MAN SIER GJERNE at ingen er uerstattelig, og at et fotballag er et kollektiv der struktur, balanse, rollefordeling, samhandling og taktikk trumfer alt. Litt som Bodø/Glimt egentlig, kollektivet over alle kollektiv.

I de fleste tilfeller er det riktig, og igjen, se til nord.

Hva Erling Braut Haaland angår er det feil.

NÅR STÅLE SOLBAKKEN presenterer årets siste landslagstropp ved lunsjtider tirsdag savnes Erling Braut Haaland mer enn noen gang. Fordi han er uerstattelig. Det er bare én Haaland. Forskjellen på Brauten og de andre alternativene er så stor at hullet ikke lar seg fylle.

Det spiller ingen rolle at Alexander Sørloth er på oppadgående og har scoret sitt første mål for Real Sociedad, at Josh King like gjerne scoret tre da han endelig fikk orden på det etter 15 måneders måltørke, eller at Veton Berisha stadig presser fram scoringer og målsjanser, og som alltid er vill i blikket.

Brauten er i en egen klasse, han er unik, en av verdens beste.

Når vi trenger ham som mest er han dessverre skadet.

Les også: Aristoteles ville vært stolt av Ståle Solbakken

FOR EN MÅNED siden var Erling Braut Haaland et av ti forfall til kampene mot Tyrkia og Montenegro. Da var det ikke like kritisk. Tyrkia var 41 på FIFA-rankingen da vi spilte 1-1 i Istanbul. Norge var 39. Nederland borte i en avgjørende kvalifiseringskamp er en veldig mye høyere hekk å passere.

Slår vi Latvia hjemme og gjør Nederland i Rotterdam til en ren gruppefinale, møter vi nummer 11 i verden.

Den kampen blir veldig annerledes uten verdensstjerna fra Dortmund.

Les også: Det ser verre ut enn det er

NEDERLAND VILLE VÆRT engstelige for Erling Braut Haaland på topp i det norske laget. Virgil van Dijk, av mange omtalt som verdens beste midtstopper, ville vært engstelig. På Ullevaal 1. september (1-1), da Brauten avsluttet en norsk mønsterkontring i stanga, så du hvorfor.

Nederland ble advart den kvelden, og akkurat den spill-sekvensen er jeg sikker på at Louis van Gaal har hatt i bakhodet siden.

Uten det norske esset er han ikke like bekymret.

Uten Brauten vil ikke Nederland føle seg like sårbare når de står høyt i banen.

DET ER KLASSEFORSKJELL på Erling Braut Haaland og spissene Ståle Solbakken tar ut i morgen (tirsdag). Sånn er det bare. Derfor metaforen om stolen med tre bein. Brauten er så god at han ikke kan erstattes av noen. Han er en av de få.

Ståle Solbakken må gjerne prøve å pakke inn savnet i gode ting som har skjedd siden forrige samling, som at Mathias Normann er god for Norwich og André Hansen har spilt fotball igjen, men det blir mest spill for galleriet.

Brauten er uerstattelig.

Sånn er det med den saken.

Her kan du lese flere kommentarer av MortenP

NORGE MENN A har hatt et flott år under vanskelige forutsetninger med Ståle Solbakken. Først i september fikk landslaget lov til å spille kamper i Norge. To kamper før slutt i VM-kvalifiseringa viser tabellen at vi er i penga for en direkte VM-plass i Qatar 2022.

Det blir ikke lett, De Kuip i Rotterdam har vært et kvalifiserende helvete for Norge etter at vi ble rundspilt til 0-0 i 1993 (VM) - med 3-0 tap i 1995 (EM) og 2-0 i 2009 (VM).

Alle kampene med Drillo som landslagstrener.

1993-kampen ga oss et av poengene som tok oss til USA-VM året etter, de andre stoppet muligheten for EM 1996 (England) og VM 2010 (Sør Afrika).

Den eneste gangen vi har scoret på De Kuip var da vi slo Spania 1-0 (Steffen Iversen) i det siste sluttspillet vi deltok i, EM 2000.

Les mer fra Norsk debatt her

AT NORGE ER i posisjon, er en overraskelse uten potensielle nedsider. Det vil Ståle Solbakken bruke for alt det er verd. Det var ikke VM 2022 et landsforvist landslag tenkte på etter 0-3 for Tyrkia i mars. Da Lars Lagerbäck ble byttet ut snakket vi alle om EM 2024.

Noen av oss gjør fortsatt det, det er der realismen og det definerte målet ligger, men fotballhistorien er full av sjokkerende resultater.

Selvfølgelig kan Norge gjøre jobben borte mot Nederland.

Det blir bare veldig, veldig, veldig vanskelig.