I Nettavisen 5. desember skrev Odd Harald Hauge et rasende forsvarsskrift for Qatar-VM, hvor han i en og samme sleng anklager norsk presse for systematisk rasisme, kommer med «whataboutisme» om Kina-OL, stiller spørsmålstegn ved hvor mange migrantarbeidere som egentlig har dødd, og påstår å bli påført skam av folk som mener noe annet enn han.

Dette er saken: «Ufyselige folk i laken»

For en som har vært boikottforkjemper i lang tid synes jeg det er forbløffende hvor mange som blir regelrett sinte på oss nå. Vi blir kalt alt fra rasister til moralpoliti. Men fakta er at vi hadde rett hele veien. Qatar skulle aldri hatt VM, og vi vil ikke se på det. Og dersom Norge hadde kvalifisert seg burde de ha boikottet mesterskapet.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Dialogmodellen feilet

Det er viktig å huske hvor dette startet. Når det først ble snakk om boikott kom det ikke fra media, menneskerettighetsorganisasjoner eller skravleklassen som skriver kronikker.

Kravet kom fra norske fotballtribuner. Det var vi som kastet hansken som senere ble tatt opp av Tromsø IL, da ballen virkelig begynte å rulle.

Da fikk vi alltid høre at vi må ha dialog. Vi må snakke med qatarene, så kanskje de vil forstå oss og velte om hele samfunnsmodellen sin? Problemet er at dialog bare fungerer når motparten er oppriktig interessert i det du har å si.

Kjøpte Qatar et VM for å lære om menneskerettigheter? Det er da billigere å ansette et par statsvitere.

Qatar kjøpte VM for å bruke sirkuset til storpolitikk, og for å sole seg i glansen av stjernene. Og tusenvis av mennesker har blitt jobbet til døde i ørkenen i et voldsomt klassedelt samfunn hvor qatarene har et rasistisk herre-og-tjener-forhold til de som jobber for dem.

Også er VI rasistene for å påpeke fakta?

Les også: VM i Qatar: Hva gir oss retten til å leke moralpoliti?

Hvor mye dialogen var verdt viste seg når FIFA og VM-komiteen i dagene før mesterskapet plutselig begynte å stramme inn på alt av regler. Øl på stadion kan man leve uten - dog tror jeg FIFAs storsponsor Budweiser var lite imponert.

Verre er det at man plutselig ville bli nektet med alt av regnbueeffekter. En brasilianer med flagg fra delstaten Pernambuco, som har en regnbuedetalj i motivet, fikk flagget sitt frarøvet og trampet på av illsinte lokale etter en kamp.

Var det plutselig ikke trygt for skeive å reise på mesterskapet allikevel? Hva med kvinner uten mannlig følge? Den absurde talen til Gianni Infantino gjorde i alle fall ingenting for å rette på det inntrykket.

Å tviholde på dialogmodellen var i beste fall naivt.

FIFA er problemet, VM i Qatar er symptomet

FIFA er gjennomkorrupte. Sannsynligvis er hver eneste VM-tildeling kjøpt og betalt i flere tiår.

Det er ikke noe nytt for de som har fulgt med en stund. Dersom man hadde lest det nå avdøde Andrew Jennings fortalte om FIFA, eller abonnerte på Josimar eller fulgte arbeidet til Andreas Selliaas, hadde man visst alt dette.

Spørsmålet er hvor de etablerte mediene var mens disse journalistene satt nesten mutters alene på FIFA-kongresser.

Finansieringsmodellen må få mye av skylda. Dessverre gir korrupsjonssaker i idretten mye lavere klikkrate enn når en fotballspiller har fått seg ny dame eller skiftet sveis.

Derfor har du ikke lest så mye om dette i de store avisene. Men vi som er spesielt interesserte i fotballen, og spesielt vi som er lei av veien den moderne fotballen har gått, vi har protestert mot FIFA i årevis med bannere, rop, slagord og klistremerker.

Og inntil nylig ble vi avskrevet som rabulister.

Les også: Er det et problem at jeg retter fokus mot vestlige land som i likhet med Qatar, har blod på hendene?

Supporterne tok ansvar

I stedet for å spørre oss fotballsupportere hvor vi var under Kina-OL, kan folk heller spørre hvor alle andre var. Vi tok ansvar for vår idrett, i det minste. Hvor var dere andre?

I 2020 startet jeg og Erlend Vågane et initiativ for å få til forandring fra grasrota. Med Vår Fotball oppfordret vi norske fotballfans til å melde seg inn i klubbene sine og fremme årsmøteforslag mot sportsvasking via sponsorater, treningsleire og treningskamper i regimer vi ikke ønsker å ha noe med å gjøre.

Få måneder senere ble disse forslagene vedtatt i mange toppklubber i Norge. Deretter gikk styreleder Tuva Ørbeck Sørheim i Vålerenga Fotball Elite til forbundstinget med tilsvarende forslag. Resultatet ble at alle norske klubber nå er bundet av det samme - vedtatt av norsk fotball selv nesten enstemmig. Sponsorer begynte å stille krav om det i nye avtaler. Senere fulgte håndballforbundet opp med det samme.

Dermed gikk vi fra et supporterinitiativ spredd i sosiale medier til lov i norsk fotball og håndball på under to år. Samtidig har vi fått en ny, fantastisk leder i NFF som våget å reise ned til Doha og tale pampeveldet midt i mot.

For det er det dette dreier seg om for oss. Vi kjemper en kamp for sjela i fotballen, og vi har gjort det i flere år.

Les også: Mesterskapet ble kjøpt, VM-tittelen må vinnes

Det blir verre i fremtiden

At enkelte velger å bli rasende fordi vi ikke vil se fotballen bli utnyttet av diktaturer får så være.

Nå har akkurat Saudi-Arabia sikret seg en Cristiano Ronaldo som fotballambassadør med milliardlønn - de kommer til å gå for VM i 2030 eller 2034. Og de kommer til å få det, fordi FIFA er et groteskt, sykt og nesten komisk korrupt organ som må totaloverhales. Er det rasisme å påpeke at de torturerte, drepte og parterte Jamal Khashoggi? Eller bare frekt og ufølsomt mot deres kultur?

Les mer fra Norsk debatt

Nå er resten av dere også klar over problemet, og dere er klar over hvordan den olympiske bevegelsen misbrukes på samme måte. Så ja, vi burde boikottet Kina-OL. Men det er ikke fotballsupporternes feil at det ikke skjedde.

Spør heller: Hvor er alle andre? Den olympiske bevegelsen? Sponsorene? Utøverne? Fans og tilskuere som faktisk betaler gildet?

Vi hadde rett hele veien. Og kampen er bare såvidt begynt.

Det er vi som prøver å holde politikken ut av fotballen. Ikke motsatt.