkelig god lege?