Det er ikke ytringsfrihet når konsekvensene av å si sin mening er at venner tar offentlig avstand fra deg. Videre økonomisk boikott, yrkesforbud og andre straffetiltak som nå kan ramme Svein Østvik, også kjent som «Charter-Svein». Han er et kjent medieansikt som nå setter sin karriere på spill fordi han synes corona-tiltakene er for strenge, inklusivt overdreven bruk av munnbind. En kritikk han er langt fra er alene om - og støttes av et bredt spekter av fagfolk.

Han blir også rammet av diskriminering ved assosiering. Fordømt ikke bare av hva han sa og gjorde, men hvem han var sammen med. Med merkelappen «konspirasjonsteoretiker», «vaksineskritiker» eller «corona-fornekter» blir argumenter unødvendige. De tilhører nemlig en gruppe eller «miljø» som per definisjon tar feil, er farlige og er en potensiell trussel av ro og orden. Slike kaoskrefter skal holdes utenfor offentlig debatt og helst kastes på nærmeste heksebål.

Les også: Svar til «Charter-Svein»-tilhengerne

Det er stemningen vi er i ferd med å få under presset av corona-hysteriet. Når staten presser folket angriper de ikke overmakten, men hverandre. Derfor er det i krisetid alltid viktig å skille ut grupper som frustrasjonen, hatet og aggresjonen kan rettes mot. I nazitiden var det jødene. Under den kalde krigen kommunistene - i vår tid dem som brenner ansiktsmasker foran Stortinget eller nekter å gå med dem.

Det er ikke ytringsfrihet når det å ha en annen oppfatning enn myndighetene oppfattes som forræderi. Ytringsfrihet er å tillate en åpen debatt og ikke bringe kritiske røster til taushet fordi de går på tvers av flertallet. Det er hele poenget med ytringsfrihet og et fritt samfunn. Kritikk av makten er det eneste som sikrer at den ikke blir misbrukt.

Her kan du lese flere innlegg fra Norsk debatt.

Så godt som ingen kjente personer, intellektuelle og forfattere som ellers pleier å mene noe om det meste, har sagt så mye som et pip om den største krisen landet har opplevd siden 2. verdenskrig. Tausheten er rystende. Og enda mer rystende at ingen kjendiser i solidaritet våger å slå ring om en kollega som bruker sin demokratiske rett til å ha en mening. Så feige er kjendiser flest at de våger ikke å slå hånden av dem som gir dem mat. Derfor er de tause om at Svein Østvik nå fryses ut, stigmatiseres og kanskje er utestengt for framtidige oppdrag som er hans levevei.

All respekt og ære til Svein Østvik som har betalt en pris for å protestere langt høyere enn de fleste. Nå er tiden for flere til å komme fram og gi ham støtte. Ytringsfrihet er å snakke makten midt i mot uten å risikere å bli satt i gapestokk eller korsfestet - alt annet er diktatur.