Gå til sidens hovedinnhold

Beitebøndene sover dårlig om natten. Det er det én grunn til

Beitebonden har igjen kommet i skyggen av grisebonden, men de stygge tallene er større i beitenæringen.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Simon Løvhaug fra Salangen har nå frekventert media i lokalpressen, rikspressen, NRK og TV2-nyhetene, og gir i reportasjen utrykk for at bjørn gjør han søvnløs om natten med tanker på dens «herjinger» i området.

Heldigvis taler han for en liten, svært liten, gruppe innbyggere.

For mens resten av landet leser med vantro at fredet og kritisk truede rovdyr blir jaktet på og drept fordi noen få ikke bryr seg nevneverdig om dyrevelferdsloven, skjønner vi at det hele er oppspinn og fabrikkert.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Døde beitedyr og uansvarlige beitebønder

I følge OBB (Organisert BeiteBruk), ligger landsgjennomsnittet for døde beitedyr per år som følger: 117 211 sau/lam, 696 storfe og 303 geiter.

I løpet av de siste 10 årene blir dette store tall. Svært store tall.

Fra 2010 til og med 2020, er over 1,1 millioner beitedyr omkommet i norsk natur under ansvaret til beitebønder som ignorerer Dyrevelferdslovens viktigste punkt - en lov som har som formål å fremme god dyrevelferd og respekt for dyr.

«Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker». «Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger» I tillegg har vi § 14 «Særskilte forbud - Det er forbudt å: b) hensette dyr i hjelpeløs tilstand».

Fint med lovverk. Bare så synd at lovverket ikke gjelder for dyr, men for å beskytte eierne.

Tallenes tale

Dyrevelferdsloven er underlagt Mattilsynet som kun jobber med å verne husdyreieren, slik det blir fremstilt i dag. Dette har vi sett i forbindelse med de sjokkerende meldingene fra norske grisefjøs. Slik mishandling av dyr foregår også i norsk natur, gjennom hele beitesesongen.

Vi kan også ta et dykk ned i historien rundt norske rovdyrbestander, og da ser vi fort at rovdyr slett ikke er problemet for hverken Sandra Borch, eller Simon Løvhaug.

Les også: Nord-Norge kan bli et skatteparadis

I 1970 var tapsprosenten for norsk beitenæring på 4,21 prosent av antall beitedyr sluppet i Norsk utmark. Dette var tiden uten bjørn, ulv, og svært begrenset med jerv og gaupe.

I 2020 var tapsprosenten på 5, 10 prosent, altså en økning på kun 0,89 prosent. I 2020 hadde vi en bjørnebestand på cirka 130-140 dyr, og en ulvebestand på litt over 100 individer.

Sannheten i dette skuespillet, som er iscenesatt av beitenæringen og Senterpartiet, er historien om ansvarsfraskrivelse. Det er dette som burde gitt Simon Løvhaug og Sandra Borch kvalme og søvnløse netter.

Hvorfor bøndene sover dårlig

Troms fylke, som har vært i fokus i det siste, har siden 2010 til 2020 - altså på 10 år - sluppet 1 146 218 sau/lam ut i utmarka i Troms fylke, og hadde i løpet av disse årene et tap på 73 335 sau/lam. Det vil gi et snitt på 6,40 prosent i året.

Rovdyr som jerv, gaupe og bjørn tar en liten prosent av dette. Spesielt bjørn har svært liten skyld i at disse beitedyra omkom. Ulv er så sjelden i området at den er ubetydelig.

Så da blir spørsmålet, som så mange ganger tidligere: Er det ikke på grunn av mangel på dyrevern at bonden sover så dårlig om natta?

Derfor skal bjørnen skytes

Tallene som ulv er ansvarlig for å ha drept på landsbasis er nå så lavt, at det nesten ikke er vits å diskutere. Jeg snakker da om påvist ulvedrept sau og ikke erstattet.

I år er det imidlertid bjørner som skal skytes. Ikke fordi de tar horder av sau, men fordi forskning har vist at vi har hatt en liten økning i bestanden bjørner fordelt utover landet. I visse kretser strider dette mot all fornuft.

Les også: «Defund the Police» er ingen valgvinner

Resten av landet er for så vidt fornøyd med at bjørnebestanden øker noe, fordi bestanden kanskje endelig har en mulighet til å komme opp til bestandsmålet Stortinget har bestemt.

Det virkelige problemet

Til slutt vil jeg legge til at i Troms, som i resten av landet, har tendensen vært at kun rundt 10 prosent av de erstattede beitedyra er påvist drept av rovdyr. De resterende 90 prosent er antatt drept av rovdyr.

Kanskje på tiden å rette søkelyset på det virkelige problemet: Slutt å legg ansvaret for døde beitedyr på rovdyra. Rett klagene mot beitebøndene og et altfor dårlig husdyrhold.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Beitebonden har igjen kommet i skyggen av grisebonden, men de stygge tallene er større i beitenæringen.

For oss som ser dette med noen litt andre øyne, er det utrolig at norske politiske partier ikke evner å ta dette problemet opp i Stortinget. Men nei, der er de mest opptatt av å telle ynglinger og planlegge neste lisensjakt.

Jeg kan bare oppfordre media, både lokalt og på riksplan: gjør litt undersøkende journalistikk før dere gjør knefall for beitenæringen. Vi har sett nok forsider av gråtende Sp-politikere.

Kommentarer til denne saken