Gå til sidens hovedinnhold

Carl I. Hagen is back

Mannen som i 2010 savnet seg selv, er nå tilbake som Stortingets eldste. Carl I. Hagen kliner til som rådgiver for både statsministeren og Audun Lysbakken. Hans råd er neppe velkomne.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Det er i VG tidligere Frp-formann og nyvalgt stortingsrepresentant for Oppland, Carl I. Hagen, gir råd til både statsminister Erna Solberg og SV-leder Audun Lysbakken.

Neppe velkomment

Det Hagen uttaler til VG er at hverken statsministeren eller SV bør gjøre innsettelsen av ny regjering for lett. Hagen viser til sin egen befatning med regjeringsskiftet i 2001, og omtaler sin hjelp til Bondeviks regjering den gang som en av sine største tabber.

Til VG sier Hagen:

– Jeg gjorde en av mine største feil. Jeg sa ja til å støtte dannelsen av en Bondevik-regjering, basert på Sem-plattformen, sier han.

Du ber Lysbakken ikke gjenta din tabbe?

– Ja, det er riktig.

Hagen råder altså Lysbakken til ikke å støtte den kommende regjeringsplattformen. Samtidig råder han Erna Solberg til ikke å gå av før hun blir felt i Stortinget.

Hagen er Stortingets eldste og mest erfarne politiker. Han kom inn på Stortinget som fast representant første gang i 1974. At Hagen kan maktspillet rundt regjeringsskifter, er det liten grunn til å tvile på.

Samtidig har Hagen gjennom sin lange karriere vært en av landets mest kontroversielle politikere. I SV har han til tider vært sett på med avsky. Fra Høyre har Hagen aldri blitt tilgitt at han felte Willoch-regjeringen i 1986.

Ut fra dette er Hagens råd neppe velkomne hverken i SV eller Høyre.

Savner seg selv?

Så kan man jo spørre seg hvorfor VG velger å bruke såpass mye plass på Hagens råd.

En mulig forklaring er hovedstadskommentariatets skuffelse over at SV ikke kommer inn i regjering. Den skuffelsen er tydeligvis stor i en del redaksjoner.

Hagen har heller neppe vært vanskelig å be. Hagen er mannen som i 2010 savnet seg selv i politikken og prøvde seg på et den gang mislykket forsøk på comeback.

Denne gangen er combacket vellykket. Hagen er på Stortinget og i pressen.

Krevende for SV

Statsminister Erna Solberg har ingen grunn til å høre på Hagen. Hun skal uansett gå av og er tjent med å gjøre det på en ryddig måte.

For SV er spørsmålet om hvordan partiet skal forholde seg til den kommende regjeringsplattformen mer krevende. På den ene side er det ingen tvil om at SV ønsker å bli kvitt den borgerlige regjeringen og det raskt. På den annen side forlot Audun Lysbakken regjeringssonderingene, da det ble klart at partiet ikke ville få særlig gjennomslag i en flertallsregjering.

Les også: Vinteren kommer: Tre kalde øko-gufs som treffer oss samtidig

Hvordan SV skal forholde seg til den kommende Ap-Sp regjeringen er et spørsmål Lysbakken må ta aktivt stilling til. SV må kort og godt avklare i hvor stor grad partiet skal være et støttende opposisjonsparti til Støres regjering.

Det er nettopp rundt dette Hagen gir sine råd.

Sauebøndenes mann på tinget

Når man får råd man ikke har bedt om fra noen man ikke liker, blir rådene sjelden lyttet til uansett hvor gode de måtte være. Hagens rolle som regjeringsskifterådgiver får derfor neppe noen betydning.

Det finnes derimot en annen posisjon Hagen kan innta, dersom han vil gjøre seg synlig på Stortinget.

Når Senterpartiet nå går i regjering, blir plassen som sauebøndenes mann på tinget ledig. Og ingen er vel bedre posisjonert til å ta den plassen enn nettopp Hagen.

Les flere kommentarer fra Kjell-Magne Rystad

Rovdyrpolitikken er spådd til å bli et av de vanskelige punktene for den kommende regjeringen. Her er Senterpartiet og Arbeiderpartiet uenige. SV står enda lenger unna Senterpartiet, mens Fremskrittspartiet har en rovdyrpolitikk som er nesten identisk med Senterpartiets. Rovdyrbestanden skal ned, mener begge disse partiene.

For Støre blir det vanskelig å gi Senterpartiet stort gjennomslag i rovdyrpolitikken fordi det vil opprøre mange av Arbeiderpartiets storbyvelgere, og ikke minst miljøpartiene. Dermed blir det antakelig et kompromiss i rovdyrpolitikken som hverken Senterpartiet eller Arbeiderpartiet er veldig fornøyd med.

Les mer fra Norsk debatt

Og det er her Hagen får sin store sjanse til å bli synlig. I politikken er det også ofte lurt å engasjere seg i saker som er viktig i egen valgkrets. Hagen er eneste representant for Fremskrittspartiet fra Innlandet, og det er nettopp i Innlandet at rovdyr, og særlig ulv, skaper konflikt.

Så med Senterpartiet bundet av en regjeringsplattform, blir det etter alt å dømme Hagen som blir sauebøndenes mann på Stortinget.

Kommentarer til denne saken