Hvor mange ganger har vi som er under 30 fått høre at vår generasjon er noen bortskjemte oljebarn som har kommet til dekket bord? Jeg vil gjette på at jeg ikke er den eneste som har erfart det.

Sannheten er imidlertid mye mer nyansert enn som så.

Ja visst, de yngre generasjoner er vokst opp i et land som er blant verdens aller rikeste. En del forbruksvarer har relativt sett blitt billigere. Det er blitt billigere å reise med fly. Men å skaffe seg et tak over hodet, og å oppnå det å eie sin egen bolig, det er blitt langt mindre overkommelig.

Konturene av et nytt klasseskille

Dette opptar naturligvis mange unge denne valgkampen.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

De av oss som er heldige og har velstående foreldre, kan hjelpes inn på boligmarkedet. De som ikke kan det er nødt til å spare i årevis for å møte egenkapitalkravet. Det vi ser konturene av er et nytt klasseskille mellom de som har bemidlede foreldre, og de som ikke har det.

Slik kan vi ikke ha det.

Eie, ikke leie

At de fleste eier sin egen bolig er en norsk verdi vi må ivareta. Det er mye bedre for den enkelte å eie egen bolig, og betale ned på et lån, egen formue og egen fremtid, fremfor å betale summer man aldri ser igjen i leie til noen andre.

Norsk politikk må endres, slik at også dagens unge kan nyte godt av å eie egen bolig i fremtiden. Og som på så mange andre områder i samfunnet, så er det nok av tungrodde reguleringer i veien som stikker kjepper i hjulene for vanlige folk.

Les også: Det blir ikke grønt skifte med røde tall

Fjerne egenkapitalkravet

Frp har programfestet å fjerne det statlige kravet om egenkapital på 15 prosent av kjøpesum. Vi mener at bankene bør få lov til å vurdere selv om en person har evne til å betjene et lån av egen inntekt, uten å stille et stivbent krav.

Dette er viktig, fordi mange unge voksne faktisk har inntekt som gjør at de fint kan betjene et lån på et førstegangskjøp. Også i Oslo kan man få til det på en snittinntekt, og det kan også tenkes at grensen for hva man kan betale i måneden i boutgifter nok er litt høyere for lån på egen bolig enn for leie, gitt at man faktisk putter penger i egen fremtid når man kjøper bolig og betaler ned på lån.

Les også: Høyre nekter å anerkjenne manglene ved karakterbasert opptak

Problemet er at terskelen for å først komme seg dit er urimelig høy, fordi man er nødt til å ha flere hundretusen kroner på bok for å møte et statlig satt egenkapitalkrav. Og det er ikke noe man bare ordner raskt, når man som ung voksen fra før må bruke en stor del av egen inntekt på å betale leie. Derfor er egenkapitalkravet modent for å fjernes. I det aller minste bør det reduseres betraktelig.

Kan gjøre en stor forskjell

Det er ikke det eneste virkemiddelet vi i Frp ønsker oss. Vi vet at tilbudet på boligmarkedet må matche etterspørsel, og at kommunale myndigheter må regulere raskere og sørge for at det bygges mer. Videre må vi redusere avgifter, som dokumentavgiften, for å gjøre kjøp rimeligere. Å heve grensen for hva man kan spare i BSU er også selvsagt.

Les mer fra Norsk debatt

Men å fjerne egenkapitalkravet, eller i det minste redusere det kraftig, kan virkelig utgjøre en stor forskjell for veldig mange unge voksne med helt vanlige inntekter, som kan betjene lån, men som ikke har spart i mange, mange år, eller som ikke har rike foreldre.

Vi kan ikke la tilstandene i boligmarkedet fortsette. Det trengs kraftige grep og reformer – og de må komme raskt.