Gå til sidens hovedinnhold

Boris Johnsons svenske milliardærvenn kan ende opp som FIS-sjef

Kanskje er det milliardæren som sponser de konservative i Storbritannia, og som rådgir Boris Johnsons politiske stab - og Joe Bidens amerikanske regjering i klimasaker - som ender opp som president i det internasjonale skiforbundet.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Svensk-britiske Johan Eliasch (59) fremstår som en som lykkes med det meste.

Med bare to uker igjen til den digitale FIS-kongressen 4. juni, rapporterer den norske skipresidenten Erik Røste at skiforbundet har snakket med samtlige fire kandidater som vil ta over som FIS-president etter den avgående veteranen; sveitsiske Gian Franco Kasper (77).

Boris Johnsons og Tory-partiets våpendrager, milliardæren Johan Eliasch, er en av de Norge har kjent på pulsen til. Jeg kommer tilbake med en liten presentasjon av denne spennende mannen litt senere i dette innlegget.

En mannsalder på tronen

Men først: Kasper har sittet i toppstillingen i 23 år, helt siden han i 1998 overtok lederskapet fra den legendariske landsmannen Marc Hodler - mannen som satt på toppen i hele 47 år. Hodler overtok rollen som FIS-president etter norske Nikolai Ramm Østgaard i 1951.

FIS må være en idrettsverdenens mest konservative idrettsorganisasjoner, der menn har styrt skuta med hard hånd.

Likestilling i ulike styrer og komiteer har det vært skralt med. Men en gradvis bedring - mye takket være et initiativ fra Norges skiforbund som har kjempet hardt for likestilling de siste årene - er på vei.

Spørsmålet er da om Norge også tar sjansen og stemmer på den eneste kvinnelige kandidaten; Sarah Lewis.

Les også: Er skiverdenen klar for en kvinne?

«Vi har ennå ikke konkludert med hvilken av kandidatene vi kommer til å stemme på», svarte Røste i en melding til meg.

Kampen om den prestisjefylte jobben står mellom:

Mats Årjes (54). Fra Leksand i Sverige. Han har sittet 10 år i FIS-styret, og er i dag en av fire visepresidenter i organisasjonen. Årjes er leder av Sveriges Olympiske Komité (SOK), og var i flere år leder av det svenske skiforbundet - samt administrerende direktør i skituristselskapet Skistar - med eierskap i flere svenske og norske skidestinasjoner. Årjes er ifølge mine kilder Gian Franco Kaspers personlige favoritt til å overta presidentjobben. Kasper skal visstnok ha bidratt med god PR av Årjes i kulissene. Årjes er nominert av Sverige, og han er sannsynligvis den kandidaten som ligger nærmest å sikre seg en stemme fra Norge.

Urs Lehmann (52) har vært president i det sveitsiske skiforbundet i en liten evighet. Han regnes for å ha et bredt og godt nettverk, og han er en kjent person i skiverdenen - ikke minst etter at han vant VM-gull i utfor i japanske Morioka i 1993. Det som kan tale mot Lehmann er at Sveits har hatt presidentskapet i FIS siden 1951. Blant mine kilder nevnes Lehmanns navn med stor respekt og som den store forhåndsfavoritten.

Sarah Lewis (56) kan bli den første kvinnelige FIS-presidenten i den 97 år gamle organisasjonens historie. Lewis, som var generalsekretær i FIS i 23 år, fikk i oktober i fjor sparken av en eller annen ukjent årsak. Ifølge mine kilder ble hun sett på som en trussel mot «gubbeveldet» da det ble klart at hun var interessert i å ta over etter Kasper. Derfor ble Lewis trolig effektivt fjernet ved første og beste anledning. Den britiske alpinisten er nominert av Belgia, og hun har visstnok gjort en imponerende valgkampinnsats. Lewis har gjennom årenes løp bygget seg opp et stort internasjonalt nettverk, og kan vise til solid kompetanse innen hele FIS-repertoaret. Med Lewis som president kan vi blant annet regne med at likestillingsspørsmålene løftes opp og frem i dagen. Uten henne hadde ikke kvinnene med Maren Lundby i spissen fått hoppe i storbakken i VM i Oberstdorf.

Johan Eliasch (59). Den svensk-britiske forretningsmannen med store visjoner, carvingskiens «far» og eier av merkenavnet Head, er definitivt en veldig spennende joker i presidentvalget. Å lese CV-en hans er mildt sagt imponerende og veldig underholdende. Min følelse er at Eliasch aldri har mislykkes med noe i sin karriere. Og at han også kan gå suksessrik ut av denne bataljen ved hjelp av list og forståelse for hvordan innynde seg og skape tillit blant maktmennesker.

Digital valgkamp og rykter om et privatfly

Valgkampen har i all hovedsak vært digitalt drevet, med videomøter der de ulike kandidatene har blitt intervjuet av de ulike nasjonsforbundene - som er medlemmer i - og som eier - det internasjonale skiforbundet (FIS).

Rundt 75 nasjoner kommer til å stemme på ny president under FIS-kongressen. De større nasjonene, som Norge og Sverige, har hver tre stemmer til rådighet. Normalt sett, med fysisk tilstedeværelse, avgis det cirka 130 stemmer. Valgkampen pågår frem til siste sekund.

Rykter sier at Johan Eliasch har brukt privatflyet sitt for fysisk å ha lansert sitt kandidatur i enkelte land. Om det stemmer kan jeg hverken bekrefte eller avkrefte. Men det skulle ikke forundre meg om han har gjort det.

Derimot kan jeg kraftfullt bekrefte at Johan Eliasch overgår samtlige motstandere når det kommer til karriere og rikdom.

22 år gammel forlot han Saltsjöbaden utenfor Stockholm med kurs for New York for å bli en risikovillig kapitalist. I løpet av kort tid gjorde han stor suksess - så bra at han ikke tenkte å ofre en tanke på den gigantiske millionarven i Sverige som skulle utløses den dagen han rundet 50. Eliasch sto tidlig på egne ben og bygde seg etterhvert opp en gigantisk formue.

Ifølge det svenske forretningsmagasinet «Veckans Affärer» bor Eliasch i dag i et georgiansk hus fra 1700-tallet på den ekslusive adressen South Audley Street, Mayfair, London. Dronning Caroline av Braunschweig skal ha bodd i det samme huset mens hun ventet på skilsmissen fra britiske Georg IV.

Eliasch er ifølge magasinet god flere milliarder kroner. Kjøpet av varemerket Head innebar i starten en stor økonomisk risiko. Men etter at carvingskien så dagens lys i dette selskapet, har Eliasch kunne innkassere store summer.

Aksel Lund Svindal, Lindsey Vonn og Brexit

Som Head-sponsor har han kommet tett på alpinstjerner som Lindsey Vonn og Aksel Lund Svindal, og på den måten fått en fot innenfor alpinmiljøet. Det sies at han er meget interessert i alpint.

Eliasch skal ifølge en kilde ha kjøpt seg plass som testkjører i det klassiske Hahnenkamrennet i Kitzbühel - bare for å få oppleve farten og spenningen i en av verdens mest krevende utforløyper.

Jo da, Eliasch kom ned med livet i behold og med et stort smil rundt munnen.

Det er ingen tvil om at Eliasch har et hjerte som slår for ski, visjoner, forretninger og klimaarbeid. Nylig gikk han inn med mange millioner for å beskytte regnskogen i Amazonas.

I Storbritannia hjalp han tidligere statsminister Theresa May med å forøke å få en løsning på Brexit-spørsmålet. Han har i lang tid vært en vesentlig bidragsyter til det konservative Tory-partiet - og nyter visstnok stor respekt helt inn i 10 Downing Street.

Britisk politikk og tenketank

Eliasch hadde plass i de konservatives skyggeregjering mellom 1999 og 2006, med fokus på «European Affairs». I den perioden var han også partiets «skattemester» - og han opprettet tenketanken «Global Strategy Forum» sammen med markien av Lothian.

Det politiske engasjementet, og hans visjonære, strategiske tanker, skal også ha vært brukt i Det hvite hus av president Joe Biden og hans miljø- og klimaansvarlige.

Ja, uansett hvordan det ender på FIS-valgdagen, så setter i alle fall Eliasch standarden på et nivå vi aldri tildigere har sett før. Om det holder helt inn for ham gjenstår å se.

Kanskje blir han den store fornyeren av FIS, og kan legge frem den vinnende fremtidsstrategien for flere av våre populære vinteridretter? Eller er hans kandidatur mest et PR-kupp for å sette seg selv og Head i rampelyset?

Jeg tror på det førstnevnte.

Eliasch mener alvor. Han er ikke kjent for å leke butikk.

Selv synes jeg det er på høy tid at en kompetent kvinne skal få muligheten. Sarah Lewis kan sine saker, og er klar for å jobbe med 100 prosent fokus på å gjøre en bra skiverden enda bedre.

Men jeg er langt fra sikker på at Lewis når sitt livs store mål. Årjes, Lehmann og Eliasch er ingen enkle motstandere.

Uansett hvordan det går så blir det endelig fornyelse på toppen i FIS. Gian Franco Kasper har gjort mye bra for FIS, men de siste årene har han vært mer en belastning enn en ressurs for forbundet.

Og det er nok de fleste i FIS-familien enige om.

/Torbjörn Nordvall

Kilde til info om Johan Eliasch er blant annet hentet fra «Veckans Affärer».