Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Hadde det vært mistanke om en lab-lekkasje i USA, ville det blitt rabalder. Når Kina oppfører seg ille, er det få som bryr seg.
Det er noen som vet hvor covid-viruset stammer fra: Kinas myndigheter.
Men de forsøker å holde mest mulig informasjon skjult, og vil heller ikke tillate at internasjonale forskere får adgang til å gjennomføre en uavhengig undersøkelse.
Anders Magnus
Anders Magnus har vært journalist i over 40 år, og har blant annet vært utenrikskorrespondent for NRK på tre kontinenter: Afrika, Asia og Amerika. Siste utstasjonering var Washington DC, hvor han dekket mesteparten av Donald Trumps regjeringstid - og starten på Jo Bidens.
Magnus har også vært journalist i Bergens Tidende og i TV2 - hvor han ledet programmene PS og M.
Nylig konkluderte en forskergruppe ved USAs energidepartement med at viruset mest trolig stammet fra en lekkasje i et laboratorium hvor man forsker på lignende virus. Tidligere har USAs føderale politi, FBI, kommet til samme konklusjon.
Noen etterretningsorganisasjoner i USA sier de tror at viruset er spredt via dyr, mens andre sier de ikke kan avgjøre årsaken til at viruset spredte seg over hele verden.
Ingen tilgang til laboratoriet
Skal man lytte til de som vet hvor viruset kommer fra, er den mest sannsynlige årsaken at det spredte seg etter en lekkasje. Ikke på grunn av det de forteller verden, men hva de ikke vil fortelle om:
Kineserne er særlig uvillige til å informere om hva som skjedde i laboratoriene til Wuhans Institutt for Virologi (WIV) i tiden før, under og etter covid-utbruddet.
Les også: Ny rapport om korona-opphav: – Kan selvsagt være en plausibel forklaring
Her får heller ingen andre lands eksperter tilgang til det materialet de trenger for å kunne avgjøre om det var en lekkasje fra dette instituttet som startet koronapandemien.
En pandemi hvor trolig 20 millioner mennesker er døde, verden over.
Hva om dette hadde skjedd i USA?
Tenk over hvordan verden ville ha reagert om dette hadde skjedd i USA: At de første smittetilfellene skjedde i en amerikansk by med et viruslaboratorium som forsket på nettopp koronavirus av den typen som startet pandemien. At USAs myndigheter la fullstendig lokk på all informasjon fra laboratoriet, og heller ikke ville fortelle om det var noen medlemmer av staben som hadde blitt syke av covid.
Om det så hadde vært kun noen få prosents sannsynlighet for at det amerikanske laboratoriet hadde forårsaket pandemien, ville det ha blitt et ramaskrik verden over.
Andre lands regjeringer ville ha protestert iherdig, med krav om tiltak, undersøkelser og erstatninger. Kanskje særlig ville Kinas regjering vært indignert over en slik arrogant taushet fra kapitalismens høyborg.
Undersøkende journalister fra USA og andre land ville straks ha tatt fatt på jobben med å finne ut hva amerikanske myndigheter måtte skjule. Og de ville sannsynligvis også funnet ut av det, for USA er et svært transparent samfunn. Får man ikke informasjon direkte fra myndighetene, er det alltids noen som kjenner til fakta som er villige til å fortelle. Mot full anonymitet, selvsagt.
Få som reagerer mot Kina
Når det samme skjer i Kina – at det er en viss sannsynlighet for at covid stammer fra en lekkasje i et laboratorium – er det få som reagerer. Når ledelsen i Kinas kommunistparti stenger adgangen til informasjon med en ståldør, så trekker verden bare på skuldrene.
Heller ikke her i Norge er det noen som har tort å ta til orde for kraftfulle tiltak for å få Kina til å åpne opp for reelle, uavhengige undersøkelser.
De eneste som foreslo dette var Australias regjering. Da svarte Kinas kommunistparti med å innføre handelshindringer mot australsk kull, kobber, vin og korn.
De viktigste eksportvarene fra Australia til Kina. Med en slik overveldende reaksjon er det ikke så vanskelig å forestille seg at kineserne hadde mye å skjule.
Hva vet vi?
Det er mye vi fortsatt ikke vet, men litt etter litt har noe informasjon sivet ut:
Allerede i 2017 var WIV et verdensledende senter for forskning på koronavirus hos flaggermus. Men da amerikanske diplomater samme år besøkte viruslaboratoriet, fant de alarmerende forhold:
Laboratoriets egne forskere rapporterte om «alvorlig mangel på godt nok trente teknikere til å kunne operere et slikt avansert biologisk laboratorium på en trygg måte».
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Diplomatene rapporterte dette hjem til myndighetene i Washington DC, men advarslene ble ignorert av Trump-regjeringen.
For oss her hjemme startet pandemien for alvor med nedstengningen i mars 2020. Atskillig tidligere brøt det ut sykdomstilfeller i Wuhan med symptomer som lignet covid. USAs utenriksdepartement rapporterer at allerede høsten 2019 ble flere forskere ved viruslaboratoriet i Wuhan smittet og syke med det som seinere ble identifisert som covid.
Lege stanset av kinesisk politi
En kinesisk lege i Wuhan advarte sine kolleger allerede i slutten av 2019 om at han hadde oppdaget en sykdom som lignet SARS, et annet dødelig koronavirus. Da ble han oppsøkt av politiet, som befalte ham å slutte å skrive falske kommentarer og startet etterforskning for «spredning av rykter» – noe som er en svært alvorlig anklage i Kommunist-Kina.
Legen Li Wenliang døde allerede 7. februar 2020 etter å ha fått covid – fra pasienter som han behandlet.
Først et stykke ut i januar fikk verden beskjed fra Kina om det nye viruset som da allerede hadde spredt seg over store deler av landet. Den offisielle kinesiske versjonen var først at covid-viruset hadde sin opprinnelse i dyr som ble solgt på et marked i Wuhan. Og at det derfra hadde spredt seg til mennesker.
Markedet stengt – uten prøvetaking
Etter hvert kom det fram opplysninger som gjorde denne teorien usannsynlig. Blant annet at de første kjente tilfellene av covid i Wuhan ikke hadde noen forbindelse til dyre-markedet. Myndighetene i Wuhan stengte markedet og desinfiserte det – men uten å ta noen prøver som kunne fortelle om det var covid der eller ikke.
I mai 2020 avviste Kinas helsemyndigheter markeds-teorien, men sa at de ikke ante hvor viruset hadde sin opprinnelse. Da begynte mange virusforskere over hele verden å se på en annen og skumlere mulighet: at utbruddet hadde forbindelse til viruslaboratoriet i Wuhan, og at det hadde lekket ut av forsknings-laben ved et uhell.
Det kom også fram at laboratoriet hadde forsket på såkalt «gain-of-function» på virus. Det vil si å gjøre deres skadelige virkning enda kraftigere, for på den måten å kunne forutse hvordan et skadelig virus i verste fall kan bli enda verre.
I tillegg ble det også påpekt at viruslaboratoriet i Wuhan hadde nær forbindelse med Kinas militære. Uten at man dermed kunne fastslå at virusforskningen var et forsøk på å skape et biologisk våpen.
Ingen ville være på lag med Trump
«Lab leak»-teorien hadde i utgangspunktet støtte blant mange forskere. Men så begynte Donald Trump å anklage Kina for å ha forårsaket pandemien, noe han høyst sannsynlig hadde rett i. Men da ble det vanskelig for forskerne. Man ville ikke spille på samme lag som Trump, og mange av dem snudde og mente at det var mer sannsynlig med en overføring av viruset fra dyr til mennesker.
Først etter at Joe Biden overtok som president i USA har det blitt mulig å ha en upolitisk tilnærming til koronavirusets opprinnelse. Det har ført til ny interesse for undersøkelser om at det kan stamme fra en laboratorie-lekkasje. Slik altså nå både USAs energidepartement og det føderale politiet konkluderer med.
Les også: Forholdet mellom USA og Kina er svært spent, og spion-ballongen har ikke gjort stemningen bedre
Kina på sin side, fortsetter med benektelser og motangrep. Da Bidens medisinske sjefrådgiver Anthony Fauci spurte Kinas myndigheter om å få tilgang til sykehus-historikk og blodprøver fra ansatte på Wuhan-laboratoriet, fikk han til svar fra talspersonen for det kinesiske utenriksdepartementet, Zhao Lijian:
«Det er heller USAs laboratorier som burde undersøkes. Folk i USA bryr seg ikke om fakta og sannheten».