Argentina – Frankrike 3-3, 4-2 etter straffespark

ETTER 41 TITLER og sju gullballer har Lionel Messi endelig vunnet det han alltid har ønsket seg. Diskusjonen som har pågått i et tiår, er over. Tre scoringer i VM-finalen, den siste i straffesparkkonkurransen, sørget for det.

Når VM-trofeet kommer hjem til Buenos Aires en gang i løpet av morgendagen er verdens beste i mål.

Det er ikke mer å diskutere.

LIONEL MESSI TRENGTE ikke VM-tittelen for å skinne høyest på himmelen, men nå som den er vunnet er det skrevet i stein. Verdens beste fotballspiller gjennom alle tider er Argentinas nåværende nummer 10.

Maradonas venner er mange, og i alle år har VM-tittelen vært deres sterkeste argument.

Selv om dette selvfølgelig er en diskusjon om mora eller datteren, er den over.

Les også: Fra helvete til himmelen, det er Messis vei å gå

DU HAR DRAMA, og så har du drama ganger ti. Argentina-Frankrike var det siste. I 80 minutter gjorde Argentina franskmennene flaue. Så kom Kylian Mbappé.

Først på straffespark (1-2), så på en volley (2–2) og i ekstraomgangene på et straffespark til (3-3).

Når Messi gir seg står Mbappé først i køen, klar til å ta over.

Les også: Kylian Mbappé er penger på gata

UAVHENGIG AV KRITIKK og alt som spisset seg det siste året og i oppkjøringa til mesterskapet, VM i Qatar har vært en massiv sportslig suksess. Det er et faktum. Selv de mest ihuga boikotterne kommer ikke utenom det. Derfor står vi også – dessverre – igjen med to vinnere.

Den ene er Argentina og den endelige bekreftelsen på at Lionel Messi er verdens beste fotballspiller gjennom alle tider, nå også i Argentina.

Det andre er Gianni Infantino og Fifa.

ARGENTINA LEVER VI godt med, det er i det vakre spillets ånd at de kom ut på topp i straffesparkkonkurransen. Den andre triumfen er det vanskeligere å svelge. Qatar-VM har på mange måter vært Fifa-presidentens mesterskap, og på pressekonferansen han holdt dagen før turneringa startet – da han lirte av seg alt vrøvlet om at han var qatarer, migrantarbeider, homofil og hva det måtte være – beviste han det.

I autokratiet Qatar har Gianni Infantino oppstått som fotballens autokrat.

Han hører hva vi sier, men han bryr seg ikke.

Les også: Perfekt for Qatar. Perfekt for Fifa

Synligheten gjennom mesterskapet, der han har vært på de fleste kamper uten å si et ord, bekrefter posisjonen og arrogansen.

Qatar 2022 er på mange måter Fifa-presidentens kroning.

I NORGE, I EU-parlamentet og i enkelte andre land og forbund vil menneskerettigheter og likeverd alltid trumfe fotball. Fordi det er grunnleggende viktig for menneskers sameksistens. Av alt det uviktige her på jord, er fotball viktigst.

Derfor startet Qatar 2022 under en sky av kritikk, der enkelte europeiske land gikk langt i å fordømme FIFA og mesterskapet.

I resten av verden var det stort sett business as usual.

DET FØRSTE ER en selvfølge for oss som bor i vestlige demokratier. Skal forandringen man ønsker få bein å gå på er det viktig at man forstår det andre. I store deler av verden lukker man gjerne øynene bare insentivene er sterke nok, og pengene som følger korrupsjonen og avgjørelsene finner veien «hjem».

Med fotballens suksess i Qatar feies kritikken under teppet.

Der er det plenty fra før.

VM I QATAR har vært et kompakt og godt gjennomført mesterskap. Nivået har vært høyt og alle verdensdeler har levert. Den globale suksessen er udiskutabel, der ikke minst Marokko har gitt Afrika, den arabiske verdenen og muslimer i alle land stolthet og det endelige gjennomslaget på den internasjonale scenen.

Qatar 2022 har tatt fotballspillet et skritt videre.

NÅR GIANNI INFANTINO sier Fifa tar menneskerettigheter og likeverd på alvor, er det åpenbart at Norges og enkelte andre nasjoners massive kritikk faller for døve ører. Somewhere over the rainbow er det pengenes makt som rår.

Beklager Lise Klaveness og alle forandringens venner, men det er den brutale sannheten.

Av Fifas 211 land er det for få som egentlig bryr seg.

I Qatar vant til slutt Argentina over Frankrike på straffespark i det som må være tidenes VM-finale.

I kampen mot resten av verden har Gianni Infantino knust kritikerne 10–0.