SOMMERENS HEITESTE OVERGANGSRYKTE er Chelseas varslede opphørssalg for å få på plass Erling Braut Haaland til 1,7 milliarder kroner, pluss astronomiske lønnsbetingelser og et agenthonorar som kunne drevet mange eliteserieklubber en hel sesong.

Ifølge Tysklands største ryktebørs (Bild) skal Hakim Ziyech, Tammy Abraham, og Callum Hudson-Odoi ut for å få plass til Brauten.

Avisa har sine kilder, Borussia Dortmund avviser kategorisk spekulasjonene og slik vil det fortsette til overgangen er klar eller det internasjonale overgangsvinduet stenger ved midnatt tirsdag 31. august.

At sommeren kalles fotballens «silly season» har sine grunner.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

DET ER IKKE mange Erling Braut Haaland, men de dukker opp innimellom og er nærmest umulig å forutsi. Med unge spillere kan alt skje. Noen tar det, andre ikke. Erling Braut Haaland tilhører den sjeldne første kategorien.

Fra reserve i Salzburg våren 2019 til ettertraktet verdensstjerne et halvt år senere.

Så fort kan det gå når du har det.

FAR OG SØNN, en god lokal klubb og et godt miljø å trives i og vokse opp. Det begynner gjerne der. Erling Braut Haaland er først og fremst et produkt av seg selv og det vi virkelig er gode på i Norge, breddefotball.

Et naturtalent med en enorm fysikk og psyke, utviklet gjennom gode valg og tida det tar for den enkelte.

Fra Bryne til Molde som 16-åring, til Salzburg og videre til Dortmund - alt i løpet tre år.

Pappa Alfie, Ole Gunnar Solskjær (Molde), Jim Solbakken (agent) og etter hvert Mino Raiola (superagent) - alle har forvaltet butikken og potensialet på beste måte.

ERLING BRAUT HAALAND er ikke et produkt av den toppfotballsatsingen Terje Liverød slakter over femti sider i rapporten «Resultatutvikling i norsk fotball 2000-2020». Det var først da han spilte for Norge G18 at NFF skjønte hvilken målscorer han kunne bli. Etter sju mål på 26 kamper for G15- G16- og G17-landslagene, scoret han plutselig seks på seks for G18.

Da alt løsnet i G20-VM Polen i slutten av mai 2019, scoret han ni mål i en og samme kamp (Honduras).

Etter det har ingen klart å sette korken tilbake i ketchupflaska.

Her kan du lese flere kommentarer av MortenP

TERJE LIVERØD BRYR seg derfor ikke om Erling Braut Haaland, han er unntaket og den resten av verden snakker om. Brauten er på tross av, og ikke på grunn av. Unntaket som ikke har noe med den norske fotballskolen å gjøre. Men Liverød snakker om Martin Ødegaard, som også er på tross av, uten at han deltar i det ukritiske norske hylekoret.

Når Terje Liverød sammenlikner Martin Ødegaard med toppspillere fra nasjoner han mener det er relevant å sammenlikne norske spillere med, er påstanden at Real Madrid-spilleren er dusinvare og vel så det.

I ENDEN AV næringskjeden norsk fotball finner du Norge menn A. En av de virkelig store utfordringene er at altfor mange i den store fotballfamilien undervurderer det virkelige problemet, nivået.

Påstanden om at landslaget ikke har det som skal til i denne VM-kvalifiseringen heller – nok gode spillere – kveles gjerne av programforpliktet optimisme og den evige nullstillinga.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Resultatene og prestasjonene feies under teppet, uten tanker for at det man gjorde i mars og juni henger sammen med det som skal skje i september.

Det er mest som om Alf Prøysen skulle vært landslagstrener, og at 0-0 ved avspark alltid åpner en ny verden.

«Resultatutvikling i norsk fotball 2000-2020» - en av forklaringene på hvorfor det er 21 år siden vi sist var i sluttspill – forteller det motsatte.