Nettavisen (8. januar) har satt kommentarfeltene i fyr ved å gi inntrykk av at vi har innført «parkeringsnekt» ved Oslos nye brannstasjon. Noen synes til og med å tro at ikke engang brannbilene får parkere.

Ingen av delene stemmer.

Dette er saken: Bygger brannstasjon uten en eneste parkeringsplass: – Det er uforsvarlig

Byggingen av nye Sentrum brannstasjon i Bjørvika er i full gang. Den blir et publikumsvennlig løft for byen, med en liten park ved siden av. Et bygg med solceller som gir strøm, oppført av elektriske gravemaskiner, blir kanskje en av verdens grønneste brannstasjoner.

Men det viktigste er selvfølgelig funksjonen stasjonen har for beredskapen i byen vår.

Brannbilene får selvfølgelig parkeringsplass

Det finnes knapt viktigere jobber enn den som skal gjøres fra dette bygget, og de andre stasjonene i byen. Det legges derfor stor vekt på gode arbeidsforhold og funksjonelle løsninger.

Brannbilene får parkeringsplass i vognhallen. Selvfølgelig.

Stasjonen vil også gjøre brann- og redningsetatens viktige arbeid mer synlig for samfunnet. Bygget får en åpen fasade, hvor man kan se de tre brannbilene som brukes ved utrykning når man går forbi – de har plass i vognhallen på stasjonen.

I tillegg jobbes det med løsninger for etatens mindre kjøretøy som brukes til å flytte utstyr og personell, innsatsledelse og lignende. Dette vil være på plass før stasjonen tas operativt i bruk.

Ikke parkeringsplass for de ansatte

Likevel, Sentrum brannstasjon er plassert midt i byen for å ivareta beredskap og krav til utrykningstid, når dagens hovedbrannstasjon må legges ned. Og midt i byen er det trangt om plassen.

I motsetning til byens andre brannstasjoner vil det ikke finnes parkeringsplasser for de ansattes privatbiler.

Sentrum brannstasjon ligger på en liten tomt i et allerede bebygget område. Den blir slik sett litt annerledes enn man har vært vant til. Men det skal selvsagt ikke gå ut over beredskapen.

Jeg har stor forståelse for at brannmannskaper kan ha annerledes transportbehov enn andre på jobbreisen. Når det er sagt jobber Oslos brannmannskaper heltid i turnus og rykker ut fra stasjonen, ikke hjemmefra, slik man gjør en del steder i distriktene.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Noen ganger kalles folk likevel inn på relativt kort varsel, for eksempel ved sykdom. Og det er mulig å både kjøre til og parkere bil i nærheten av stasjonen ved behov i slike tilfeller.

Plasseringen av denne stasjonen, i sentrum, gir også tilgang til Norges beste kollektivtilbud når man skal komme seg til og fra ordinære vakter.

Jeg ser frem til at stasjonen åpner senere i år. Med gode løsninger for alle: brannbiler og tjenestebiler, og brannmannskaper. Noe Brann- og redningsetaten altså allerede er i gang med å få på plass.