Roma – Bodø/Glimt 4-0

DET HANDLER IKKE om at Roma var det suverent beste laget for kvelden, og at de sånn sett vant denne kvartfinalen helt fortjent. Det var de, uten tvil. Akkurat den biten er lite å diskutere og hadde veldig lite med den siste uka å gjøre.

Alt det andre derimot, som Romas adferd og UEFAs håndtering av den veldig mye større klubbens usportslige opptreden, er ei stygg ripe i fotballhistorien.

Da UEFA hadde sjansen til å gi det vakre spillet den respekten det fortjener, snublet det øverste organet for den europeiske fotballfamilien i en av sine viktigste verdier.

Les også: José Mourinho mener Glimt kan ha mistet grepet om virkeligheten

PÅ STADIO OLYMPICO står Bodø/Glimt igjen som tapere etter de 90 siste minuttene mot Roma. Det lever de godt med. Det er verre med mangelen på respekt ut over det å bli tatt på alvor. Roma vet hva de driver med når de bruker hersketeknikker og går til angrep på motstanderne utenfor banen, episoden på Aspmyra er en av mange. UEFA kan lite om hvordan det skal håndteres.

Sånn sett var denne kampen avgjort på forhånd, men ikke fordi Kjetil Knutsen ble plassert på tribunen.

I det øyeblikket Bodø/Glimt ble stilt til ansvar for en motstanders usportslige opptreden, var det ingen grenser for hva hjemmelaget kunne mobilisere og tillate seg.

Les også: Knutsen reagerer kraftig på det Roma gjorde: - Er så urimelig at man kan ikke ta det alvorlig

FOR NI MÅNEDER siden var Conference League en turnering der Vålerenga ble slått ut av Gent i kvalifiseringsspillet. Internasjonalt var det ikke veldig mange som brydde seg. Det var en UEFA-turnering til, bygd for internasjonal bredde og enda mer tv-penger.

Etter tre kamper og en nevefight mellom Bodø/Glimt og Roma var det plutselig massiv global interesse.

Når José Mourinho på en eller annen måte er involvert blir det gjerne sånn.

Hva nedrighet og dårlig oppførsel angår er portugiseren som fluepapir.

VERDEN HAR EN tendens til å like mus som brøler, ikke minst på fotballbanen. Når musa i tillegg blir angrepet og legger motstanderen i bakken blir det ekstra schwung over sakene. Sånn har det vært siden David ladet steinslynga for cirka tre tusen år siden, og sånn ble selvfølgelig nedfallet av bråket på Aspmyra.

Når store nyhetsorganisasjoner innleder et kappløp om å få frigjort en video egentlig ikke forteller noen ting, er Bodø/Glimt plutselig «breaking news» flere steder enn i Avisa Nordland.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

BODØ/GLIMT HADDE sympatien og empatien denne kvelden på Stadio Olimpico. Det har de fortsatt. Det er ikke greit det Roma gjorde på Aspmyra. Det samme gjelder UEFAs håndtering av problemet de fikk på bordet. Evnen derimot, det siste ekstra til å sjokkere en fjerde gang, var derimot totalt fraværende.

Da Bodø/Glimt så avgjort trengte å være seg selv så de ut som et hvilket som helst annet fotballag i alvorlig trøbbel.

Les mer fra Norsk debatt her

SELV OM VI kan diskutere en treners påvirkning under kamp, ble Bodø/Glimt fratatt en ressurs da Kjetil Knutsen ble satt på tribunen. Det er uomtvistelig. Selv om Bodø/Glimt fikk dommen kastet i fanget før saken er ferdigbehandlet, kan de likevel ikke anke resultatet.

Det er kanskje ikke det store temaet etter 4-0, og Roma skal uansett spille semifinalen.

Det som derimot bør bli et tema er at man i diktaturet UEFA er skyldig til det motsatte er bevist.