Jeg trodde mat på sykehjem bare handlet om én ting: At den skal være næringsrik og smakfull, slik at våre eldre liker maten og spiser den. Så feil kan man ta.

Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen hevder i Politisk kvarter på NRK at byrådet bestemmer hvilken oppskrift som skal brukes når kjøttkaker står på menyen på Oslos 38 sykehjem. Han mener dessuten valg av ingredienser er ideologisk begrunnet.

Søndag kunne Nettavisen fortelle at Oslo kommune har begynt å blande inn linser og bønner i kjøttkakene til de eldre ved byens sykehjem. Det har skapt reaksjoner:

Mer måltidsvariasjon

Det er nesten ikke til å tro at det skal være nødvendig, men jeg sier det likevel: Vi sitter ikke på Rådhuset og bestemmer hvilke oppskrifter som skal brukes når maten tilberedes ved Oslos sykehjem.

Det byrådet derimot har bestemt er å øke matbudsjettet på sykehjemmene. Det har gitt rom for mer måltidsvariasjon og bedre matkvalitet. Vi har dessuten bestemt at vi skal prøve ut menyer der beboere kan velge mellom ulike retter, og at mer av maten skal tilberedes lokalt på sykehjemmene i stedet for på store produksjonskjøkken.

Fremskrittspartiet konspirerer om motivene

En av kjøttkakerettende som den siste tiden har blitt servert, riktignok bare én gang i måneden, inneholder først og fremst kjøtt (det er jo kjøttkaker!), men er også blandet ut med bønner. Det reagerer Fremskrittspartiet voldsomt på. I stedet for å teste maten bruker partiets nestleder sin politiske tyngde på å konspirere om hva som er motivene bak dette.

Selv om sakene vi jobber med på Rådhuset i Oslo kan virke små for en rikspolitiker som Solvik-Olsen, er vi altså ikke så langt inne i detaljene at vi bestemmer hvilke matoppskrifter som skal brukes. Det eksisterer rett og slett ikke noen politisk beslutning om å blande bønner eller linser inn i kjøttkakene på sykehjemmene.

Så enkelt er det, Ketil Solvik-Olsen

Det er ikke noe ideologi bak dette, ikke klimapolitikk heller. Maten bestemmes av kokker og ernæringsfysiologer i dialog med beboere og pårørende. Så enkelt er det, Ketil Solvik-Olsen.

Når det er sagt, er det jo ikke noe nytt at kjøttkaker blandes ut med andre ingredienser. Slår man opp i Ingrid Espelid Hovigs rutete kokebok er kjøttdeigen blandet ut med blant annet havregryn og potetmel.

Ja, selv Henrikke Schønberg Erken, som i nesten to generasjoner formet det norske folks hverdagskost og festmat, blandet bønner inn i kjøttkakene. I min kokebok fra 1943 er oppskriften 400 gram kjøtt blandet med 200 gram brune bønner, i tillegg til potetmel, salt, pepper og flesk.

Skal man ha mer kjøtt?

Så hvor mye kjøtt synes egentlig Solvik-Olsen at er godt nok? Selv om det er bønner i en av kjøttkakerettene som for tiden serveres, er det like mye kjøtt i disse kjøttkakene som i de man kjøper på butikken. Skal det være mer kjøtt i sykehjemskjøttkaker enn i de man har spist gjennom et langt liv?

Det er grunn til å minne om at Frp ikke har særlig mye å skryte av når det kommer til mat på sykehjem. Da Arbeiderpartiet, SV og MDG overtok byrådsmakten i 2015 hadde ingen kommunale sykehjem eget kjøkken.

Flertallet av sykehjemmene fikk tilkjørt mat fra et produksjonskjøkken som daværende eldrebyråd Sylvi Listhaug åpnet i 2009. Dette megakjøkkenet hadde kapasitet til å lage 900 000 årlige sykehjemsmiddager.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Samtidig som det rødgrønne byrådet har innført en mer variert meny på sykehjemmene, er kjøkken og lokal mattilberedning på vei tilbake på våre sykehjem. De neste tre-fire årene skal vi åpne åtte sykehjem i Oslo, der vi satser på lokale kjøkken og lokal tilberedning av mat.

Vi har god mat på sykehjemmene i Oslo. Måltidene er varierte, endrer seg i takt med årstidene og hvilke ønsker beboerne har. Vår ambisjon er at sykehjemmene våre skal være hjem for eldre, ikke institusjoner for eldre slik det var under det borgerlige byrådet.

Derfor jobber vi med å overføre kvalitetene ved hjemmet og hverdagslivet til sykehjemmene, slik at overgangen for de eldre blir minst mulig.