Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
Ifølge dagligvarebransjen selv, taper Norge millioner av kroner og tusenvis av arbeidsplasser fordi nordmenn reiser til Sverige for å handle. For å løse problemet, vil de ha lavere avgifter.
Bransjen mener nordmenn vil få mindre lyst til å handle i Sverige hvis norske butikker kan senke prisen på varer som er ekstra utsatt for grensehandel.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Bør heller rope etter kvoter
I stedet for å være så opptatt av lavere avgifter, mener vi bransjen bør rope etter mindre kvoter. I dag kan Ola Nordmann eksempelvis handle med seg 200 sigaretter eller 250 gram snus hjem fra Sverige. Det mener vi er altfor mye.
I normale tider er det mange som handler tobakk i utlandet. Før pandemien kom 20 prosent av tobakken nordmenn kjøpte fra Sverige, og andelen fra taxfree var omtrent den samme. Totalt blir det rundt 40 prosent. Hvis tobakkskvoten strammes inn, vil det tjene både norske arbeidsplasser og folkehelsen.
Les også: Avgiftskutt skulle bremse grensehandelen: – Det har null effekt!
Maks én snusboks per Sverige-tur
De som snuser én boks om dagen, kan spare 8000 kroner i året på å kjøpe snusen i Sverige. Det fortalte en direktør i Bryggeri og Drikkevareforeningen nylig til finanskomiteen i Stortinget.
Men hvis det ikke blir lov til å handle med seg mer enn én boks, må du kjøre ganske mange turer til Sverige for å spare 8000 kroner. Tilsvarende burde vi satt sigarett-kvoten til én pakke.
Mer opptatt av å selge enn av arbeidsplasser?
Det vi ikke skjønner, er hvorfor handelsnæringen ikke omfavner dette forslaget. Er de mer opptatt av å selge mer og billigere tobakk, enn av å hegne om norske arbeidsplasser? Vi håper vi tar feil.
Det er dessuten en myte at lavere tobakksavgifter er bra for den norske økonomien. Lavere avgifter gir flere nikotinavhengige, større samfunnsøkonomiske kostnader og dårligere folkehelse. Alt dette kan vi fikse ved å sette tobakkskvotene ned til et minimum.
Lidl sluttet å selge røyk
Et av bærekraftsmålene Norge har forpliktet seg til å nå innen 2030, er god helse og en effektiv tobakkspolitikk.
I Nederland har dagligvarekjeden Lidl sluttet å selge sigaretter, fordi de ikke vil selge produkter som forårsaker sykdom og død. Makten og posisjonen vil de nå bruke til å hjelpe Nederland med å nå bærekraftsmålene.
Det er fantastisk. Når vil vi se liknende eksempler i Norge?
Her sitter dagligvarebransjen på mange av løsningene, og vi håper de er med oss. Resultatet vil gi i både pose og sekk: Bedre helse, flere arbeidsplasser og mer penger til staten til viktige velferdsformål.