En hel verden har fått med seg at dronning Elizabeth II av Storbritannia og Nord-Irland ble begravet mandag. At dronningen av Tuvalu ble begravet samme dag, ble forbigått i nesten total stillhet.

Selv om Elizabeth altså var dronning også av Tuvalu, ble det aldri nevnt i begravelsen.

Det var ikke noe flagg eller annet symbol som viste til landet hun har hatt den formelle tittel som dronning av, helt siden landets selvstendighet i 1978. Selv før dette var Elizabeth også dronning i dette vesle stillehavslandet, men da som en britisk besittelse. Dette har hennes forfedre vært helt tilbake til 1892.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Av alle Tuvalus innbyggere, hadde bare generalguvernøren og statsministeren fått lov å være til stede. Nasjonen og folket, som det ble vist til i begravelsestalene, var bare det britiske. Tuvalus nasjon og folk ble aldri nevnt. Tuvalus kongelige familie var likevel til stede, men bare to av disse har noensinne vært i landet. For Tuvalus kongefamilie er og blir den britiske.

Riktignok ble det også vist i begravelsen til Elizabeth som overhode av Commonwealth, der Tuvalu er at medlemslandene. Men her ble altså dette suverene kongedømmet til Elizabeth, sauset sammen med blant annet 41 andre land der hun ikke er monark – selv Rwanda og Mosambik som aldri en gang har vært britiske.

Dronningen av Belize og St Lucia

Dronningen av Antigua-Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Jamaica, Papua Ny Guinea, St Kitts-Nevis, St Lucia, St Vincent-og-Grenadinene og Salomonøyene var like så usynlig i sin egen begravelse.

Som dronning av Canada, kunne Elizabeth ha trøstet seg med at noen fra det kanadiske ridende politiet fulgte begravelsesvognen hennes til og fra begravelsesseremonien. Som dronning av Canada, Australia og New Zealand var hun dessuten representert med litt flere nasjonale dignitærer enn bare statsminister og generalguvernør.

Les også: Det er nå det virkelig begynner å rakne

Charles den første og tredje

Tuvalus statsminister Kausea Natano fikk aldri møtt sin dronning i egenskap av regjeringssjef. Men da han først kom til Storbritannia for begravelsen, fikk han audiens med Tuvalus nye monark, kong Charles – med nummeret den tredje, selv om han er den første kong Charles Tuvalu noen gang har hatt. Om Charles noensinne vil besøke dette kongeriket han nettopp har arvet, gjenstår å se.

Mens dronning Elizabeths død har ført til ny oppmerksomhet rundt den alvorlige undertrykkelsen det britiske imperiet ofte representerte, er det vanskeligere å se det undertrykkende med hennes nåværende posisjon som dronning av Tuvalu.

Etter at hun for første og eneste gang besøkte kongeriket sitt i to dager i 1982, har landet hatt to folkeavstemninger om hvorvidt de skal beholde monarkiet eller ikke. I 1986 stemte over 90 prosent for å beholde Elizabeth på tronen, mens i 2008 stemte 65 prosent for det. Selv om tendensen var klart nedadgående, var det likevel et solid flertall også i den siste avstemningen. Tuvalus monarki er tilsynelatende fremdeles populært.

Det distanserte monarki

Tuvalus innbyggere vet godt hva de forholder seg til, med sin totalt fraværende monark på den andre siden av kloden.

Mens en generalguvernør landet selv har utnevnt gjør det meste av snorklipping, parlamentsåpning og annet arbeid en monark vanligvis gjør, er det Elizabeth – og nå Charles – som er på myntene og vises til i passene.

Les også: Noen tanker ved Elizabeth IIs bisettelse

Men kanskje nettopp avstanden, er det som opprettholder den kongelige magi. En monark uendelig langt borte, som likevel konstant forholder seg formelt til kongeriket sitt.

At man slipper å møte på resten av den kongelige familien i tide og utide, kan kanskje også være en fordel så lenge så mange av de stadig tråkker i salaten.

Spørsmål er kanskje likevel hvor usynlige Tuvalus befolkning mener de som nasjon kan være i de virkelig store begivenhetene som angår deres monark.

Den totale usynlighet

Barbados droppet på høflig vis dronning Elizabeth som monark for under et år siden. Prince Williams besøk på Jamaica utløste en ny nasjonal debatt om å beholde monarkiet, mens Antigua-Barbuda akkurat erklærte at de vil ha folkeavstemning om å bli republikk. I Canada, Australia og New Zealand er det også en stadig diskusjon.

Les mer fra Norsk debatt

Som milliarder av andre mennesker, fulgte nok også store deler av Tuvalus befolkning direkte med på begravelsen til monarken som har styrt dem i over sytti år. Den totale usynliggjøringen av at Elizabeth II var deres egen dronning av Tuvalu, fikk de nok også med seg. Det samme gjelder nok befolkningen i de resterende andre ikke-britiske landene hun var dronning i.

Hvor mange syntes at det like godt kan være det samme, når deres statsoverhode begraves som alt annet enn det hun var for deres eget land?

Det blir nok en ny folkeavstemning snart i Tuvalu som vil gi en pekepinn om i hvilken grad dette påvirket dem.

Om kong Charles III fremdeles ønsker å være konge av Tuvalu - og de tretten andre ikke-britiske monarkiene han nettopp arvet etter sin mor - så burde han nok kanskje gjøre et litt større nummer ut av nettopp det, når han forbereder sin egen kroningsseremoni.