Gå til sidens hovedinnhold

Byene rundt om i Norge ødelegges av stygge bygg

Ja, det er harde ord. Men noen må jo si det høyt. Vi bygger ikke lengre for de neste 200 årene slik vi gjorde før. Nå bygger vi for å rive ned igjen om kort tid.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Det bygges i glass og betong. Skarpe kanter og grå bokser med store flater uten detaljer og harmoni. Man kan få følelsen av at utbyggere og noen arkitekter i stor grad er drevet av helt andre motiver enn å skape noe som er vakkert.

Mye av det som bygges i dag, vil ikke stå seg de neste 50 årene. Det vil måtte rives ned og bygges opp igjen. Ikke bare er det bortkastet og stygt, men i et miljøperspektiv er det stikk i strid med alle bærekraftsmålene vi tross alt omfavner.

Les også: «Arkitekturopprøret Norge»: – Hvordan kunne vi la dette skje?

Ødelagte bydeler

For 200-100 år siden ble mye bygget i klassisk stil. Det var pusset mur i ulike farger, det var ornamenter, det var harmoniske og symmetriske plasseringer av dører og vinduer.

Mange offentlige bygg hadde både søyler og flotte inngangsparti. Se bare på Høyesterett, Finansdepartementet og Nationaltheatret i hovedstaden.

I Oslo er flere bydeler i ferd med å bli ødelagt. Eller vent - de er faktisk ødelagt.

Utbyggere lager enorme betong- og stål-leilighetskompleks som på tegningene ofte ser ut til å avhjelpes med mye grønt og fine fellesarealer. Resultatet blir dessverre noe helt annet i virkeligheten, der fellesareal preges av asfalt omringet av skyhøye bygg med blasse plater og glass.

Til skrekk og advarsel

Den samme utviklingen ser vi blant offentlige bygg også. Nå står det nye Nasjonalmuseet klart i hovedstaden: en avlang grå boks som skal forvalte vår felles kulturarv. Til og med arkitekten måtte rase mot Statsbygg over resultatet.

Dette til skrekk og advarsel for fremtidig byutvikling i andre norske byer.

Noen vil mene at vi gjorde den samme feilen på 60-tallet da mange av landets fylkeshus og andre administrative bygg ble satt opp i hard brutalistisk stil. Dette er bygg vi fremdeles har stående i mange kommuner rundt om i dag – og det er etter min mening ikke til felles glede. Kun til felles funksjon (og frustrasjon).

Tid for tre

For å skape mer harmoni bør vi blant annet bygge mer i tre. Norge har en stor skognæring som venter på å vokse enda mer. Derfor må vi øke etterspørselen etter tre fremfor stål og betong (men vær så snill, ikke mal all tre i kullsvart farge!).

Vi har alle forutsetninger for å kunne gjøre det, og vi har råvarene. Betong er ofte den enkleste utveien, men her må vi på et tidspunkt sette ned foten, øke kunnskapen om tre og videreutvikle kompetansen hos utbyggere og håndverkere til å håndtere flere typer materialer.

Det er viktig å understreke at det finnes mye moderne arkitektur som er pent, men disse byggene kommer dessverre ikke til sin rett i skyggen av alle søsterbyggene det gikk galt av sted med.

Vekker følelser

Arkitektur vekker følelser. Dessuten er den konstant og den gleder og plager oss til enhver tid.

En dårlig bok kan du legge fra deg. Et tonedøvt musikkstykke kan du slå av. Men arkitekturen rundt deg blir du ikke kvitt med det første.

Jeg er helt sikker på at folk har klare meninger om hva som er pent og hva som er stygt, og at mye av det som bygges i dag faller i sistnevnte kategori. Derfor er det bare å oppfordre til å debattere temaet, slik at utbyggere og politikere tar ansvar, og sørger for at utviklingen vi ser i større byer ikke sprer seg videre.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Å bygge penere trenger ikke bli veldig mye dyrere, heller. Hva gjelder offentlige bygg, bør vi nedsette en ekspertgruppe som utreder hvordan vi i større grad kan ta hensyn til estetikken i offentlige byggeprosjekter.

Det er på tide å si ifra om det mange innerst inne tenker, men kanskje ikke makter å sette ord på i en travel hverdag: Det bygges så mye stygt og noen må ta ansvar for å ta de estetiske hensynene tilbake i utbyggingen.

Reklame

Ny grillpakke: - Den beste barbecuesausen vi har smakt

Kommentarer til denne saken