Gå til sidens hovedinnhold

Bygdebrøl og bondebrøl: Vedum treffer en livsnerve

Du fyller ikke opp Distrikts-Norge ved å tvinge folk til å bo der, skriver Terje Kilen.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

En av de vanskeligste manøvrer er å fylle opp Distrikts-Norge med folkeliv. Det betyr at en må være passe hard i klypa da.

Du fyller ikke opp Distrikts-Norge ved å tvinge folk til å bo der.

Bare det drøye året Trygve Slagsvold Vedum var landbruksminister forsvant 439 heltidsbønder, omtrent én om dagen. Tomme gårdsbruk fikk ikke nye eiere og det ble langt færre av alt fra kuer til grendeskoler – alt dette i løpet av distriktspartiets forrige regjeringstid.

Det ble faktisk svært så stille etter at gardsbrukene stod tomme.

Les også: Vil KrF ha mer grensehandel?

Ja, vi får det daglige brød fra bonden.

Ja, vi skjønner at bonden ønsker å gjenvinne sin status, og at det han driver på med skal være en livsviktig resurs for oss andre.

Men når vi kjøper mat i dagligvaren er det prisen på kassalappen som bestemmer verdien vi gir maten, ikke arbeidet bak. Det er vanskelig å verdsette noe vi ikke vet hvor mye krefter det koster å produsere.

Ikke greit

At bonden får omtrent det samme per kilo råvare som for 40 år siden er heller ikke greit. Inntektsgapet har samtidig økt mellom bonden og øvrige arbeidsaktive.

Andelen av inntekten vi bruker på mat derimot, har sunket. Det betyr at den gjennomsnittlige forbruker er mer betalingsdyktig, men betaler mindre for maten enn før.

Ressursene går til ...

Mens distriktskommunene snakker om hvilke skoler de skal legge ned, er utfordringene for byene å bygge mange nok nye skoler. Og med nye skoler, andre etableringer og folkevekst følger også et påtrengende behov om store samfunnsinvesteringer.

Kommunereformen og politireformen staker ut i samme retning: ressursene skal brukes der det bor flest folk.

En slik utvikling får naturlig nok sin kraftige motreaksjon.

Treffer en livsnerve

De politiske partienes distriktspolitikk settes på alvorlige prøver nå før høstens Stortingsvalg. I distriktene vil vi nok igjen få høre festtalene om «å ta hele landet i bruk», «by og land, hand i hand» og «ikke flere folk til byene».

Er ikke dette god gammeldags valgflesk, som har gjort kampen om sentralisering og distriktene til sin store sak?

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Det svir litt når Vedum tar kampen for de små i lokalsamfunnene og får oppslutning hos velgerne. Dette er i ferd med å bli en trussel for mange partier i dag.

Han treffer en livsnerve når han slåss for de små lokalsamfunnene.

Norsk matproduksjon må forankres i landskapet igjen. Politikken har delvis avfolket bygdene og fylt landet med kratt og buskas i utmarka.

Kyrne spiser importert kraftfor, mens utmarksbeitene gror igjen.

Kommentarer til denne saken