DET VAR TOPPEN av toppen som skulle plukkes ut til to hjemmelandskamper i Spania, men Ståle Solbakken hadde ikke vært Ståle Solbakken om han ikke hadde snakket om bredden. Det er bare sånn han er.

Grunnen til det er enkel.

Det hadde ikke vært noen topp uten bredden.

Les også: Stortinget bør vaksineres mot populisme og lettvinte koronautspill i valgkampen

HADDE DET VÆRT opp til Norges landslagstrener ville breddefotballen vært i gang for lenge siden. Argumentene for det baserer han på erfaringene han har fra Danmark.

Ifølge Ståle Solbakken finnes det ikke beviser for at smittetrykket øker med fullkontakt fotball.

Bent Høies argumenter om at avstandsmeteren vil gå i glemmeboka tror han ikke på.

HVA BREDDEFOTBALLEN ANGÅR taler han Team Erna midt imot. Når det kommer til regjeringas vedtak om å vaksinere seg selv, stortinget og andre samfunnskritiske nøkkelpersoner kunne han ikke vært mer enig.

Kampfellene han normalt har på venstresida i norsk politikk får mene det de vil, hadde Norge fått én vaksine mener Ståle Solbakken den burde gått til Erna Solberg.

Når det kommer til alt det andre regjeringa kritiseres for, mener han det er fotballens jobb å reise seg i protest.

Les også: Regjeringas gjenåpning av Norge holder fotballen i lenker. Opprør! Nå!

FOTBALLEN HAR GÅTT på eggeskall rundt politikerne siden den nasjonale toppfotballpiloten ble godkjent på denne tida i fjor. Det skal ikke være sånn. Man skal ikke føle man står i takknemlighetsgjeld til de som er valgt for å lede og tjene oss.

Det var nemlig en grunn til at fotballen kunne gjenåpnes før noen annen idrett tre måneder inn i pandemien.

Den hadde alt på stell og var egnet.

Politikerne var ikke snille, de gjorde ikke fotballen noen tjeneste.

De gjorde jobben sin.

Her kan du lese mer fra MortenP.

STÅLE SOLBAKKEN RESPEKTERER at politikerne har en vanskelig jobb, men han han nekter å trekke seg tilbake og si ja og ha. I landet han bor, Danmark, er debatten intens og høylytt. Han savner de samme konfliktene og motsetningene i Norge, og vil at trykket og temperaturen skal øke.

Det er noe å tenke på, ikke minst for NFF, NTF og NIF.

Apropos eggeskall, mener jeg.

Les også: Ikke tenk på det, Erna - du stopper ikke Kristoffer Zachariassen

NORGES LANDSLAGSTROPP TIL kampene mot Luxembourg og Hellas inneholder fire debutanter fra Eliteserien. Det forteller alt om Ståle Solbakkens tankesett. Han bruker ikke nivået i Norge mot noen. Alle som synes å være gode nok til å representere landet sitt skal få en sjanse til det.

Fredrik Aursnes (Molde), Fredrik Bjørkan (Bodø/Glimt), Kristoffer Zachariassen (Rosenborg) og Aron Dønnum (Vålerenga) er kanskje ikke gode nok per dato, men de kan bli det.

Derfor er de med.

Derfor vil Ståle Solbakken bli kjent med dem.

Her kan du lese flere innlegg fra Norsk debatt.

DET ER NOE befriende ved det, at talent og ferdigheter anerkjennes uavhengig av nivå. I tillegg er det veldig oppmuntrende. Etter fire år med undertrykkelse av det øverste nivået i Norge blir Eliteserien igjen brukt som en ressurs. Det betyr enormt.

Ikke bare for spillerne som føler de blir gitt en fair sjanse, som de fire nevnte, men også for trenerne som utviklere, og klubbene som skal selge produktet i Norge.

En landslagstrener som er like opptatt av breddefotballen som migrantarbeiderne i Qatar og regjeringas prioriteringer i vaksinekøen, ser selvfølgelig det også.