KLUBBENE KOM MED tilbakemeldinger, fotballstyret er valgt og sånn sett var det demokratiet i norsk fotball som tok cupen tilbake til fortida. Det er synd for de som ønsker at norsk fotball tilnærmer seg den europeiske kalenderen, og som så cupen som et egnet virkemiddel.

I Norge er det tradisjon for å runde av sesongen med cupfinale, og med vedtaket som nå er fattet blir den biten ivaretatt fra desember 2023.

Det flertallet av klubbene ikke har tatt hensyn til er den pressede stadig mer pressede terminlista som følger drømmen om Europa.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

KJETIL KNUTSEN OG Bodø/Glimt er ute i sin andre sesong i Europa. De kjenner akkurat dette på kroppen. Norges mest suksessrike trener de siste sesongene vet hva kampprogrammet gjør med spillerne på denne tiden av året. Derfor ville han spille cupen høst/vår.

Ikke fordi forandring fryder, men fordi forandring gjør det lettere å være god i Europa.

Med viktige cupkamper på toppen Eliteserien og gruppespillene alle ambisiøse klubber ønsker seg, kan det fort bli for mye utover høsten.

DET ER TI år siden denne spalten tok til orde for å snu cupen. Sånn sett kom covid-19 som en gave i 2020. Pandemien åpnet for forsøket om å starte cupen på høsten og spille finalen på våren. Etter to sesonger har norsk fotball fått nok.

Jeg har stor respekt for tradisjoner og enda større respekt for demokratiet, men minner alltid om skøyting i langrenn og V-stil i hopp når tradisjonsbærerne sier at alt annet enn cupfinale som siste kamp i sesongen vil ødelegge norgesmesterskapet i fotball.

Les også: Fotballens hellige ku er moden for slaktebenken

Langrennssporten hadde vært tilnærmet død uten skøyting.

Uten V-stilen hadde hoppsporten kræsja på kulen.

For norsk fotball var høst/vår en sjanse til å se seg rundt og tilpasse seg det markedet man strekker seg etter.

Gjennom å snu cupen tilbake til start, gjør norsk fotball det motsatte.

Les også: Takk for drahjelpen, Kjetil Knutsen

FØR CONFERENCE LEAGUE var det viktigste argumentet at veien til Europa er kortere om du spiller finale i april/mai. Vinner du cupen kan du investere i laget og kvalifiseringen gjennom å forsterke troppen i sommerens overgangsvindu. Vinner du cupen i desember er det åtte måneder til Europa kommer.

Med en tredje pengesterk europeisk turnering vil flere norske lag få muligheten til å spille gruppespill seks torsdager gjennom høsten.

Viktige cupkamper på toppen av det er det ingen som kommer til å ønske seg.

KJETIL KNUTSENS INNVENDING er bygget på det, fysiologiske fakta, men som vanlig er norske klubber mer opptatt av seg selv og det som var, enn det fotballen kan få til sammen om man tenker nytt og på toppfotballens beste. NTF-klubbene er enige om å legge til rette for spill i Europa, derav fordelene som innrømmes gjennom kvalifiseringen på sommeren.

Her hadde de en mulighet til å optimalisere muligheten for å gjøre det godt i gruppespillene også.

Les også: Kampen mot vindmøllene fortsetter

Med cupen høst/vår kunne norsk fotball vist at man ønsker å gjøre det bra i Europa, og at det er en ambisjon for mange.

Med cupfinale andre søndag i advent er tradisjon valgt foran ambisjoner.

I tillegg velger man bort muligheten til å ri en bølge og forsterke et vinnerlag for å komme til gruppespill i Europa.

Med åtte måneder mellom cupfinalen og kvalifiseringen til turneringa blir det som vanlig, man vet ikke hvilket lag man har.

NOEN GANGER MÅ man våge og forsake for å komme seg videre. Norsk fotball vil ikke det. Vi vil gjerne være med å vinne og bedre økonomien i en av Uefas tre pengemaskiner, men å legge to felles-pinner i kors for å komme dit, ikke like mye.

Det betyr at cupen fra og med 2023 spilles slik cupen med få unntak er blitt spilt siden før den kom med en kongepokal, tilbake i 1902.

Med treski!

Her kan du lese om Nettavisens spaltister